Reklama

Pięć przypraw, które pomogą ci spalić zbędny tłuszcz

Potrafią w kilka chwil przenieść nas w egzotyczne kraje i przypomnieć klimat zapomnianych już dawno wakacji. Kochamy je za wyrazisty smak i mocny aromat, i coraz częściej nie wyobrażamy sobie tradycyjnych, polskich dań bez nutki egzotyki. Mowa o przyprawach, które na dobre zagościły w naszych kuchniach.

Jeśli jesteś fanką dobrze przyprawionych  dań, ucieszy cię jeszcze jedna wiadomość - wiele z nich to bogate źródło antyoksydantów mających działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, a nawet przeciwgrzybicze. Mało? Może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale istnieją przyprawy, które z powodzeniem wesprą cię w walce o szczupłą sylwetkę.

Poznaj pięć niepozornych przypraw, które spokojnie nazwać można spalaczami tłuszczu do zadań specjalnych!

Kurkuma

Kurkuma, a właściwie ostryż długi, nazywana jest również ostryżem Zohary i szafranem indyjskim. Nic dziwnego - rośnie dziko właśnie w Indiach, choć spotkać ją można również w krajach o klimacie tropikalnym. To przyprawa do zadań specjalnych - używana nie tylko w kuchni, z powodzeniem stosowana jest również w maseczkach oraz kremach do twarzy. Tak, to właśnie kurkuma znana ze swoich właściwości wybielających odpowiedzialna jest za nieskazitelne i pozbawione przebarwień cery Hindusek.

Reklama

Kurkuma to również naturalny spalacz zbędnego tłuszczu. Jej działanie polega na spowolnieniu procesu magazynowania się tłuszczu w komórkach wątroby i usprawnieniu metabolizmu. Ćwiczysz?  Kurkuma przyczynia się również do szybszej regeneracji po wysiłku fizycznym, jest też bogatym źródłem antyoksydantów.

Cynamon

Zima bez szczypty cynamonu? To niemożliwe! Ta wyjątkowo aromatyczna, kojarząca się ze świętami Bożego Narodzenia przyprawa znana była już w czasach starożytnych, współcześnie produkuje się ją głównie na Sri Lance. Cynamon ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, wykorzystywany jest również w walce z pasożytami oraz drożdżakami. Olejek cynamonowy to skuteczne lekarstwo na bolesne migreny, coraz częściej wykorzystywany jest również w kosmetyce.

Cynamon skutecznie stabilizuje poziom insuliny w organizmie zmniejszając apetyt na słodycze oraz napady wilczego głodu.

Pieprz cayenne

O właściwościach tej przyprawy słyszałaś już pewnie niejednokrotnie. Jej działanie odchudzające znane jest dietetykom od lat, ale pieprz cayenne jest zdrowszy, niż myślisz!

Pieprz cayenne, nazywany również papryką kajeńską, to bardzo ostra przyprawa wytwarzana z konkretnego gatunku papryki, która jest suszona, a następnie mielona, by w efekcie znaleźć się w naszych kuchniach. Substancja nadająca cayenne charakterystyczny, ostry smak to kapsaicyna, która według naukowców skutecznie powstrzymuje rozwój niektórych nowotworów. Pieprz ma również silne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe - skutecznie uśmierza ból głowy, wzmacnia również układ odpornościowy.

Jeśli chcesz tej jesieni zrzucić kilka kilogramów, pieprz cayenne powinien na dobre zagościć w twojej kuchni. Już w kilka chwil po zjedzeniu przyprawy następuje wzrost termogenezy organizmu, co znacznie zwiększa jego zdolność do spalania tkanki tłuszczowej.

Kardamom

Kardamon zalicza się do najstarszych przypraw świata, nazywany bywa nawet często najstarszą i jedną z najdroższych przypraw na świecie. Faktycznie, wiele źródeł podaje, że droższy jest już tylko szafran. Dlaczego jest aż tak cenny? Kardamon nie tylko dodaje przyprawom charakteru, jest również skutecznym lekiem na dolegliwości żołądkowe, ma też silne działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Warto sięgać po tę przyprawę w sezonie przeziębień - skutecznie wzmacnia bowiem odporność, uśmierza ból gardła i mięśni, a nawet zapobiega nowotworom!

Kardamon ma silne działanie oczyszczające oraz przyspieszające metabolizm co sprawia, że jest przyprawą polecaną do walki zarówno z toksynami jak i niechcianym tłuszczykiem!

Imbir

Sezon na gorącą herbatę z imbirem uznać możemy za otwarty - antybakteryjne działanie tej coraz popularniejszej w Polsce przyprawy to jednak nie wszystko! Imbir stosowany jest od wieków (w szczególności w Azji) jako lek na dolegliwości żołądkowe, bóle pooperacyjne czy poranne mdłości. Wiele kobiet stosuje go również do walki z bólami menstruacyjnymi. Badania wykazały, że związek nadający tej przyprawie specyficzny smak ma wpływ na zmniejszenie zmian nowotworowych, a stosowany regularnie może zapobiec pojawieniu się guzów.

Zawarte w imbirze substancje mają również silne działanie odchudzające - już kilka minut po ich spożyciu znacznie wrasta temperatura ciała, a organizm zużywa wtedy zdecydowanie więcej kalorii.

W sezonie zimowym warto postawić na aromatyczne, zdrowe przyprawy i zgubić kilka zbędnych kilogramów. Tej zimy to prostsze, niż myślisz! 

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama