Pięć słodkich wskazówek dla flory jelitowej
Krótkie podsumowanie na temat cukru we krwi - przygotowały Lina Nertby Aurell i Mia Clase, autorki książki "Food Pharmacy".
1. Zacznij od wyeliminowania kolorowych słodzonych napojów. To przykre, ale cukier w płynnej postaci jest najgorszy.
2. Lubisz piec? Świetnie! W takim razie możesz zacząć eksperymentować z przepisami. Wypróbuj dla zabawy jakiś bez białego cukru. Co ty na to?
3. Zamroź zielone banany, a zawsze będziesz mógł przyrządzić domowe lody w trzy minuty.
4. Zamroź ekologiczne winogrona, a będziesz mieć na wyciągnięcie ręki kolejny lodowy przysmak.
5. Masz ochotę na sałatkę owocową? Postaw na jagody i dowolny kwaśny owoc (na przykład grejpfrut), dopraw je cynamonem, kardamonem, kakao i innymi przeciwzapalnymi smakołykami.
Fragment książki Liny Nertby Aurell i Mii Clase "Food Pharmacy. Opowieść o jelitach i dobrych bakteriach zalecana wszystkim, którzy chcą trafić przez żołądek do... zdrowego życia. Tej książki nie da się przedawkować!". Wydawnictwo Otwarte.