Pięć zielonych koktajli polecanych przez specjalistów od żywienia
Włącz je do swojego jadłospisu, a poczujesz przypływ energii po zimie i wzmocnisz odporność!
Koktajle ze zmiksowanych zielonych liści, warzyw i owoców to prawdziwe witaminowe bomby. Dzięki nim dostarczysz organizmowi większość najwartościowszych składników odżywczych.
Na czym polega ich fenomen? Zielone liście zawierają chlorofil, który poprawia odporność, zwiększa ilość czerwonych krwinek i zapewnia energię każdej komórce ciała. Dodatkowa korzyść z picia koktajli? Surowe warzywa w postaci musu lepiej się wchłaniają, nie obciążają żołądka i pomagają dbać o szczupłą sylwetkę.
Przepis: wszystkie składniki zblenduj, posyp ostropestem.
Superskładnik: Ostropest plamisty
Owoce ostropestu są bogate w sylimarynę. Związek ten zapobiega starzeniu się organizmu, działa przeciwzapalnie i przede wszystkim świetnie oczyszcza wątrobę. Ziarna ostropestu (2 łyżeczki dziennie) najlepiej zmielić tuż przed użyciem.
Nasza rada: Do koktajli dodawaj łyżeczkę algi - spiruliny. Zawiera kwas gamma-linolenowy, który... znajduje się także w mleku matki. Dzięki niemu wspiera nasz system immunologiczny.
Agnieszka Cegielska jest dziennikarką, konsultantką medycyny ajurwedyjskiej i absolwentką studiów podyplomowych z dziedziny zdrowia i zdrowego stylu życia. Wielbicielka otaczania się naturą i sięgania po to, co natura stworzyła.
Przepis: wyciśnij w wyciskarce sok z ogórka, selera, jabłka, pomarańczy i pietruszki.
Superskładnik: Natka pietruszki
Jest zalecana zwłaszcza osobom przepracowanym i zestresowanym. A to dzięki dużej zawartości magnezu, wapnia i potasu. Ma właściwości moczopędne. Dba o zdrowie układu moczowego - jej działanie wzmacnia zielony ogórek, który pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu i usprawnia pracę nerek. Poza tym natka pietruszki sprawia, że koktajle smakują bardziej orzeźwiająco i na długo odświeżają oddech.
Nasza rada: Pij koktajle rano, zamiast kawy. Spożywanie ich na pusty żołądek poprawia wchłanianie składników odżywczych i dostarcza wysokiej jakości energii na cały dzień. Poza tym pobudza układ trawienny do pracy.
Katarzyna Błażejewska jest dietetykiem klinicznym i psychodietetykiem. W proponowanych dietach i rozmowach z pacjentami kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i - co ważne - naturalne.
Przepis: wszystkie składniki zblenduj. Posyp pestkami słonecznika i granatu.
Superskładnik: Owoc kiwi
To prawdziwa bomba witaminowa. Jedno zawiera tyle wit. C, co trzy cytryny. Dodawaj je do koktajli, by ochronić się przed przeziębieniem. Kiwi zapobiega spadkom nastroju, o które nietrudno po ciemnych, zimowych miesiącach. To dzięki serotoninie, która działa przeciwdepresyjnie.
Nasza rada: Jeśli planujesz aktywnie zacząć wiosnę, dodawaj do koktajli banany. Dostarczają węglowodanów w postaci szybko uwalniających się cukrów, które organizm może bezpośrednio zużyć jako źródło energii. Popijaj zielony koktajl z bananami przed lub bezpośrednio po wysiłku.
Marek Zaremba - dyplomowany dietoterapeuta, specjalista medycyny komórkowej i terapeuta I stopnia medycyny św. Hildegardy. Autor bloga www.gotujzdrowo.com. Kocha gotowanie i wszystko, co z nim związane.
Przepis: Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj.
Superskładnik: Szpinak
To chyba najpopularniejsza liściasta baza zielonych koktajli, ze względu na swój neutralny smak. Nie będzie ci przeszkadzał, nawet jeśli stronisz od zieleniny. Zawarta w nim siarka przyspiesza oczyszczanie organizmu i regeneruje wątrobę. Jedząc szpinak, zwalczysz stres, bo jego liście zawierają całą gamę witamin z grupy B.
Superskładnik: Pomarańcza
Jest źródłem wit. C (w 100 g aż 50 mg), która nie tylko poprawia odporność organizmu, ale też ułatwia przyswajanie żelaza. Dzięki temu szybko pokonasz wiosenne zmęczenie.
Nasza rada: Zmieniaj bazę koktajli (np. jarmuż, szpinak, natka pietruszki, rukola), by dostarczyć organizmowi różnych składników odżywczych. Spróbuj wykorzystać nawet te rośliny, za którymi nie przepadasz - w odpowiednim połączeniu mogą okazać się smaczne!
Marta Dymek - autorka bloga www.jadlonomia.com, poświęconego kuchni wegańskiej i podróżom. Wydała dwie książki z roślinnymi przepisami z całego świata. Od 2015 roku na antenie Kuchni+ prowadzi swój wegański program kulinarny Zielona Rewolucja Marty Dymek.
Przepis: Dokładnie umyj wszystkie składniki. Następnie wrzuć je do blendera, dolej wodę i całość zmiksuj. Dodaj odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki.
Superskładnik: Jarmuż
To podstawa wielu zielonych koktajli, bo zawiera silne przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne. Ponadto jest źródłem witaminy C i K, a także żelaza, potasu i wapnia. 100 g jarmużu zawiera więcej wapnia niż 100 ml mleka! Kupisz go w wielu sklepach i na bazarkach, podobnie jak szpinak czy kapustę.
Nasza rada: Aby usunąć zanieczyszczenia z warzyw i owoców, nie wystarczy dokładne umycie ich pod bieżącą wodą. Przyda się też 5-minutowa kąpiel w roztworze octu jabłkowego w proporcjach 1/2 szkl. octu na litr wody. Świetnie sprawdza się też sok z cytryny (2 łyżki na litr wody) lub zalewa z ogórków kiszonych (2 łyżki na litr).
Dr Ewa Dąbrowska to autorka kultowej diety owocowo-warzywnej. Beata Anna Dąbrowska jest jej synową i specjalistką żywienia, która dzieli się przepisami spełniającymi kryteria diety dr Ewy.