Reklama

Reklama

Pieprz – więcej niż wyrazisty smak

Jest przyprawą tak oczywistą, że zupełnie niedocenianą. Na wielu stołach stoi od zawsze, tuż obok soli. Dodajemy go do zup, dań mięsnych, makaronów, potraw jarskich, a nawet do deserów. To, że pieprz wzbogaca i podkreśla smak, nie podlega dyskusji. Jak wpływa na nasze zdrowie?

W wielu głowach wciąż pokutuje przekonanie, że wartościowe jest tylko to, co drogie. Pieprz nie należy dziś do szczególnie kosztownych przypraw, a ma szereg cennych właściwości odżywczych i leczniczych, może więc być jednym z produktów obalających mit jakości wynikającej z ceny.

Reklama

Przyprawa dla elit

Dziś jest powszechnie dostępny, ale nie zawsze tak było. Pieprz pochodzi z Azji. Do czasu odkrycia drogi morskiej do Indii był dla Europejczyków towarem luksusowym. Na codzienne używanie pieprzu mogli pozwolić sobie tylko nieliczni. Magnaci i królowie płacili za niego czystym złotem.

Czarny wygrywa

Choć występuje w około 700 gatunkach, najpopularniejszym jest niezmiennie pieprz czarny. Optymalnymi warunkami do rośnięcia pieprzu jest klimat równikowy i zwrotnikowy. Pnącza są ciepłolubne i wymagają wysokiej wilgotności powietrza.

Pieprz jest rośliną wieloletnią. Wijąc się na wysokich tyczkach osiąga nawet 15 metrów długości. Jest bardzo ładną rośliną, w niektóre gatunki uprawiane są wyłącznie w celach ozdobnych. Ma drobne, białe kwiaty, które zbierają się w długie, zwisające kwiatostany.

Dowiedz się więcej na temat: pieprz

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje