Pieprz – więcej niż wyrazisty smak
Jest przyprawą tak oczywistą, że zupełnie niedocenianą. Na wielu stołach stoi od zawsze, tuż obok soli. Dodajemy go do zup, dań mięsnych, makaronów, potraw jarskich, a nawet do deserów. To, że pieprz wzbogaca i podkreśla smak, nie podlega dyskusji. Jak wpływa na nasze zdrowie?
W wielu głowach wciąż pokutuje przekonanie, że wartościowe jest tylko to, co drogie. Pieprz nie należy dziś do szczególnie kosztownych przypraw, a ma szereg cennych właściwości odżywczych i leczniczych, może więc być jednym z produktów obalających mit jakości wynikającej z ceny.
Przyprawa dla elit
Dziś jest powszechnie dostępny, ale nie zawsze tak było. Pieprz pochodzi z Azji. Do czasu odkrycia drogi morskiej do Indii był dla Europejczyków towarem luksusowym. Na codzienne używanie pieprzu mogli pozwolić sobie tylko nieliczni. Magnaci i królowie płacili za niego czystym złotem.
Czarny wygrywa
Choć występuje w około 700 gatunkach, najpopularniejszym jest niezmiennie pieprz czarny. Optymalnymi warunkami do rośnięcia pieprzu jest klimat równikowy i zwrotnikowy. Pnącza są ciepłolubne i wymagają wysokiej wilgotności powietrza.
Pieprz jest rośliną wieloletnią. Wijąc się na wysokich tyczkach osiąga nawet 15 metrów długości. Jest bardzo ładną rośliną, w niektóre gatunki uprawiane są wyłącznie w celach ozdobnych. Ma drobne, białe kwiaty, które zbierają się w długie, zwisające kwiatostany.
Różnej wielkości ciemnozielone liście mogą mieć różnorodne kształty: od lancetowatego do sercowatego. Owocem są pestkowce lub jagody.
Dla celów spożywczych najczęściej używany jest pieprz czarny, rzadziej biały i zielony. Trzeba wiedzieć, że są to owoce tej samej rośliny, tylko zbierane w różnych stadiach dojrzałości. Nie wszystkie gatunki pieprzu to pnącza - pieprz rośnie również w postaci krzewów i drzew.
Piperyna
Odruchowo dodajemy go do wielu dań, nie zastanawiając się w czym, poza poprawą smaku, może być nam pomocny.
Czarny pieprz obfituje w piperynę, substancję odpowiedzialną za jego ostry smak, która ma szereg właściwości zdrowotnych.
Poza piperyną znajdziemy w pieprzu także składniki mineralne, głównie: wapń, magnez i żelazo oraz tłuszcze i białko.
Korzyści zdrowotne
Nasze babki dodawały pieprz do wszystkich ciężkostrawnych dań. Do dziś bezrefleksyjnie sięgamy po niego, gdy na talerzu mamy solidną porcję mięsa, pierogi, dania kapustne czy potrawy na bazie roślin strączkowych.
Pieprz sprzyja trawieniu - pobudza wydzielanie soków trawiennych i stymuluje ruchy perystaltyczne jelit. Ma działanie dezynfekujące, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wspomaga ukrwienie tkanek. Pieprz ma właściwości moczopędne.
Zawarta w pieprzu piperyna ułatwia wchłanianie selenu, witamin z grupy B i beta-karotenu. Jak zawsze, tak i w przypadku pieprzu, warto zachować umiar, zwłaszcza jeśli mamy delikatny przewód pokarmowy.
Ewa Koza, mamsmak.com