Pierzga pszczela – esencja zdrowia
Mniej znana niż powszechnie dostępny miód pszczeli, a niezwykle cenna. Czym jest pierzga pszczela i dlaczego warto włączyć ją do menu?
O walorach zdrowotnych miodu wiemy bardzo dużo. Pierzga nie jest aż tak słodka i wciąż zdecydowanie mniej popularna. Pierzga pszczela obfituje w związki bioaktywne, jest esencją witamin, składników mineralnych i łatwo przyswajalnego białka. Produkty powstałe na jej bazie mają wiele zastosowań leczniczych.
Czym jest pierzga?
Jest wytwarzana w stu procentach przez pszczoły z pyłku kwiatowego, miodu i wydzielin gardzielowych pszczoły. Tak powstałą masę pszczoły dokładnie ubijają, by ochronić ją przed dostępem powietrza. Finalnie zalewają ją miodem i zasklepiają woskiem.
Dzięki zapewnionym warunkom beztlenowym, mieszanina pyłku, miodu i śliny pszczół ulega fermentacji mlekowej. W ten sposób pierzga konserwuje się i nabiera cechy łatwo strawnego pokarmu. Procesy w niej zachodzące można porównać do kiszenia kapusty. Podwyższona zawartość węglowodanów i kwasu mlekowego zapobiegają rozwojowi pleśni i bakterii gnilnych. To przedłuża trwałość i przydatność do spożycia pierzgi, zarówno tej w ulu, jak i poza nim.
Wartość odżywcza
Ten naturalny koncentrat białek, witamin i minerałów posiada tak wysoką wartość odżywczą, że jest bazą w żywieniu młodych pszczół. Owady chętniej korzystają z pierzgi niż z surowego pyłku, który w swojej naturalnej postaci jest trudno przyswajalny. Pszczoły odżywiane pierzgą żyją dłużej od karmionych pyłkiem kwiatowym i są zdecydowanie bardziej odporne na choroby. Z uwagi na proporcje składników, pierzga może być doskonałą odżywką, która uzupełni dietę człowieka, zwłaszcza w dobie wszechobecnej wysokoprzetworzonej żywności.
Cenne białko
Na szczególną uwagę zasługuje białko pierzgi. Ze względu na zawartość wszystkich niezbędnych aminokwasów, pierzga jest doskonałą alternatywą dla produktów odzwierzęcych w nie obfitujących. Białko pierzgi ma wysoką aktywność biologiczną i jest łatwo przyswajalne.
Korzyści zdrowotne
Pierzga reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, jest rekomendowana w chorobie wrzodowej, a także przy kłopotach z zaparciami biegunkami. Pomaga regulować pracę jelit.
Chroni i odtruwa komórki wątroby. Ma działanie bakteriostatyczne. Niweluje też skutki uboczne kuracji antybiotykowych. Przyspiesza odbudowę komórek organizmu.
Pierzga działa wzmacniająco i regenerująco, dlatego jest szczególnie polecana przy obniżonej odporności, niedoborach witamin i minerałów, w stanach chronicznego zmęczenia, w okresie rekonwalescencji, po przebytych zabiegach operacyjnych, w stanach pozawałowych. Zapobiegawczo i leczniczo stosowana jest również w anemii.
Pierzga wzmacnia układ nerwowy, jest zalecana przy skłonności do depresji, w stanach przemęczenia psychicznego oraz w okresach intensywnego wysiłku umysłowego.
Ewa Koza, mamsmak.com