Reklama

Reklama

Pietruszka – warzywo w całości doskonałe

Zarówno korzeń, jak i nać mają niezwykle silne właściwości odżywcze. Nie sprowadzajmy pietruszki do roli dodatku do niedzielnego rosołu. Warto z niej korzystać na co dzień. Co zyskamy jedząc korzeń, a jakie korzyści będziemy mieć z zielonych listków?

Zielone złoto

Natka pietruszki ma w sobie taki silny pakiet wartości odżywczych, że zaskarbiła sobie tytuł zielonego złota wśród roślin. Jest pierwszorzędnym źródłem witaminy życia: C, ma jej czterokrotnie więcej niż pomarańcze czy kapusta. Obfituje w żelazo, którego dostępność dla komórek naszego organizmu uzależniona jest od obecności witaminy C. Natka jest w tej materii samowystarczalna i rekomendowana dla borykających się z anemią. Jedząc natkę - koniecznie świeżą i na surowo - pozyskamy również błonnik, którego w dobie wysokoprzetworzonej żywności większość z nas wciąż spożywa za mało. Zielone listki pietruszki to też dobry sposób na zaopatrzenie organizmu w witaminę młodości: E i beta-karoten. Niepodważalnym jej atutem jest jednak chlorofil - zielony barwnik roślin, który jest jednocześnie silnym przeciwutleniaczem.

Chlorofil

Reklama

Jego rolę dla naszego zdrowia trudno przecenić. Przede wszystkim zwiększa dostawę tlenu do wszystkich komórek organizmu. Oczyszcza i wspiera funkcjonowanie układu limfatycznego. Dbając o optymalny transport tlenu, poprawia wydajność systemu immunologicznego. W dobrze dotlenionych komórkach nie ma miejsca dla wirusów i bakterii - zmniejszone są ich szanse na przetrwanie.

Chlorofil pomaga absorbować niezbędny do wytwarzania energii magnez. Ten z kolei jest jednym z głównych pierwiastków odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie procesów życiowych.

Warunkuje też wchłanianie wapnia, szczególnie ważnego dla dzieci, w trakcie budowy masy kostnej oraz dla kobiet ciężarnych. Chlorofil pomaga uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek, aby budowa układu kostnego dziecka nie zachodziła kosztem wapnia pobieranego z kośćca matki.


Dowiedz się więcej na temat: pietruszka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje