Reklama

Reklama

Pigwa - owoc o niezwykłych właściwościach

Wyglądem przypomina jabłko o wydłużonym kształcie, w smaku jest bardzo kwaśna. Określa się ją mianem polskiej „cytryny”, chociaż wielu uważa, że jest od niej zdrowsza. Mało kto wie, iż pigwa należy do najstarszych roślin uprawnych na świecie i ma właściwości lecznicze.

Pigwa to roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, a jej łacińska nazwa, "Cydonia", pochodzi od miasta leżącego na Krecie, gdzie kiedyś była powszechnie uprawiana. Starożytni Grecy uważali pigwę za afrodyzjak.

Reklama

W Polsce pigwa uprawiana jest dla ozdoby oraz licznych właściwości leczniczych. Rośnie na dużych krzewach lub drzewach o różowych lub białych kwiatach, które kwitną na przełomie maja i czerwca. Owoce są bardzo twarde i kwaśne, ale zawierające mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla organizmu.

Najważniejszą zaletą pigwy jest wzmacnianie całego układu odpornościowego. 100 g zawiera aż 15 mg witaminy C, a dodawanie jej do napojów (np. herbaty) przeciwdziała chorobom infekcyjnym i pomaga szybciej uporać się z przeziębieniem. Jest też źródłem witamin z grupy B, istotnych dla wzmocnienia odporności oraz witaminy A, PP i kwasu foliowego.

Ponadto pigwa wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne - od dawna stosowana jest na podrażnienia skóry i infekcje górnych dróg oddechowych. Oprócz tego, w jej owocach znajdziemy wiele związków mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To przede wszystkim potas, wapń, żelazo, miedź, magnez i fosfor.

Z uwagi na cierpki smak, wykorzystuje się ją przede wszystkim do przygotowywania przetworów - dżemów, soków, nalewek itp., skutecznych w walce z przeziębieniem, grypą czy suchym kaszlem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje