Pijemy dla zdrowia, ale może zaszkodzić. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka
Trudno jest krótko opisać zastosowanie lecznicze pokrzywy. Roślina, która daje się we znaki ogrodnikom jako błyskawicznie opanowujący grządki chwast, od lat jest doceniana w ziołolecznictwie, medycynie naturalnej i kosmetologii. Wykazuje bardzo dobry wpływ na skórę, paznokcie i włosy, sprzyja oczyszczaniu organizmu, wspiera odporność i zapobiega niedokrwistości. Mimo licznych właściwości zdrowotnych pokrzywa nie zawsze jest właściwym wyborem. Tłumaczymy, kto nie powinien pić naparów z pokrzywy.
- Wspomaganie się ziołowymi preparatami niejednej osobie weszło już w nawyk.
- Chętnie sięgamy po łatwo dostępną pokrzywę, spodziewając się jej zbawiennego wpływu na urodę oraz kondycję organizmu.
- Choć lista tego, na co pomaga pokrzywa jest długa, w niektórych przypadkach istnieją poważne przeciwwskazania do jej stosowania.
Bliski kontakt z rośliną nie każdemu kojarzy się dobrze. Styczność z jej parzącymi liśćmi i łodygami w naturze kończy się bowiem bólem i dokuczliwymi bąblami na skórze. Jednak działanie lecznicze pokrzywy i tak wielu z nas skłania do włączenia jej do swojej żywieniowej rutyny.
Zarówno w aptekach, jak i najzwyklejszych sklepach spożywczych bez trudu da się znaleźć gotowe herbaty z pokrzywy, które wystarczy zalać gorącą wodą, chwilę odczekać i już można raczyć się napojem. Trzeba jednak wspomnieć, że większość osób bardziej docenia właściwości pokrzywy niż jej ziołowy smak.
Liście pokrzywy po umyciu i sparzeniu można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni. Podobnie jak inne rodzaje zieleniny pokrzywa nadaje się do urozmaicenia sałatek. Dodawać ją można do jajecznicy, omletu czy potraw makaronowych. Osoby lubiące kulinarne wyzwania przyrządzają pesto z pokrzywy. Pokrzywa to roślina wszechstronna. Mimo to sprawdź, jakie są przeciwwskazania do jedzenia i picia pokrzywy, aby nie zaszkodzić sobie i bliskim.
Te osoby poważnie cierpią po spożyciu cebuli. Sprawdź, czy się do nich zaliczasz
Moczopędne działanie pokrzywy zwykle wymienia się wśród jej atutów. Roślina faktycznie pomaga pozbyć się nagromadzonej w nadmiarze wody z organizmu, ułatwia usuwanie toksyn. Weź pod uwagę, że nie o każdej porze jest to działanie pożądane.
Pokrzywa nie wykazuje działania pobudzającego, więc z jednej strony nie powinny istnieć przeciwwskazania do spożywania jej wieczorem. Jednak właściwości moczopędne sprawiają, że wypicie naparu wieczorem skutkuje problemami z zaśnięciem i może doprowadzać do przerywania snu przez potrzebę skorzystania z toalety. Jakość nocnego odpoczynku znacząco się obniża. Picie pokrzywy tuż przed wyjściem z domu też może budzić dyskomfort, jeśli będziemy przebywać w miejscu bez swobodnego dostępu do łazienki.
Ponadto długotrwałe przyjmowanie pokrzywy może skutkować wypłukiwaniem dobroczynnych soli mineralnych oraz witamin z organizmu.
Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu
Roślina jest bardzo dobrym źródłem tego pierwiastka, dlatego spożywania pokrzywy powinny unikać osoby, które mają wysoki poziom żelaza we krwi. W zbyt dużych ilościach wszystko może nam zaszkodzić! Nadmiar tej substancji w organizmie może bowiem doprowadzać do niewydolności serca, marskości wątroby i kłopotów w funkcjonowaniu trzustki. O podwyższonym poziomie żelaza mogą świadczyć takie objawy, jak kłopoty z zasypianiem, zaburzenia koncentracji oraz bóle stawów.
Jeśli borykasz się z cukrzycą lub insulinoopornością i przyjmujesz na stałe leki, chęć regularnego spożywania pokrzywy musisz w pierwszej kolejności skonsultować z lekarzem. Pokrzywa połączona z lekarstwami może nadmiernie obniżać poziom glukozy we krwi. Nieprzemyślane kombinacje ziół z medykamentami niejednokrotnie kończą się gwałtownymi skokami cukru, co jest zgubne dla diabetyków.
Zasięgnięcie porady specjalisty jest konieczne również w przypadku osób, które:
- zmagają się z przewlekłymi chorobami nerek;
- przyjmują leki obniżające ciśnienie tętnicze;
- stosują środki mające na celu zmniejszenie krzepliwości krwi.
Substancje obecne w składzie pokrzywy mogą bowiem zakłócać ich działanie, sprawiając, że przebieg całej kuracji zostanie zaburzony. W przypadku wymienionych schorzeń stwarza to poważne niebezpieczeństwo dla zdrowia. Zawsze należy pamiętać, że do stosowania ziół nie można podchodzić zbyt beztrosko.
Na pokrzywę uważać muszą kobiety, u których zdiagnozowano choroby związane z układem rozrodczym. Zaliczają się do nich mięśniaki macicy, torbiele, cysty oraz nowotwory narządów rodnych - zwłaszcza rak szyjki macicy.
Z rezerwą należy podchodzić też do picia pokrzywy w okresie ciąży i podczas karmienia piersią. Niestety, na ten moment brakuje wystarczającej liczby badań, które jednoznacznie dopuszczałyby lub wykluczały stosowanie roślinnych preparatów w tym czasie.
Polecamy:
Lepsza od zwykłej herbaty. Stosuj na trawienie, ból gardła i kaszel
Orzechy brazylijskie: Jakie mają właściwości? Kto powinien je jeść?