Pistacje... chronią serce przed stresem
Pokazało to proste badanie: dwie grupy osób były proszone o zanurzenie rąk w misce z lodowatą wodą i rozwiązanie zadania matematycznego.
Następnie po obu tych stresujących sytuacjach mierzono im ciśnienie krwi i sprawdzano, na ile zwęziły się u nich tętnice. Okazało się, że u tych, którzy co dnia jedli orzechy pistacjowe, układ krążenia lepiej radził sobie ze stresem. Mieli oni niższe ciśnienie i mniej zwężone tętnice, niż pozostali. Naukowcy sprawdzili, że dzieje się tak, ponieważ pod wpływem orzechów poprawia się funkcjonowanie nerwu, który zawiaduje układem krążenia (tzw. błędnego). To dobroczynny efekt zwłaszcza dla osób, u których nerw ten może szwankować (np. z cukrzycą typu 2).
Orzechy pistacjowe zawierają też zdrowe związki tłuszczowe, dzięki którym przybywa nam tzw. dobrego cholesterolu (HDL). Ma on korzystny wpływ na układ krążenia i chroni tętnice przed miażdżycą, a serce - zawałem. Lepsza waga i szczuplejsza sylwetka to kolejne możliwe skutki jedzenia orzechów. Już niewielka garść jest sycąca - i mało kto jest nadal głodny, a chęć na przetworzoną, kaloryczną żywność mija. Dodatkowo duża ilość białka, witamin i mikroelementów sprawia, że organizm jest odżywiony. Przekłada się to na lepsze samopoczucie, ale też np. poprawę koncentracji i pamięci.