Reklama

Pistacje: Niezbędne dla zdrowia oczu i serca

Pistacje, zwane również zielonymi migdałami, nie bez powodu zaliczane są do grona najzdrowszych orzechów. Są bogate w całą gamę wartości odżywczych, dzięki którym świetnie wpływają na zdrowie, a do tego są najmniej kaloryczne ze wszystkich orzechów. Pistacje szczególnie pozytywnie wpływają na oczy i serce. Jak dowodzą naukowcy, regularnie jedzone zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału oraz chorób oczu. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto uwzględnić je w naszej diecie.

Co nieco o pistacjach

Pistacje, nazywane również orzechami szczęścia lub zielonymi migdałami, rosną zazwyczaj w obszarach, gdzie występuje klimat umiarkowany. Ich największe plantacje spotkamy w Iranie i USA. Przez naukowców uznawane są za jedne z najzdrowszych i najmniej kalorycznych orzechów. By odczuć ich pozytywny wpływ na zdrowie, należy codziennie zjeść około 70 gramów zielonych migdałów. Sprawdźmy, dlaczego są tak zdrowe i jak konkretnie wpływają na nasz organizm.

Wartość odżywcza pistacji

Pistacje znane są z wysokiej zawartości błonnika i potasu, dlatego świetnie wpływają na serce i przyspieszają procesy trawienne. Znajdziemy w nich również sporo białka, wapnia, fosforu, antyoksydantów, a także witamin B oraz E. Zawierają za to niewielką ilość węglowodanów i tłuszczu.

Reklama

Właściwości prozdrowotne zielonych migdałów

Pozytywnie wpływają na zdrowie oczu

Pistacje są bogatym źródłem luteiny i zeaksantyny, które są niezbędne dla zdrowia oczu. Ponadto, zabijają one wolne rodniki w organizmie hamując rozwój wielu chorób. Udowodniono, że systematycznie jedzone pistacje mogą zapobiec pojawieniu się nieprzyjemnej przypadłości - zespołowi suchego oka.

Wzmacniają układ nerwowy

W zielonych migdałach znajdziemy również sporo witaminy B6 oraz magnezu, które usprawniają pracę układu nerwowego, zwiększają odporność na stres i łagodzą napięcie nerwowe. Dzięki obecności witaminy B6 w pistacjach orzechy te poprawiają również pamięć i koncentrację.

Zmniejszają poziom LDL w organizmie

Pistacje doskonale wpływają również na układ sercowo-naczyniowy. Wzmacniają serce, poprawiają krążenie i jakość krwi. Naukowcy z uniwersytetu w Kalifornii twierdzą, że systematyczne jedzenie pistacji reguluje także poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała. Co więcej, pistacje obniżają również poziom cholesterolu i trójglicerydów w organizmie.

Hamują rozwój nowotworów

Według badań amerykańskich naukowców jedzone regularnie pistacje mogą hamować rozwój niektórych nowotworów, między innymi raka płuc i prostaty. Tę właściwość pistacje zawdzięczają substancji zwanej gamma-tokoferol, która jest pochodną witaminy E. Według eksperymentów prowadzonych przez naukowców, u badanych, którym podawano zwiększoną dawkę gamma-tokoferolu, wykryto mniejsze ryzyko pojawienia się guzów nowotworowych.

Pomogą stracić zbędne kilogramy

Pistacje nie dość, że nie tuczą, to jeszcze pomagają schudnąć. Przyspieszają metabolizm oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Pomagają usunąć zbędne produkty przemiany materii z jelit i dbają o ich zdrowie.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pistacje właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy