Pogromca miażdżycy i nadciśnienia. Sercowcy powinni się zajadać!

Miód powinien na dobre zagościć w menu Polaków, jako dodatek do wielu dań
Miód powinien na dobre zagościć w menu Polaków, jako dodatek do wielu dań123RF/PICSEL

Miód w medycynie

Każdy miód na serce jest dobry

Zawarte w miodzie składniki są dobre dla zdrowia
Zawarte w miodzie składniki są dobre dla zdrowia123RF/PICSEL

Jaki wybrać miód na serce?

Miód nawłociowy zyskuje na popularności
Miód nawłociowy zyskuje na popularności123RF/PICSEL
  • Miód gryczany. Ta odmiana miodu jest doskonała we wzmocnieniu i zwiększeniu elastyczności naczyń krwionośnych, dzięki dużej ilości żelaza i rutyny, jakie w sobie zawiera. 
  • Miód malinowy. Dzięki wysokiej zawartości acetylocholiny odmiana ta korzystnie wpływa na krążenie i obniżenie ciśnienia. 
  • Miód faceliowy. To stosunkowo rzadka i mało znana odmiana miodu. Jest pozyskiwany z kwiatów facelii - pastewnej rośliny miododajnej, o niebieskich kwiatach i pięknym zapachu. Miód faceliowy wspomaga nie tylko serce i układ krążenia, ale chroni nas też przed miażdżycą i obniża ciśnienie.   
  • Miód nawłociowy. Wykazuje się działaniem wzmacniającym naczynia krwionośne, poprawiającym krążenie i obniżającym ciśnienie, wszystko to dzięki zawartych w nim kwercetyny i rutyny. Wzmacnia serce dzięki glukozie, jest też stosowany w profilaktyce miażdżycy. Miód nawłociowy nazywany jest też często polskim miodem Manuka, gdyż działa jak silny antybiotyk. 
Pogromca zagrożeń z podłogi