Reklama

Polska coraz bardziej wegetariańska

Już 3,2 proc. dorosłych Polaków, ponad milion osób, wykluczyło ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Badania potwierdzają, że wegetarianie bardziej świadomie dobierają składniki swojej diety i zwracając uwagę na ich wartości odżywcze.

Wyniki badania przeprowadzonego przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini pokazały, że 1,6 proc., a więc ok. pół miliona Polaków stosuje dietę laktoowowegetariańską, czyli nie je mięsa i ryb, a podstawę ich wyżywienia stanowią produkty mleczne, jaja, warzywa i owoce. Kolejne 1,6 proc. osób jest weganami, czyli ogranicza swoją dietę wyłącznie do produktów roślinnych.

Co więcej, sporo osób aspiruje do miana wegetarian - 3,7 proc. respondentów określiło się w ten sposób, przyznając jednocześnie, że jadają sporadycznie ryby i mięso. Osoby najczęściej deklarujące się jako wegetarianie to kobiety - aż 8,9 proc. Polek uważa się za wegetarianki. Liczni w tej grupie są także ludzie młodzi - do 24 lat (9,8 proc.) i osoby ze średnim wykształceniem (8,9 proc.).

"Rosnąca liczba osób ograniczających spożywanie mięsa i jego przetworów świadczy o coraz wyższej empatii Polaków dla zwierząt i o rosnącej świadomości znaczenia zdrowego odżywiania dla naszego zdrowia" - komentuje wyniki przeprowadzonego badania Małgorzata Chylewska, dietetyk LightBox, producenta zestawów wysokiej jakości świeżych posiłków, które zleciło badanie.

Reklama

Wciąż jednak wokół diety wegetariańskiej krąży wiele mitów i błędnych przekonań. Jednym z nich jest opinia, że wegetarianizm szkodzi zdrowiu i powoduje duże niedobory niezbędnych składników odżywczych. Choć coraz więcej badań wskazuje zupełnie coś innego. Najnowsze doniesienia światowych naukowców pokazują, że wegetarianie żyją średnio od 6 do 9 lat dłużej niż zwolennicy mięsa. Zdaniem specjalistów przyczyną nie jest tylko sama dieta bogata w warzywa i owoce, ale styl życia, jaki wegetarianie prowadzą.

"Zarówno dieta wegetariańska, jak i wegańska, może być bardzo urozmaicona i nie ograniczać się jedynie do sałaty. Mamy do dyspozycji szeroka gamę orzechów, nasion, roślin strączkowych, oczywiście warzyw i owoców, makarony, ryże, które urozmaicają dietę. Poza tym wiele z nich jest bogatym źródłem białka. Część z nich jest również wysokokaloryczna, co ułatwia zbudowanie masy i siły, niezbędnych w moim sporcie" - podkreśla strongman Patrik Baboumian, najsilniejszy weganin na świecie.

30 sprawdzonych przepisów na wege-dania. Wypróbuj wszystkie!


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy