Pomaga w procesie regeneracji uszkodzonej wątroby, usuwaniu toksyn. Znajdziesz ją w każdym sklepie

Ostryż długi, ostryż Zohary, ostryż indyjski, szafran indyjski, kurkuma długa - roślina, na którą najczęściej mówimy po prostu kurkuma, występuje pod wieloma nazwami. Ma też co najmniej tak wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości, co nazw. A może nawet więcej. Już cztery tysiące lat temu na terenie dzisiejszych Indii uprawiano ją i znano jej prozdrowotne działanie.

Kurkumina na wątrobę: jak działa, ile i kiedy brać?
Kurkumina na wątrobę: jak działa, ile i kiedy brać?123RF/PICSEL

Prozdrowotne właściwości składników zawartych w ostryżu długim, czyli kurkumie znane są aż od kilku tysięcy lat. Znajdująca się w kłączu rośliny kurkumina nie tylko wspiera odporność, ale pomaga także naszej wątrobie. Jak działa kurkumina i jak należy ją stosować?

Kurkuma a kurkumina

Kurkuma to zwyczajowa nazwa ostryżu długiego, byliny z rodziny imbirowatych uprawianej w krajach o tropikalnym klimacie. W jej skład wchodzi mnóstwo związków, które nazywa się kurkuminoidami. Najważniejszym z nich jest kurkumina, która stanowi około 5 proc. masy kłącza kurkumy.

Kurkumina to polifenol, wykazujący silne działanie przeciwzapalne. Dodatkowo wspomaga nasze ciało, stymulując wytwarzanie antyoksydantów. Na rynku istnieje wiele suplementów, które zawierają większe stężenie kurkuminy, niż znajdziemy w kurkumie.

W Polsce trudno zdobyć kurkumę w postaci stałej, ale sproszkowaną znajdziemy w prawie każdym sklepie spożywczym
W Polsce trudno zdobyć kurkumę w postaci stałej, ale sproszkowaną znajdziemy w prawie każdym sklepie spożywczym East News

Na co pomaga kurkumina?

Kurkumina to substancja, która może skutecznie poprawić nasze zdrowie. Przede wszystkim stosuje się ją w celach podniesienia odporności. Sezon jesienno-zimowy to jak co roku duże wyzwanie dla układu immunologicznego, który praktycznie przez kilka miesięcy będzie musiał chronić nas przed przeziębieniami, grypą, zapaleniami dróg oddechowych i innymi chorobami, w tym wciąż groźnymi koronawirusem.

Choć nie udowodniono, iż istnieje związek pomiędzy zażywaniem kurkuminy a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na COVID-19, to niewątpliwie związek ten (i to akurat już zostało udowodnione naukowo) może zmobilizować nasz układ odpornościowy do lepszego działania. Świetnie sprawdza się również jako środek przeciwwirusowy.

Warzywa, grzyby i przyprawy, które chronią przed groźnymi chorobamiInteria.tv

Kurkumina jest również w stanie pobudzić nasz naturalny metabolizm, przyspieszając procesy trawienia i spalania tkanki tłuszczowej. Ponadto, polifenol zawarty w ostryżu długim ma pozytywny wpływ na naszą wątrobę.

Dowiedz się więcej: Jak działa kurkumina?

Kurkumina na wątrobę: Jak działa i co mówią nowe badania?

Według najnowszych badań kurkumina jest w stanie pobudzić wydzielanie leucyny w ludzkim organizmie. Leucyna to aminokwas, znany dobrze przez sportowców i kulturystów, albowiem pomaga w budowaniu mięśni. Oprócz tego stanowi element pokrywający ściany naszego żołądka. Dzięki temu osoby, które cierpią na dolegliwości związane z układem pokarmowym, mogą odczuć ulgę w bólu i dyskomforcie.

Badania wykazują także, że kurkumina ma działania antyhepatoksyczne. Oznacza to, że wspiera proces pozbywania się toksyn z wątroby. 

Niektórzy porównują jej właściwości do ostropestu plamistego lub lukrecji, stosowanych jako wsparcie w leczeniu osób cierpiących na choroby związane z wątrobą. Sól kurkuminy, czyli kurkuminian sodu podnosi poziom wydalanej z żółcią bilirubiny, a także soli żółciowych czy cholesterolu.

W części przypadków kurkumina może pomóc w procesie regeneracji uszkodzonej wątroby, nawet po uszkodzeniach alkoholowych lub wywołanych toksynami bądź lekami.

Kurkumę możemy dodawać do wielu potraw. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji nie odczujemy jej wyrazistego smaku
Kurkumę możemy dodawać do wielu potraw. Przy zachowaniu odpowiednich proporcji nie odczujemy jej wyrazistego smakuEast News

Kurkumina: jak stosować, ile i kiedy brać

Jako że kurkumina zawarta jest w korzeniu ostryżu indyjskiego, można włączyć do diety jej naturalną postać. Co prawda w Polsce niezwykle trudno zdobyć korzeń kurkumy, ale sproszkowana dostępna jest praktycznie w każdym sklepie spożywczym.

Na szczęście stosowany w rozsądnych ilościach ostryż nie ma zbyt ostrego smaku, więc można spokojnie dodawać go prawie do wszystkiego. Trzeba jedynie uważać, aby nie przesadzić z ilością (przedawkowanie kurkumy kończy się najczęściej ostrą biegunką!). Warto także pamiętać o tym, że jest to bardzo silny barwnik, a plamy z niego bardzo trudno sprać z ubrań.

Kurkumę stosuje się nie tylko jako przyprawę, ale także jako składnik szotów na odporność. Można też zmieszać kilka łyżek z ciepłą wodą. Taki napój najlepiej jest wypić rano.

Niektórzy uważają jednak, że zawartość kurkuminy w naturalnej kurkumie jest zbyt mała, aby w pełni wykorzystać jej właściwości. Dlatego na rynku dostępna jest cała masa suplementów, zawierających związek w zwiększonym stężeniu. Dodatkowo kapsułki zawierają liposomy oraz piperyny, zwiększające przyswajalność kurkuminy.

Działający przy WHO komitet ds. Dodatków do Żywności określił maksymalną dawkę kurkumy na 3 miligramy na kilogram masy ciała. Przyjmowanie większych ilości może podrażniać żołądek i prowadzić do problemów gastrycznych, w tym biegunek.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?