Reklama

Pomaga w procesie regeneracji uszkodzonej wątroby, usuwaniu toksyn. Znajdziesz ją w każdym sklepie

Ostryż długi, ostryż Zohary, ostryż indyjski, szafran indyjski, kurkuma długa - roślina, na którą najczęściej mówimy po prostu kurkuma, występuje pod wieloma nazwami. Ma też co najmniej tak wiele dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości, co nazw. A może nawet więcej. Już cztery tysiące lat temu na terenie dzisiejszych Indii uprawiano ją i znano jej prozdrowotne działanie.

Prozdrowotne właściwości składników zawartych w ostryżu długim, czyli kurkumie znane są aż od kilku tysięcy lat. Znajdująca się w kłączu rośliny kurkumina nie tylko wspiera odporność, ale pomaga także naszej wątrobie. Jak działa kurkumina i jak należy ją stosować?

Kurkuma a kurkumina

Kurkuma to zwyczajowa nazwa ostryżu długiego, byliny z rodziny imbirowatych uprawianej w krajach o tropikalnym klimacie. W jej skład wchodzi mnóstwo związków, które nazywa się kurkuminoidami. Najważniejszym z nich jest kurkumina, która stanowi około 5 proc. masy kłącza kurkumy.

Reklama

Kurkumina to polifenol, wykazujący silne działanie przeciwzapalne. Dodatkowo wspomaga nasze ciało, stymulując wytwarzanie antyoksydantów. Na rynku istnieje wiele suplementów, które zawierają większe stężenie kurkuminy, niż znajdziemy w kurkumie.

Dowiedz się więcej: Jadła kurkumę codziennie przez rok. Efekt ją zadziwił

Na co pomaga kurkumina?

Kurkumina to substancja, która może skutecznie poprawić nasze zdrowie. Przede wszystkim stosuje się ją w celach podniesienia odporności. Sezon jesienno-zimowy to jak co roku duże wyzwanie dla układu immunologicznego, który praktycznie przez kilka miesięcy będzie musiał chronić nas przed przeziębieniami, grypą, zapaleniami dróg oddechowych i innymi chorobami, w tym wciąż groźnymi koronawirusem. 

Choć nie udowodniono, iż istnieje związek pomiędzy zażywaniem kurkuminy a zmniejszeniem ryzyka zachorowania na COVID-19, to niewątpliwie związek ten (i to akurat już zostało udowodnione naukowo) może zmobilizować nasz układ odpornościowy do lepszego działania. Świetnie sprawdza się również jako środek przeciwwirusowy.

Kurkumina jest również w stanie pobudzić nasz naturalny metabolizm, przyspieszając procesy trawienia i spalania tkanki tłuszczowej. Ponadto, polifenol zawarty w ostryżu długim ma pozytywny wpływ na naszą wątrobę.

Dowiedz się więcej: Jak działa kurkumina?

Kurkumina na wątrobę: Jak działa i co mówią nowe badania?

Według najnowszych badań kurkumina jest w stanie pobudzić wydzielanie leucyny w ludzkim organizmie. Leucyna to aminokwas, znany dobrze przez sportowców i kulturystów, albowiem pomaga w budowaniu mięśni. Oprócz tego stanowi element pokrywający ściany naszego żołądka. Dzięki temu osoby, które cierpią na dolegliwości związane z układem pokarmowym, mogą odczuć ulgę w bólu i dyskomforcie.

Badania wykazują także, że kurkumina ma działania antyhepatoksyczne. Oznacza to, że wspiera proces pozbywania się toksyn z wątroby. 

Niektórzy porównują jej właściwości do ostropestu plamistego lub lukrecji, stosowanych jako wsparcie w leczeniu osób cierpiących na choroby związane z wątrobą. Sól kurkuminy, czyli kurkuminian sodu podnosi poziom wydalanej z żółcią bilirubiny, a także soli żółciowych czy cholesterolu. 

W części przypadków kurkumina może pomóc w procesie regeneracji uszkodzonej wątroby, nawet po uszkodzeniach alkoholowych lub wywołanych toksynami bądź lekami.

Dowiedz się więcej: Co się stanie z twoim ciałem, jeśli będziesz pić taki napój? 11 ważnych zmian

Kurkumina: jak stosować, ile i kiedy brać 

Jako że kurkumina zawarta jest w korzeniu ostryżu indyjskiego, można włączyć do diety jej naturalną postać. Co prawda w Polsce niezwykle trudno zdobyć korzeń kurkumy, ale sproszkowana dostępna jest praktycznie w każdym sklepie spożywczym. 

Na szczęście stosowany w rozsądnych ilościach ostryż nie ma zbyt ostrego smaku, więc można spokojnie dodawać go prawie do wszystkiego. Trzeba jedynie uważać, aby nie przesadzić z ilością (przedawkowanie kurkumy kończy się najczęściej ostrą biegunką!). Warto także pamiętać o tym, że jest to bardzo silny barwnik, a plamy z niego bardzo trudno sprać z ubrań. 

Kurkumę stosuje się nie tylko jako przyprawę, ale także jako składnik szotów na odporność. Można też zmieszać kilka łyżek z ciepłą wodą. Taki napój najlepiej jest wypić rano.

Dowiedz się więcej: Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież

Niektórzy uważają jednak, że zawartość kurkuminy w naturalnej kurkumie jest zbyt mała, aby w pełni wykorzystać jej właściwości. Dlatego na rynku dostępna jest cała masa suplementów, zawierających związek w zwiększonym stężeniu. Dodatkowo kapsułki zawierają liposomy oraz piperyny, zwiększające przyswajalność kurkuminy.

Działający przy WHO komitet ds. Dodatków do Żywności określił maksymalną dawkę kurkumy na 3 miligramy na kilogram masy ciała. Przyjmowanie większych ilości może podrażniać żołądek i prowadzić do problemów gastrycznych, w tym biegunek.

Sprawdź także: Napar z jego liści jest najlepszy na ból brzucha. Ma tylko dwa składniki!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurkuma
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy