Pomelo – zimowy zastrzyk zdrowia
Pomelo – gigantyczna pomarańcza, która może osiągnąć wagę nawet dwóch kilogramów. Najczęściej jednak kupujemy ten owoc o połowę lżejszy. Gramatura nie jest najważniejszą cechą wyróżniającą go spośród wszystkich cytrusów.
Jest doskonałym zimowym zastrzykiem witaminy C. Ma jej więcej niż grapefruit, pomarańcza czy cytryna. Porcja około sto dwudziestu gramów pomelo zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę życiodajną witaminę.
C to nie tylko wsparcie dla systemu immunologicznego i ochrona przed przeziębieniem. Zapewnia sprawne działanie układu krwionośnego i stanowi profilaktykę udaru mózgu.
Jest silnym antyoksydantem, więc chroni komórki przed wolnymi rodnikami i rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Zapobiega również przedwczesnemu starzeniu komórek. Odpowiednia podaż witaminy C warunkuje syntezę kolagenu, a także - co szczególnie ważne dla osób z anemią - przyswajalność żelaza.
Niedobory witaminy C skutkują niedokrwistością, wiotczeniem skóry i wolniejszym gojeniem się ran. Możemy być spokojni - nie grozi nam jej przedawkowanie. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, nadmiar nie odkłada się w organizmie, jest wydalany w trakcie mikcji.
Najczęściej borykamy się z jej niedoborem, bo C jest witaminą bardzo ulotną - duży jej procent tracimy w trakcie obierania i krojenia warzyw i owoców, a niemal cała znika w trakcie obróbki termicznej.
Jak większość warzyw i owoców, pomelo działa zasadotwórczo na organizm ludzki. Mała porcja owocu - żuta powoli - zniweluje nieprzyjemne skutki zgagi i refluksu. Pomelo pomoże również przywrócić równowagę kwasowo-zasadową po zatruciu alkoholowym.
Dobrą wiadomością dla skrupulatnie liczących kalorie niech będzie fakt, że pomelo jest niskokaloryczne. Sto gramów obranego owocu to zaledwie 35 kilokalorii. Smakowo stanowi ciekawe połączenie słodkich pomarańczy i cierpkich grapefruitów, jednocześnie zachowując zdolność tych drugich do przyspieszenia spalania tłuszczu.
Z powodzeniem mogą włączyć go do jadłospisu również diabetycy - ma niski indeks glikemiczny, równy 30. Jest przyjazny dla osób dbających o linię i dobrą kondycję przewodu pokarmowego. Składa się w większości z wody, a jednak oferuje witaminy i znaczne ilości błonnika. Pomelo to dobry pomysł na wartościową przekąskę między posiłkami.
Niewielka porcja zapewnia nam szybkie uczucie sytości. Może być głównym składnikiem świeżo wyciskanych soków, czy owocowych sałatek. Warto pamiętać, że łączenie tego soczystego owocu na przykład z ciężkimi serami może skutkować zaburzeniami trawiennymi, zwłaszcza jeśli mamy wrażliwy przewód pokarmowy.
Złota zasada dla osób z jelitem drażliwym: mocno soczyste owoce, takie jak pomelo, zjadamy najwcześniej dwie godziny po posiłku. Jak wszystkie owoce cytrusowe, pomelo do transportu spryskiwane jest substancjami konserwującymi.
Ważne, aby przed obraniem porządnie je umyć, najlepiej szczoteczką. Małe dzieci i kobiety ciężarne powinny szczególnie zachować umiar w rozkoszowaniu się smakiem cytrusów. Trzeba pamiętać, że mogą być przyczyną alergii.
Warto jednak wiedzieć, że z uwagi na obecny w pomelo potas, owoc ten wspiera pracę serca, uszczelnia naczynia i zapobiega skokom ciśnienia, co stanowi duże wsparcie dla organizmu ciężarnej kobiety.
Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com