Popularne produkty, które mogą wywołać migrenę
Czy wiesz, że popularne produkty, które codziennie jemy, mogą wywołać silne bóle głowy, a w tym migrenę? Oczywiście w przypadku, gdy spożywamy je w nadmiernych ilościach. Jednak każdemu z nas czasami się to zdarza, szczególnie gdy jesteśmy miłośnikami konkretnego produktu, na przykład kawy. Sprawdźmy, jakiej żywności lepiej unikać, by ustrzec się silnych bóli głowy.
W kakao i czekoladzie znajdziemy sporo tyraminy, czyli organicznego związku chemicznego, który podnosi ciśnienie krwi i rozszerza naczynia krwionośne, czego efektem mogą być bóle głowy i nadmierne pobudzenie. Z czekoladą należy uważać, ale nie rezygnować zupełnie z jej jedzenia, gdyż jest dobrym źródłem magnezu.
Sery
Źródłem tyraminy są również różne rodzaje serów, dlatego tak często po ich zjedzeniu boli nas głowa. Nie przesadzajmy zatem z ich jedzeniem, szczególnie, że to wysokokaloryczne produkty. Najzdrowsze są sery białe półtłuste. Z kolei najwięcej tyraminy znajdziemy w serach pleśniowych.
Czerwone wino oraz piwo podnoszą ciśnienie krwi w organizmie jednocześnie zwiększając ryzyko pojawienia się bóli migrenowych. Szklanka piwa czy kieliszek wina nie zaszkodzą, jednak większa ilość już tak. Spożywania tych napojów powinny szczególnie unikać osoby, które często zmagają się z bólami głowy.
Produkty zawierające gluten
W związku z tym, że gluten jest trudną do strawienia substancją, może powodować zaburzenia pracy organizmu, a w efekcie migrenę. Szczególnie podatne na takie dolegliwości są osoby uczulone na gluten. Nie oznacza to jednak, że nie powinniśmy jeść na przykład pieczywa. Możemy, ale w umiarkowanych ilościach.
Przetworzone mięso i różnego rodzaju przetwory mięsne pełne są substancji konserwujących i nienaturalnych dodatków, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Te składniki często są również przyczyną bóli migrenowych, gdy jemy tego typu produkty w dużych ilościach. Starajmy się zatem nie kupować pakowanych mięs i wędlin. Wybierajmy produkty świeże ze sprawdzonych sklepów mięsnych.
Przejrzałe owoce
Wspomnianą wcześniej tyraminę znajdziemy również w przejrzałych owocach. Im owoc bardziej dojrzały, tym więcej zawiera tyraminy. Dlatego, jeśli chcemy uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, lepiej jedzmy te wolno dojrzewające i świeże.