Reklama

Poznaj dary natury - curry

Jest to mieszanka przypraw lub liście rośliny zwanej bergera, które nazywane są liśćmi curry i wchodzą w skład mieszanki.

Oprócz nich jest tam: kurkuma, kolendra, imbir, czosnek, chili, pieprz, gorczyca, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, kmin rzymski. Ich proporcje nie są ustalone, zależą od potrawy i upodobań. Mieszankę curry stosuje się głównie w kuchni wschodniej do przyprawiania potraw mięsnych, owoców morza i zup.

Curry to przyprawa o właściwościach odchudzających. Zwiększa wydzielanie żółci, tym samym ułatwia spalanie tłuszczów. Ma działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Leczy zaburzenia trawienia, łagodzi wzdęcia i zaparcia. Przyspiesza metabolizm, obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca.

Reklama

Hamuje rozwój bakterii, grzybów i wirusów. Ze względu na właściwości przeciwutleniające chroni przed starzeniem, a skórę przed łuszczycą i trądzikiem. Działa przeciwbólowo, a nawet pobudza organizm do wywarzania endorfin, zapewniających dobre samopoczucie.

Wypróbuj przepis na pyszne tajskie curry wg. Karola Okrasy.

Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy