​Poznaj powody, dla których warto pić kombuchę

Po zakończeniu fermentacji kombuchę należy przechowywać w lodówce i najlepiej pić schłodzoną
Po zakończeniu fermentacji kombuchę należy przechowywać w lodówce i najlepiej pić schłodzoną123RF/PICSEL
Kombuchę można przyrządzić w domu
Kombuchę można przyrządzić w domu123RF/PICSEL

Pierwsza pomoc dla kwiatów doniczkowych

W takiej sytuacji musisz odciąć uszkodzone liście i gałązki, aby nie obciążały rośliny – dla nich i tak jest już za późno na ratunek. Jeśli to możliwe, wyciągnij roślinę z doniczki i włóż do miski wypełnionej wodą – tak by podłoże mogły bez problemu nią nasiąknąć. Duże kwiaty, których nie możemy wyciągnąć, należy obficie podlać. Zadbaj, by zostawić wodę w osłonce lub na podstawce. Na czas rekonwalescencji roślinę postaw w miejscu wolnym od przeciągów i bezpośredniego działania promieni słonecznych. Przyspieszy to jej regenerację.
W takiej sytuacji musisz odciąć uszkodzone liście i gałązki, aby nie obciążały rośliny – dla nich i tak jest już za późno na ratunek. Jeśli to możliwe, wyciągnij roślinę z doniczki i włóż do miski wypełnionej wodą – tak by podłoże mogły bez problemu nią nasiąknąć. Duże kwiaty, których nie możemy wyciągnąć, należy obficie podlać. Zadbaj, by zostawić wodę w osłonce lub na podstawce. Na czas rekonwalescencji roślinę postaw w miejscu wolnym od przeciągów i bezpośredniego działania promieni słonecznych. Przyspieszy to jej regenerację.123RF/PICSEL
Na osłabione rośliny świetnie działa odżywka, którą przygotujesz za grosze ze środka z apteki. Mowa o popularnej wodzie utlenionej. Odpowiednio przygotowany roztwór sprawi, że liście nabiorą soczystego odcienia zieleni, a kwiaty będą kwitły jak szalone. Receptura jest prosta: wystarczy wymieszać wodę utlenioną ze zwykłą wodą w proporcji 1:4, a następnie odstawić tak przygotowany roztwór na 24 godziny. Po tym czasie można nim podlewać roślinę, ale nie częściej niż raz na dwa tygodnie.
Na osłabione rośliny świetnie działa odżywka, którą przygotujesz za grosze ze środka z apteki. Mowa o popularnej wodzie utlenionej. Odpowiednio przygotowany roztwór sprawi, że liście nabiorą soczystego odcienia zieleni, a kwiaty będą kwitły jak szalone. Receptura jest prosta: wystarczy wymieszać wodę utlenioną ze zwykłą wodą w proporcji 1:4, a następnie odstawić tak przygotowany roztwór na 24 godziny. Po tym czasie można nim podlewać roślinę, ale nie częściej niż raz na dwa tygodnie.
Nadmierne podlewanie to jeden z najczęstszych błędów pielęgnacyjnych. Okazuje się, że większość roślin znacznie lepiej zniesie okresową suszę niż przelanie. Zbyt duża ilość wody powoduje gnicie korzeni, a w konsekwencji śmierć rośliny. Po czym poznać, że przesadziliśmy? Przede wszystkim ziemia w doniczce jest nadmiernie mokra, a woda stoi w osłonce lub podstawce. Liście zaczynają żółknąć, zwijają się i opadają, a łodygi czernieją.
Nadmierne podlewanie to jeden z najczęstszych błędów pielęgnacyjnych. Okazuje się, że większość roślin znacznie lepiej zniesie okresową suszę niż przelanie. Zbyt duża ilość wody powoduje gnicie korzeni, a w konsekwencji śmierć rośliny. Po czym poznać, że przesadziliśmy? Przede wszystkim ziemia w doniczce jest nadmiernie mokra, a woda stoi w osłonce lub podstawce. Liście zaczynają żółknąć, zwijają się i opadają, a łodygi czernieją.
Pierwszym krokiem w takiej sytuacji jest usunięcie nadmiaru wody z osłonki lub podstawki. Z kolejnym podlewaniem wstrzymaj się do czasu, kiedy podłoże dobrze przeschnie. Jeśli stan rośliny jest zły, musisz wyjąć ją z doniczki, oczyścić korzenie i sprawdzić, czy nie zaczęły gnić. Zepsute części korzenia usuń i oczyść go delikatnie. Pozbądź się również uszkodzonych liści. Roślinę możesz zostawić na kilka godzin bez ziemi, ale w mało nasłonecznionym miejscu. Następnie zasadź ją w nowym podłożu – koniecznie z warstwą keramzytu, na wypadek ponownego przelania.
Pierwszym krokiem w takiej sytuacji jest usunięcie nadmiaru wody z osłonki lub podstawki. Z kolejnym podlewaniem wstrzymaj się do czasu, kiedy podłoże dobrze przeschnie. Jeśli stan rośliny jest zły, musisz wyjąć ją z doniczki, oczyścić korzenie i sprawdzić, czy nie zaczęły gnić. Zepsute części korzenia usuń i oczyść go delikatnie. Pozbądź się również uszkodzonych liści. Roślinę możesz zostawić na kilka godzin bez ziemi, ale w mało nasłonecznionym miejscu. Następnie zasadź ją w nowym podłożu – koniecznie z warstwą keramzytu, na wypadek ponownego przelania.
Równie często zdarza nam się przesuszyć nasze kwiaty doniczkowe. Charakterystycznym objawem jest jasnoszara ziemia, często popękana i odchodząca od doniczki. Liście zaczynają się zwijać, marszczyć, często robią się żółte i ewidentnie suche.
Równie często zdarza nam się przesuszyć nasze kwiaty doniczkowe. Charakterystycznym objawem jest jasnoszara ziemia, często popękana i odchodząca od doniczki. Liście zaczynają się zwijać, marszczyć, często robią się żółte i ewidentnie suche. 123RF/PICSEL
Nie wszystkie kwiaty przesadzamy co roku, dlatego niektórym – zwłaszcza tym w małych doniczkach – po 2-3 latach rośnięcia w tej samej ziemi mogą się skończyć składniki odżywcze. Ziemia w doniczce szybko się wyjaławia, dlatego niezbędne jest jej stałe nawożenie. O tym, jakich minerałów potrzebuje roślina, dowiesz się, obserwując jej liście. Zanim zaopatrzysz się we właściwy płynny nawóz, możesz zastosować pomoc doraźną, by jak najszybciej dostarczyć niezbędnych składników.
Nie wszystkie kwiaty przesadzamy co roku, dlatego niektórym – zwłaszcza tym w małych doniczkach – po 2-3 latach rośnięcia w tej samej ziemi mogą się skończyć składniki odżywcze. Ziemia w doniczce szybko się wyjaławia, dlatego niezbędne jest jej stałe nawożenie. O tym, jakich minerałów potrzebuje roślina, dowiesz się, obserwując jej liście. Zanim zaopatrzysz się we właściwy płynny nawóz, możesz zastosować pomoc doraźną, by jak najszybciej dostarczyć niezbędnych składników.
Pożółknięte żyłki liściowe to znak, że roślinie brakuje żelaza. Jeśli w porę go nie uzupełnimy, liście zżółkną w całości i uschną. Na szczęście jest na to banalny trik – wbij w ziemię zardzewiały metalowy przedmiot i codziennie zraszaj powierzchnię gleby. Wilgoć sprzyja uwalnianiu się żelaza do ziemi. Możesz w tym celu wykorzystać stare gwoździe, śrubki, nakrętki, klucze czy druty.
Pożółknięte żyłki liściowe to znak, że roślinie brakuje żelaza. Jeśli w porę go nie uzupełnimy, liście zżółkną w całości i uschną. Na szczęście jest na to banalny trik – wbij w ziemię zardzewiały metalowy przedmiot i codziennie zraszaj powierzchnię gleby. Wilgoć sprzyja uwalnianiu się żelaza do ziemi. Możesz w tym celu wykorzystać stare gwoździe, śrubki, nakrętki, klucze czy druty.
Blade, słabe łodygi i liście to oznaki braku fosforu. Bez interwencji z naszej strony roślina będzie stawała się coraz słabsza i wkrótce uschnie. Co w takiej sytuacji? Wystarczy posiekać skórkę banana, spulchnić wierzchnią warstwę ziemi w doniczce i wymieszać ją ze skórką. Pamiętaj, by powierzchnię ziemi codziennie zraszać wodą ze spryskiwacza.
Blade, słabe łodygi i liście to oznaki braku fosforu. Bez interwencji z naszej strony roślina będzie stawała się coraz słabsza i wkrótce uschnie. Co w takiej sytuacji? Wystarczy posiekać skórkę banana, spulchnić wierzchnią warstwę ziemi w doniczce i wymieszać ją ze skórką. Pamiętaj, by powierzchnię ziemi codziennie zraszać wodą ze spryskiwacza.
Kiedy liście blakną i różowieją, to znak, że roślinie brakuje azotu. Jeśli go nie dostarczymy, łodygi staną się cienkie i zaczną się łamać. Aby temu zapobiec, wystarczy spulchnić ziemię, posypać ją grubo fusami z kawy lub herbaty i podlać.
Kiedy liście blakną i różowieją, to znak, że roślinie brakuje azotu. Jeśli go nie dostarczymy, łodygi staną się cienkie i zaczną się łamać. Aby temu zapobiec, wystarczy spulchnić ziemię, posypać ją grubo fusami z kawy lub herbaty i podlać.123RF/PICSEL
Żółknięcie liści pomiędzy żyłkami to znak, że roślinie brakuje magnezu. Jego brak może doprowadzić do powstawania na liściach coraz większych czerwonych i brązowych plam, a następnie do uschnięcia rośliny. Prosty trik pozwoli uzupełnić ten groźny niedobór. Zamiast czystą wodą podlewaj roślinę wodą pozostałą po płukaniu produktów zbożowych, takich jak kasza czy ryż, lub ostudzoną wodą po gotowaniu makaronu. Ważne by była bez soli!
Żółknięcie liści pomiędzy żyłkami to znak, że roślinie brakuje magnezu. Jego brak może doprowadzić do powstawania na liściach coraz większych czerwonych i brązowych plam, a następnie do uschnięcia rośliny. Prosty trik pozwoli uzupełnić ten groźny niedobór. Zamiast czystą wodą podlewaj roślinę wodą pozostałą po płukaniu produktów zbożowych, takich jak kasza czy ryż, lub ostudzoną wodą po gotowaniu makaronu. Ważne by była bez soli!
Kombuchę chętnie pijają Amerykanie
Kombuchę chętnie pijają Amerykanie123RF/PICSEL
Kombucha orzeźwia lepiej niż piwo czy lemoniada
Kombucha orzeźwia lepiej niż piwo czy lemoniada123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?