Reklama

Problemy z jelitami: Co jeść?

Bóle brzucha, biegunki albo zaparcia mogą oznaczać kłopoty z jelitami. By pozbyć się dolegliwości, najlepiej zmienić dietę. Wszystko zależy jednak od tego, czy jelita pracują zbyt leniwie, czy może są tak aktywne, że trudno nam oddalić się od toalety. Poniżej dowiesz się, co może być przyczyną twoich problemów i co należy zrobić, by się ich pozbyć.

Bóle brzucha, biegunki albo zaparcia mogą oznaczać kłopoty z jelitami. By pozbyć się dolegliwości, najlepiej zmienić dietę. Wszystko zależy jednak od tego, czy jelita pracują zbyt leniwie, czy może są tak aktywne, że trudno nam oddalić się od toalety. Poniżej dowiesz się, co może być przyczyną twoich problemów i co należy zrobić, by się ich pozbyć.

Gdy jelita pracują za szybko

Twoje objawy: Masz silne kurczowe bóle w dole brzucha. Zwykle po jedzeniu. Do tego problemy z wypróżnieniami: biegunki albo biegunki i zaparcia na przemian. To może oznaczać zespół jelita nadwrażliwego (ZJN), zaburzenie, które choć przykre, na szczęście nie jest groźne.

Potrzebne badania: Nie istnieje test, który by potwierdził ZJN. Dlatego trzeba wykluczyć wszystkie inne schorzenia, które dają podobne objawy. W tym celu gastrolog może cię skierować na badania laboratoryjne oraz usg jamy brzusznej, gastroskopię, kolonoskopię, a rzadziej badanie radiologiczne.

Reklama

Zmiana zwyczajów:

Sama możesz bardzo wiele zrobić, by złagodzić krępujące objawy: Jedz regularnie 4-5 niewielkich posiłków w ciągu dnia, co 3-4 godziny. Pierwszy nie później niż godzinę po obudzeniu się, ostatni na 3 godziny przed snem. Modyfikuj dietę. W okresie występowania biegunek stosuj dietę lekkostrawną, niskotłuszczową i nie pij mleka. Natomiast przy zaparciach jedz więcej owoców, warzyw oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych. Unikaj tego, co ci szkodzi. Sama szybko zorientujesz się, po jakich pokarmach masz przykre objawy. Staraj się ich wystrzegać. Generalnie przy zespole jelita nadwrażliwego nie poleca się warzyw kapustnych i strączkowych, tłustych mięs, serów, majonezu, czekolady, dżemów, słodzików, soków owocowych i napojów gazowanych.

Leczenie:

Leki dobierze ci gastrolog. Być może wystarczające będzie doraźne łagodzenie objawów środkami rozkurczowymi, przeciwbiegunkowymi czy przeciwwzdęciowymi .Jeśli jednak twoje dolegliwości są częste, konieczna jest wielomiesięczna terapia.

Menu dla ciebie:

Gotowane warzywa: ziemniaki, marchewka, buraczki, cukinia, dynia, kabaczek, bakłażan. Owoce: najlepiej bez skórki i pestek – pomarańcze, banany, brzoskwinie. Produkty zbożowe: białe pieczywo, sucharki, pieczywo chrupkie, pszenne makarony. Chude mięso: drób, chuda wołowina, cielęcina, królik i chude ryby: dorsz, sandacz, morszczuk, lin, szczupak

Jelita są zbyt leniwe Twoje objawy: Masz zaparcia, wrażenie ciężaru w żołądku, wzdęcia? To może oznaczać zaparciową postać ZJN zwaną też zespołem leniwych jelit. Potrzebne badania: Wstępną diagnozę lekarz może postawić już po wywiadzie. Czasem jednak zleca badania, np. krwi, usg brzucha i kolonoskopię.

Zmiana zwyczajów: Pozbędziesz się zaparć i usprawnisz jelita, przestrzegając tych zasad: Ogranicz cukry i tłuszcze. Staraj się nie jeść słodyczy i tłuszczów zwierzęcych, szczególnie smażonych kotletów. Powodują, że treść pokarmowa wolniej przesuwa się w jelitach. Dużo pij. Gdy zwiększysz ilość błonnika, pij więcej wody mineralnej niegazowanej, 2-2,5 litra na dzień. Ćwicz brzuszki. Wystarczy 20 minut ćwiczeń na mięśnie brzucha 3 razy w tygodniu. Dobre efekty przynosi też masaż wykonywany ruchem okrężnym. Wyrzuć senes i kruszynę. Zapomnij o środkach przeczyszczających. Wyręczają jelito w pracy, zatem bardziej je rozleniwiają.

Leczenie: Jeśli zmiana diety nie pomaga, lekarz może zalecić preparat zawierający laktulozę, która pobudza jelita i zmiękcza stolec. W leczeniu stosuje się też probiotyki, trimebutynę, a w ciężkim zaparciu doraźnie lewatywy.

Menu dla ciebie Napoje mleczne. Najlepiej fermentowane: jogurty, kefiry. Produkty zbożowe. Razowy chleb, makaron razowy, kasze, otręby pszenne – tych ostatnich jedz codziennie 3 łyżki. Warzywa i owoce. Brokuły, papryka, strączkowe oraz świeże i suszone owoce, np. jabłka, śliwki i rodzynki.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: biegunka | zaparcia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy