Produkty, które najbardziej obciążają wątrobę
Wątroba - jako największy gruczoł - pełni szereg kluczowych funkcji w organizmie. Przede wszystkim jest filtrem, który oczyszcza krew z toksyn, pomaga metabolizować tłuszcze oraz magazynuje cenne substancje odżywcze. Często zapomina się o wątrobie i przez złe nawyki żywieniowe musi pracować na pełnych obrotach. Niestety, rzadko bezpośrednio daje o sobie znać, ponieważ jest słabo unerwiona. Jeśli jednak odczuwa się już ból, może to świadczyć o wielu, bardzo poważnych schorzeniach albo o uszkodzeniu narządu. Co prawda, wątroba ma zdolność do regeneracji, jednak w ekstremalnych przypadkach schorzenia, które się w niej rozwijają, mogą doprowadzić do śmierci. Jak chronić ten cenny narząd? Które produkty go najbardziej obciążają? Sprawdźmy.
O tym, że wątroba jest kluczowym organem, nie trzeba nikogo przekonywać. Jej poprawne działanie jest uzależnione od prowadzonego stylu życia, a przede wszystkim od diety. To, co jemy, może korzystnie bądź negatywnie wpływać na jej pracę. Chory narząd często nie daje jednoznacznych sygnałów, które mogą sugerować rozwój poważnych dolegliwości. Jak rozpoznać, że z wątrobą jest coś nie tak? Objawy mogą być różne i nie zawsze są oczywiste, dlatego może wystąpić, np. świąd skóry, suchość w ustach, ból mięśni i stawów, bezsenność oraz chroniczne zmęczenie. Lepiej jest zatem zmniejszyć prawdopodobieństwo choroby i wyeliminować z diety część szkodliwych produktów.
Największy wróg wątroby
Nie trzeba nikogo przekonywać, że największym wrogiem wątroby jest alkohol. Nadużywanie trunków może przyczynić się do wielu, nieodwracalnych zmian w tym ważnym organie; najczęściej prowadzi do marskości i stłuszczenia wątroby. Dzieje się tak, ponieważ musi ona metabolizować trunki, co skutkuje powstaniem bardzo trującego aldehydu octowego. Jego nadmiar w organizmie przyczynia się do zaburzenia działania nie tylko wątroby, ale również nerek oraz mózgu. Wiadomo, że okazyjne picie wyskokowych napojów nie wyrządzi organizmowi wielkiej szkody, jednak zaleca się, aby spożywać je jedynie symbolicznie.
Niektóre substancje zawarte w lekarstwach mogą poważnie zaszkodzić wątrobie. Oczywiście, jeśli przyjmowane są w sposób zalecany przez specjalistę, nie wyrządzają spustoszenia w organizmie. Niestety, większość kupuje leki dostępne bez recepty zawierające spore stężenie substancji aktywnych, takich jak paracetamol, ibuprofen czy kwas acetylosalicylowy, które są popularnymi środkami przeciwbólowymi i przeciwzapalnymi. Jeśli odczuwa się ból, nie trzeba z nich rezygnować. Trzeba pamiętać, aby zażywać je wyłącznie w zalecanych dawkach oraz nie dłużej, niż jest to rekomendowane na dołączonej ulotce. Kategorycznie zabronione jest łączenie ich z alkoholem lub spożywanie kilku różnych środków przeciwbólowych jednocześnie.
Produkty powodujące wzdęcia
Produkty wzdymające niekorzystnie wpływają na układ pokarmowy. Nadmiernie spożywane przeciążają żołądek oraz jelita, powodując uczucie ciężkości, ból, gazy oraz dyskomfort. Choć spożywanie np. warzyw strączkowych, takich jakich jak fasola, groch albo bób oraz innych (np. kapusta), jest korzystne dla zdrowia, to warto zachować ostrożność. Stanowią bogate źródło pełnowartościowego białka, błonnika pokarmowego oraz szeregu witamin, jednak w nadmiarze mogą zaszkodzić wątrobie, nadmiernie ją obciążając.
Dodawanie ziół do potraw i picie ziołowych naparów sprzyja oczyszczaniu wątroby z toksyn. Szczególnie polecany jest mniszek lekarski, ostropest plamisty oraz kurkuma. Niestety, niektóre z dodatków do dań mogą w nadmiarze zaszkodzić wątrobie. Jeśli zaś cierpi się z powodu chorób tego narządu, trzeba całkowicie z nich zrezygnować. Na liście zakazanych przypraw znajdują się te pikantne, takie jak pieprz czarny, pieprz cayenne, papryczka chili, kminek, liść laurowy oraz bazylia. Zawarte w nich substancje czynne, takie jak np. kapsaicyna, osłabiają jej pracę oraz uniemożliwiają pełną regenerację. Jeśli ktoś cieszy się dobrym zdrowiem i nie chce całkowicie zrezygnować z pikantnych przypraw, powinien znacząco ograniczyć ich ilość.
Słodycze
Słodycze zawierają ogromne ilości cukrów prostych, które przyczyniają się do rozwoju próchnicy, powodują nadwagę i odpowiedzialne są za stłuszczenie wątroby. W sklepowych łakociach znajdują się również tłuszcze nasycone, takie jak np. rafinowany olej palmowy. Ich nadmierne spożywanie prowadzi do stanów zapalnych wątroby oraz do marskości, która może doprowadzić do śmierci.
Grzyby
Grzyby, czyli tzw. leśne mięso, są cenionymi – przede wszystkim za sprawą walorów smakowych – produktami spożywczymi. Ich samodzielne zbieranie, może przysporzyć wiele problemów: łatwo je pomylić z trującymi okazami, które zawierają szczególnie niebezpieczne toksyny. Nawet doświadczeni koneserzy, którzy zbierają jedynie grzyby jadalne, nie powinni zajadać się nimi bezkarnie. Są one ciężkostrawne, co przyczynia się do wytężonej pracy wątroby. Warto wiedzieć, że nie zaleca się samodzielnych zbiorów z miejsc zanieczyszczonych, takich jak np. las przy drogach szybkiego ruchu, gdyż tam jest wysokie stężenie szkodliwych metali ciężkich.