Reklama

Produkty, które najbardziej szkodzą jelitom

Jelita należą do najważniejszych organów w naszym ciele. Odgrywają kluczową rolę w pozbywaniu się produktów przemiany materii oraz w prawidłowym przyswajaniu wartości odżywczych. Niestety, często je zaniedbujemy i przypominamy sobie o ich istnieniu dopiero wtedy, kiedy gorzej pracują. By działały na medal, wystarczy zafundować im odpowiednią dietę i ograniczyć spożywania tego, co im faktycznie nie sprzyja. Jakie produkty najbardziej szkodzą jelitom? Przekonajmy się.

Jelita – niedoceniany organ

Już Hipokrates stwierdził, że wszelkie choroby zaczynają się w jelitach. Prócz ważnej roli w układzie pokarmowym, w nich gromadzona jest flora jelitowa odpowiedzialna za odporność całego organizmu. Ich nieprawidłowe działanie naraża nas na częste infekcje oraz na zatrucia. Prawidłowo działające jelita usuwają z naszego organizmu to, co nie powinno się tam znajdować. Jeśli źle działają, rozwijają się w nich bakterie, grzyby oraz utrzymują się w nich niestawione resztki pokarmu. To wszystko sprawia, że całość jest wchłaniana do krwiobiegu i prowadzi nie tylko do dolegliwości związanych z układem pokarmowym.

Reklama

Co niszczy jelita?

Codzienne nawyki żywieniowe mogą poważnie uszkodzić nasze poczciwe jelita. Zła dieta prowadzi do zniszczenia błony śluzowej, wystąpienia kwaśnego odczynu pH oraz zaniku tzw. bakterii probiotycznych. Jeśli zauważyłaś, że masz wahania nastroju, cierpisz na depresję, bolą cię stawy, posiadasz choroby skóry, brak ci energii i nie masz na nic siły, to może być symptom chorych jelit. Wiele osób bagatelizuje ten problem i nie wiąże diety z powyższymi dolegliwościami.

Produkty, które najbardziej szkodzą jelitom

Niestety, produkty, które bardzo często spożywamy, prowadzą do problemów z układem pokarmowym. Na jelita destrukcyjnie wpływają fast foody. Ociekające tłuszczem jedzenie, może i niektórym przypada do gustu, jednak nie działa korzystnie na jelita. Takie dania nie posiadają wielu cennych wartości odżywczych, za to możemy w nich znaleźć konserwanty, tłuszcze trans, sztuczne barwniki i polepszacze smaku. Na liście takich produktów znajduje się również żywność wysoce przetworzona, która najczęściej jest paczkowana przed sprzedażą. Obfitują one w cukry proste oraz w białą mąkę.

Co jeszcze niszczy jelita?

Człowiek powinien wypijać minimum dwa litry płynów dziennie. Najlepiej sięgnąć po wodę i jeśli nie ma przeciwwskazań, można urozmaicać dietę sokami albo herbatą. Jednak wystrzegajmy się tzw. wód smakowych, które naszpikowane są sztucznymi dodatkami. Każdy kolorowy napój, to ogromna dawka barwników i konserwantów, szkodzących organizmowi. Większość napojów ma w swoim składzie cukier, którego nadmiar powoduje, że w naszych jelitach powstają niszczące je bakterie i grzyby. To samo dotyczy słodyczy oraz alkoholu - one również przyczyniają się do chorób związanych z jelitami.

Jak pomóc jelitom?

Chcąc sprawić, by jelita pracowały na medal, musimy zmienić swoje przyzwyczajenia. Można czasem sięgnąć po kurację, która je oczyści, ale najpierw trzeba je do tego odpowiednio przygotować: wystarczy unikać produktów smażonych i przetworzonych, na rzecz spożywania większej ilości surowych i kiszonych warzyw, owoców oraz ziół. Należy pamiętać, aby podczas jakiejkolwiek kuracji nie doprowadzić do odwodnienia organizmu - trzeba wypijać minimum dwa litry wody dziennie, które możemy wzbogacać sokiem z cytryny albo świeżym imbirem. Warto również sięgnąć po kefir, który odbudowuje naturalną florę jelitową. Istnieje kilka kuracji wspomagających działania jelit: z czego najpopularniejsze to dieta jabłkowa (jedzenie dwóch kilogramów jabłek dziennie przez trzy doby z rzędu), stosowanie lewatywy, która usunie zalegające złogi (można ją stosować maksymalnie przez tydzień), albo dieta składająca się z warzyw, które posiadają dużo błonnika.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jelita
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy