Produkty, które najlepiej oczyszczą tętnice
Rola naczyń krwionośnych w organizmie, w tym tętnic, jest ogromna. Ich sprawne funkcjonowanie zapewnia prawidłowe krążenie w naszym ciele. Niestety wraz z wiekiem, z powodu nieodpowiedniej diety i niezdrowego stylu życia w ścianach naczyń powstają złogi lipidowo-wapniowe i blaszki miażdżycowe. Przez to światła tętnic zwężają się i przepływ krwi jest utrudniony. Skutkuje to niedotlenieniem narządów wewnętrznych i rozwojem poważnych chorób układu krążenia, szczególnie miażdżycy, zawału i udaru. Tak ważne jest więc utrzymanie tętnic w odpowiedniej kondycji. Pomóc w tym mogą produkty, które udrożniają i oczyszczają naczynia krwionośne ze złogów. Co warto jeść, by tętnice się nie zatykały? Sprawdźmy.
Przyczyną zwężenia tętnic są odkładające się w nich złogi złego cholesterolu LDL i wapnia, które są skutkiem diety bogatej w żywność przetworzoną. Zapobiec temu może włączenie do jadłospisu produktów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach antyoksydacyjnych. Obfitują w nie przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź, tuńczyk i makrela. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 redukują one poziom cholesterolu LDL i zapobiegają jego utlenianiu się. Stymulują również produkcję substancji, które przeciwdziałają zlepianiu się płytek krwi. Aby zapobiec miażdżycy i innym chorobom serca warto więc często sięgać po ryby.
Awokado
Kolejnym produktem, który jest bogatym źródłem kwasów omega-3 jest awokado. Częste spożywanie tego owocu zapewnia prawidłowy poziom homocysteiny, poprawia parametry lipidogramu oraz utrzymuje równowagę cholesterolu HDL i LDL. Tym samym pomaga chronić tętnice przed zatorami.
Owoc granatu to skarbnica cennych fitozwiązków, które mają właściwości przeciwutleniające. Chronią więc wyściółkę naczyń krwionośnych przed wolnymi rodnikami i uszkodzeniami. Granat stymuluje także produkcję tlenku azotu odpowiadającego za prawidłowy przepływ krwi w tętnicach. Z granatu można przygotować pyszny sok lub dodawać go do sałatek i deserów.
Kurkuma
W kurkumie można znaleźć bardzo korzystną dla zdrowia substancję – kurkuminę. Działa silnie przeciwzapalnie i zwalcza zakażenia w tkankach. Usprawnia także przypływ krwi i zmniejsza uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych. Pomaga w likwidacji stwardnienia tętnic oraz obniża ryzyko zakrzepu krwi. Warto więc dodawać kurkumę do potraw.
Szpinak
Na kondycję tętnic wpływa też korzystnie szpinak. Zawiera witaminy A i C, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu, a także wzmacniają i uelastyczniają naczynia krwionośne. W szpinaku znajdują się również potas i kwas foliowy. Substancje te obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Produktami, które pozwolą zapobiec tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach są również brokuły. Zawierają bowiem witaminę K niezbędną do prawidłowego krzepnięcia krwi. Obniża ona również ciśnienie i poziom cholesterolu. Oprócz tego dzięki niej wapń trafia do kości, a nie odkłada się w naczyniach krwionośnych.
Cynamon
Aby oczyścić tętnice warto też stosować cynamon. Zawiera sporo antyoksydantów, dzięki czemu przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu. Ta cenna przyprawa usuwa też złogi z naczyń krwionośnych i zachowuje je w dobrej kondycji. Można więc dodawać go do kawy, koktajli i deserów.