Reklama

Produkty, które obniżają cholesterol

Według statystyk Światowej Organizacji Zdrowia coraz więcej osób zmaga się z podwyższonym cholesterolem, który, jak wiadomo, jest przyczyną wielu poważnych chorób, na przykład miażdżycy. Powoduje również otyłość, a nawet depresję! Zasmucający jest również fakt, że wysoki cholesterol to coraz częściej problem ludzi młodych. Powody? Nieprawidłowa dieta, nieregularne odżywianie się i brak aktywności fizycznej. Jeśli masz problemy z podwyższonym cholesterolem, pierwszorzędnie zmień nawyki żywieniowe i zacznij uprawiać sport. Prezentujemy naturalne produkty, które pomogą skutecznie obniżyć cholesterol. Koniecznie włącz je do diety!

Owsianka

Płatki owsiane to niezwykle bogate źródło błonnika, któremu udowodniono działanie obniżające cholesterol. Ponadto, błonnik doskonale wpływa na pracę układu trawiennego! Przyspiesza przemianę materii i szybko spala tłuszcz. Jeśli chcesz pozbyć się szkodliwego cholesterolu, jedz płatki owsiane codziennie. Najlepiej w połączeniu z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Warto zjeść również łyżeczkę owsianki po każdym większym posiłku – wspomoże trawienie.

Oliwa z oliwek

Osoby, które mają problem z podwyższonym cholesterolem, powinny definitywnie zrezygnować z używania przetworzonych tłuszczy, na przykład popularnych olejów i margaryny, a zamienić je na oliwę z oliwek. Liczne badania potwierdzają, że oliwa z oliwek obniża poziom szkodliwego cholesterolu dzięki sporej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Używaj jej zarówno jako dodatek do zimnych potraw, jak i do smażenia. Nie pożałujesz!

Reklama

Migdały i orzechy

W orzechach i migdałach, podobnie jak w oliwie z oliwek, znajdziemy cenne kwasy nienasycone, które redukują poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie. Według niektórych badań jedzenie 50 gramów orzechów dziennie może obniżyć cholesterol nawet o pięć procent. Natomiast w przypadku migdałów aż o 10 procent! Warto zatem jeść orzechy regularnie, nie tylko wtedy, gdy mamy podwyższony cholesterol. Jest tylko jeden ważny warunek – powinny być to orzechy czyste, czyli bez dodatków czekolady, soli lub pikantnych przypraw, które dostarczają organizmowi jedynie niepotrzebnych kalorii.

Sok z marchwi i jabłka

Zarówno marchew, jak i jabłko są bogate w pektyny, czyli najlepszy rodzaj błonnika. Wyniki badań naukowców brytyjskich dowodzą, że codzienne picie soku z marchii i jabłka przez kilka tygodni może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 11 procent! Ponadto, jabłka to źródło flawonoidów, które obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca.

Jak przygotować sok z marchwi i jabłka?

To bardzo proste. Potrzebne będą: jedno jabłko, dwie marchewki i sokowirówka lub mikser. Jeśli przygotowujemy sok pierwszą metodą, nie musimy obgotowywać marchewki. W przypadku wykorzystania blendera warto wcześniej obgotować warzywo, by łatwiej się zmiksowało.

Ryby morskie

Morskie ryby, nawet te tłuste, powinny zająć ważne miejsce w diecie osób, które mają podwyższony cholesterol. Ryby morskie to jedno z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które znane są z tego, że obniżają poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów w organizmie. Najwięcej kwasów omega-3 znajdziemy w śledziach, sardynkach, łososiu, węgorzu i w makreli. Osoby z podwyższonym cholesterolem nie powinny zapominać o uwzględnieniu tych gatunków ryb w swoim jadłospisie.

Siemię lniane

Nasiona lnu doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego, przyspieszają spalanie tłuszczu i obniżają poziom szkodliwego cholesterolu! To wszystko dzięki sporej zawartości błonnika i tzw. kwasu linolenowego, który wykazuje podobne właściwości jak kwasy omega-3. Siemię lniane to bez wątpienia potężny wróg cholesterolu!

Jak stosować siemię lniane?

Najlepiej jeść codziennie trzy łyżeczki lub dodawać siemię do napojów lub zup. Wtedy szybciej wchłonie się do organizmu.

Awokado

Awokado to jeden z owoców, posiadających najwięcej zdrowych tłuszczów, które zwalczają cholesterol! Potwierdziły to badania naukowców z Pennsylvania State University, którzy wykazali, że jedzenie minimum jednego awokado dziennie przez kilka miesięcy może zredukować do minimum poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie! Awokado to jeden z najzdrowszych owoców. Powinno znaleźć się w diecie każdego z nas.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy