Produkty, które przyspieszają starzenie się skóry oraz ich zdrowsze zamienniki
Właściwie zbilansowana dieta to najlepszy eliksir młodości. Należy tylko wiedzieć, co skórze zdecydowanie nie służy i znaleźć bezpieczny zamiennik. Bo zamiast poświęceń, czasem wystarczy dokonać właściwego wyboru.
Jeśli zależy nam na młodzieńczym wyglądzie, wigorze i zdrowej promiennej skórze, to właśnie w diecie powinniśmy szukać ratunku. Ewentualnie wspomagając się różnorodnymi zabiegami pielęgnacyjnymi.
To, jakich wyborów żywieniowych dokonujemy, może mieć albo zbawienny, albo niszczący wpływ na nasze zdrowie i wygląd.
Największym wrogiem młodości jest żywność przetworzona, która może znacznie przyspieszać procesy starzenia.
Zatem jeśli następnym razem poczujemy nieodpartą ochotę na frytki, zastanówmy się dwa razy. Smażone w głębokim oleju i solone frytki raczej nie znajdą się na liście eliksirów młodości, wręcz przeciwnie, to jedna z tych rzeczy, których należy unikać.
Jednak można pokusić się o alternatywę dla naprędce kupowanych frytek, czyli pieczone słodkie ziemniaki. Jaka będzie korzyść ze spożycia porcji batatów?
Słodkie ziemniaki są bogate w węglowodany złożone i błonnik. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak witamina A, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Bataty są także źródłem beta-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Bataty mają również niski indeks glikemiczny.
Kolejną niewielką, ale znaczącą zmianą, którą możemy wprowadzić w naszym codziennym menu, jest rezygnacja z białego pieczywa na rzecz pieczywa pełnoziarnistego.
- Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak biały chleb, mogą powodować stany zapalne w organizmie, co jest bezpośrednio powiązane z procesem starzenia - wyjaśnia dietetyk Katherine Marengo.
Chcąc zachować młodzieńczy wygląd, należy również zrezygnować z cukru.
- Cukier jest zapalnym pokarmem, co oznacza, że powoduje stany zapalne w ciele - tłumaczy dr Saya Obayan. Równocześnie zbyt duża ilość cukru w codziennej diecie może przyczynić się do zaostrzenia problemów dermatologicznych, jak trądzik czy łuszczyca.
Najlepszym rozwiązaniem jest zastąpienie słodkich przekąsek owocami lub ciemną czekoladą.
Aby chronić naszą skórę, warto również postawić na zdrowe tłuszcze. Nie bez kozery tosty z awokado święciły triumfy kulinarne. Bogate w zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze awokado jest doskonałą alternatywą np. dla masła.
Awokado jest bardzo pożywne i zawiera wiele różnych składników odżywczych, w tym 20 różnych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem witamin K, C, B, E, oraz potasu, magnezu, żelaza, cynku, fosforu.
W diecie prym powinno wieść nieprzetworzone mięso. Jeśli nie zamierzamy rezygnować z mięsa całkowicie, warto sięgać po te najwyższej jakości.
- Przetworzone mięsa zawierają dużo sodu, tłuszczów nasyconych. Jeśli szukamy niedrogich alternatyw możemy zamienić je na strączki, fasolę, a jeśli decydujemy się na mięso, sięgajmy po indyka lub kurczaka. Dostarczają one białek i aminokwasów, które są niezbędne do tworzenia kolagenu - wskazuje Marengo.
A co z nabiałem? Tu zdania są podzielone. Niektórzy twierdzą, że rezygnacja z nabiału możne znacznie poprawić kondycję skóry.
- To bardzo osobista kwestia. U niektórych nabiał może zwiększać stan zapalny w organizmie, co prowadzi do stresu oksydacyjnego powodującego przedwczesne starzenie się skóry. Nabiał jest jednak doskonałym źródłem wapnia, który jest niezbędny dla zachowania ogólnego zdrowia skóry. Jeśli jednak decydujemy się z niego zrezygnować możemy sięgnąć po różnorodne nasiona, fasolę, migdały, figi i zielone warzywa liściaste, które również są cennym źródłem wapnia - radzi dietetyk.
Kolejnym elementem, na który należy zwrócić uwagę jest alkohol, który może powodować wiele problemów skórnych, w tym zaczerwienienie, obrzęki, wypłukuje również cenne składniki odżywcze.
Zatem jeśli już pozwalamy sobie na zakrapianą celebrację, zadbajmy o to, aby pod ręką znalazła się również szklanka wody, w takich sytuacjach konieczne jest bowiem właściwe nawodnienie organizmu.
Z dużą rezerwą należy również podchodzić do różnego rodzaju napojów słodzonych. To kolejna dawka cukru i puste kalorie.
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest wzbogacenie codziennej diety o różnorodne koktajle warzywno-owocowe i soki przygotowywane samodzielnie. Takie napoje to doskonały sposób na dostarczenie kolejnej porcji witamin i minerałów.
***
Hania ma 17 miesięcy i SMA1 - rdzeniowy zanik mięśni. Innowacyjna terapia genowa kosztuje ponad 9 milionów złotych. Środki potrzebne są jak najszybciej, bo warunkiem przystąpienia do leczenia jest rozpoczęcie go przed ukończeniem drugiego roku życia. Niestety, w prowadzonej od sześciu miesięcy zbiórce, nadal brakuje ponad czterech milionów złotych.
JEŚLI MOŻESZ, WESPRZYJ ZBIÓRKĘ: www.siepomaga.pl/haneczka
Przeczytaj historię Hani: Bez terapii genowej Hania nie ma szans. Pomóż dokończyć zbiórkę