Produkty, które zawierają najwięcej witaminy C
Czy wiedziałaś, że to nie cytryna zawiera najwięcej witaminy C? Sprawdź, które produkty mają jej najwięcej i korzystaj z ich dobrodziejstw!
Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. W okresie zimowym jest nam szczególnie potrzebna, ponieważ wzmacnia naszą odporność.
Ale to nie wszystko! Wspomaga też pracę układu krążenia, ma działanie przeciwnowotworowe i zapobiega procesom starzenia. To chyba wystarczające powody, by nie zapominać o niej w codziennej diecie?
Okazuje się, że wiele produktów bije cytrynę na głowę pod względem ilości witaminy C. Jednym z nich są owoce dzikiej róży, które zawierają jej aż 1800 mg na 100 g. Oprócz walorów zdrowotnych, dzika róża ma również cudowny smak i aromat.
Kolejnym owocem jest czarna porzeczka, która zwiera aż 183 mg witaminy C na 100 g. Zaraz za nią plasuje się natka pietruszki z wynikiem 178 mg na 100 g. Obejrzyj poniższy materiał i dowiedz się, w jakie produkty warto wzbogacić swoją dietę.