Produkty, które źle wpływają na stan płuc
W czasie pandemii koronawirusa szczególną uwagę zwracamy na stan naszego zdrowia i wzmocnienie organizmu, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia. Choroba COVID-19 atakuje głównie układ oddechowy i może prowadzić do zapalenia płuc czy ostrej niewydolności oddechowej. Dlatego tak ważne jest dbanie o to, by płuca pracowały jak najlepiej i umożliwiały nam prawidłowe oddychanie. Wiele czynników może jednak zaszkodzić temu ważnemu narządowi, a spora część z nich to złe nawyki i przyzwyczajenia. Do najważniejszych zalicza się palenie papierosów, brak ruchu czy narażenie na zanieczyszczenie powietrza, jednak okazuje się, że również nieodpowiednia dieta może wpływać na stan płuc. Ich zdrowiu zagrażają m.in. tłuszcze trans, przetworzona żywność czy alkohol, ale nawet zalecany w diecie nabiał może im nie służyć. Na jakie produkty warto więc zwrócić uwagę i których z nich powinniśmy unikać, by mieć zdrowe płuca?
Na stan płuc i wydolność oddechową może wpływać zanieczyszczone powietrze, palenie papierosów lub też brak ruchu, ze względu na niedostateczne niedotlenienie organizmu. Jednak również niektóre kategorie produktów żywnościowych mogą utrudniać pracę układu oddechowego i osłabić płuca. Należą do nich m.in. węglowodany proste, a więc rafinowane cukry, mąki i wyroby z ich dodatkiem. Wysokowęglowodanowe posiłki sprawiają, że organizm potrzebuje więcej tlenu do ich spalenia i wytwarza więcej dwutlenku węgla. Nie jest to korzystne dla osób cierpiących na choroby płuc. Dlatego warto zrezygnować z białego pieczywa, słodyczy i innych produktów zawierających cukry proste. Zamiast nich należy wybierać węglowodany złożone, np. pełnoziarniste pieczywo i makarony, grube kasze, brązowy ryż oraz warzywa.
Warzywa strączkowe i kapustne
Zielona warzywa, w tym strączkowe i kapustne, to źródło wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Są więc zdrowym składnikiem diety, chroniącym przed stanami zapalnymi i chorobami. Jednak w niektórych przypadkach mogą zaszkodzić zdrowiu. Strączki (groch, fasola, bób) i warzywa kapustne (brokuły, kapusta, kalafior) to produkty, które powodują wzdęcia. Przez to, że zwiększają ilość gazów w jelitach, unoszą przeponę ku górze, co utrudnia oddychanie. Osoby mające problem z oddychaniem i płucami powinny więc unikać takich warzyw w swojej diecie.
Niebezpieczny wpływ na płuca, jak i na cały organizm, mają również fastfoody. Frytki, burgery, hot dogi czy zapiekanki to wysokokaloryczne produkty pozbawione cennych wartości odżywczych, a obfitujące w tłuszcze trans. Uwodornione kwasy tłuszczowe nie tylko podnoszą poziom cholesterolu lipidów we krwi, ale też zwiększają stany zapalne. Ponadto prowadzą do otyłości i nadwagi, co także szkodzi naszym płucom. Zbyt duża masa ciała zwiększa bowiem zapotrzebowanie na tlen, aby odpowiednio dotlenić nadmiar tkanek, co może sprawiać trudności osobom z problemami ze strony układu oddechowego.
Przetworzona żywność
Równie szkodliwe dla zdrowia płuc są produkty przetworzone. Nie znajdziemy w nich żadnych związków przeciwutleniających, które zwalczałyby wolne rodniki i chroniły przed stanami zapalnymi. Gotowa żywność obfituje natomiast w cukry proste, sól i tłuszcze trans, a więc substancje prozapalne. Najlepiej więc unikać takich pokarmów, zwłaszcza teraz w czasie pandemii, aby nie osłabiać organizmu.
Nabiał wzmaga produkcję śluzu, szczególnie w drogach oddechowych. Dlatego też przy infekcjach, przeziębieniu czy grypie powinno się unikać mleka i przetworów mlecznych. Także w obecnej sytuacji, gdy ryzyko zarażenia koronawirusem jest tak duże, najlepiej zrezygnujmy z tego typu produktów. Powinniśmy zrezygnować zwłaszcza z lodów, gdyż jako produkt mleczny nie tylko wpływają na błony śluzowe, ale też zawierają prozapalny rafinowany cukier.
Piwo
Alkohol ma niekorzystny wpływ na cały organizm, ale szczególnie niebezpieczny może okazać się dla płuc. Zwłaszcza piwo może znacznie pogorszyć ich pracę. Nie dość, że zawiera w sobie promile, to jeszcze jako gazowany produkt powoduje wzdęcia i ucisk w klatce piersiowej. Oprócz tego może też wzmagać ataki astmy. Najlepiej, jeśli zrezygnujemy ze spożywania alkoholu lub ograniczymy je do minimum. Powinniśmy uważać także na siarczanowe wino i słodkie koktajle, ponieważ sporo w nich cukru, który zwiększa ryzyko stanów zapalnych.