Produkty, których należy unikać przy nadciśnieniu
Nadciśnienie jest poważną chorobą społeczną, którą trzeba leczyć. Nie tylko za pomocą środków farmakologicznych, ale też zmianą stylu życia. Ten obejmuje dobraną do stanu zdrowia aktywność fizyczną, rezygnację z używek i mądrą, zbilansowaną dietę. Dla jakich produktów nie ma w niej miejsca? Wyjaśniamy!
Uznawane już za powszechną chorobę cywilizacyjną, nadciśnienie tętnicze charakteryzuje się - co wynika z nazwy - podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Diagnoza wymaga przynajmniej kilku pomiarów ciśnienia. Najlepiej, gdy są wykonywane w kilkudniowych lub kilkutygodniowych odstępach. Wartością graniczną w rozpoznaniu nadciśnienia tętniczego krwi jest 140/90 mm Hg.
Jeśli u chorego występuje łagodne nadciśnienie, leczenie polega - w pierwszym kroku - na zmianie stylu życia. W innym przypadku konieczne jest włączenie farmakoterapii. Ta nie zwalnia jednak z konieczności zmiany stylu życia. Leki nie są cudownym antidotum na każdą bolączkę. Mądra terapia polega na łączeniu środków farmaceutycznych, odpowiednio dobranej formy aktywności fizycznej i zbilansowanej diety. Czego nie jeść przy nadciśnieniu?
Złotą zasadą - zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi jest redukowanie spożycia soli. Mowa nie tylko o rezygnacji z dosalania potraw, ale też ograniczaniu spożycia szeregu artykułów spożywczych, które zawierają znaczne dawki soli.
Masz zdiagnozowane nadciśnienie tętnicze krwi? Po pierwsze, wyrzuć solniczkę! Nie wyobrażasz sobie smaku jajek bez odrobiny soli? Sprawdź, jak wybornie smakują z odrobiną lubczyku czy czosnku niedźwiedziego. Jest wiele przypraw, którymi - przy odrobinie dobrych chęci - z powodzeniem zastąpimy sól.
Po drugie, zredukuj - najlepiej do zera - spożywanie wysokosolonych produktów. Sól jest tanim i powszechnym konserwantem, a także składnikiem wielu artykułów spożywczych, w których się jej ani nie spodziewamy, ani nie wyczuwamy.
Wysoką zawartość soli mają produkty typu fast food i jedzenie śmieciowe. Sól jest obecna nie tylko w słonych przekąskach i pieczywie. Nie są od niej wolne słodkie produkty ciastkarskie. Chcesz wzmocnić serce i obniżyć ciśnienie krwi? Wypełnij dietę świeżą żywnością. Unikaj półproduktów i produktów wysokoprzetworzonych - mają pokaźną zawartość soli.
Przy nadciśnieniu konieczna jest rezygnacja z kostek rosołowych i mieszanek przypraw, które często są wzbogacone solą. Warto postawić na jednoskładnikowe zioła, jak wymienione już lubczyk i czosnek niedźwiedzi, a także bazylię czy oregano.
Znaczne ilości soli zawarte są także w wędzonych i peklowanych wędlinach oraz w konserwach mięsnych. Przy zdiagnozowanym nadciśnieniu tętniczym konieczne jest ograniczenia spożycia czerwonego mięsa, które obfituje w niekorzystne dla serca i całego układu sercowo-naczyniowego nasycone kwasy tłuszczowe.
Nikotyna ma destrukcyjny wpływ na naczynia krwionośne i jest jednym z czynników, które najmocniej podnoszą ciśnienie krwi. Palenie papierosów to ekspresowa droga do rozwoju nadciśnienia. Nie inaczej jest z alkoholem.
Alkohol podnosi ciśnienie, a jego nadmiar i regularne spożywanie utrwalają ten stan. Choć, jak twierdzą naukowcy, lampka czerwonego wina poprawia krążenie i chroni przed rozwojem miażdżycy, w spożywaniu alkoholu umiar jest na wagę złota. Zdiagnozowano u ciebie nadciśnienie? Nie lekceważ tej informacji.
Po pierwsze, słodycze często zawierają sól. Po drugie, są źródłem toksycznych dla serca tłuszczów trans. Po trzecie, spożywane w nadmiarze przyspieszają akcję serca i podnoszą ciśnienie tętnicze krwi. Powinni o tym pamiętać wszyscy, a szczególnie miłośnicy smaku słodkiego.
Ograniczanie spożycia niekorzystnych dla układu sercowo-naczyniowego produktów pozwoli nie tylko obniżyć wartości ciśnienia tętniczego krwi. Poprawi też lipidogram i zmniejszy ryzyko chorób kardiologicznych.
***
Zobacz także:
Badania nad mechanizmem powstawania nadciśnienia. Co ma do tego płeć?
Przełom nadciśnieniowy - kiedy wysokie ciśnienie staje się niebezpieczne?