Produkty najlepiej wzmacniające odporność

article cover

Produkty najlepiej wzmacniające odporność

Warzywa cebulowe jako źródło siarczków organicznych. Zaliczamy do nich cebulę, czosnek, por i szczypiorek. Są one bogactwem witaminy C, A, E, a także witamin z grupy B, składników mineralnych i olejków eterycznych. Czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. W okresie jesienno-zimowym warto jeść je codziennie. Najlepiej w postaci surowej, dodając do sałatki lub na kanapkę.
Warzywa cebulowe jako źródło siarczków organicznych. Zaliczamy do nich cebulę, czosnek, por i szczypiorek. Są one bogactwem witaminy C, A, E, a także witamin z grupy B, składników mineralnych i olejków eterycznych. Czosnek i cebula zawierają fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. W okresie jesienno-zimowym warto jeść je codziennie. Najlepiej w postaci surowej, dodając do sałatki lub na kanapkę.123RF/PICSEL
Warzywa i owoce są źródłem licznych składników mineralnych i witamin, obowiązkowe w diecie każdego, kto dba o zdrowie i odporność. Szczególnie ważne jest włączenie do diety tych, które zawierają witaminę C i beta karoten. Do warzyw i owoców będących najbogatszym źródłem witaminy C zalicza się: brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę czerwoną i zieloną, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę oraz porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę. Aby zaopatrzyć organizm w odpowiednie ilości beta karotenu, nie można zapominać o marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej i boćwinie.
Warzywa i owoce są źródłem licznych składników mineralnych i witamin, obowiązkowe w diecie każdego, kto dba o zdrowie i odporność. Szczególnie ważne jest włączenie do diety tych, które zawierają witaminę C i beta karoten. Do warzyw i owoców będących najbogatszym źródłem witaminy C zalicza się: brukselkę, chrzan, jarmuż, paprykę czerwoną i zieloną, natkę pietruszki, szpinak, kalafiora i kalarepę oraz porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytrynę, grejpfrut i pomarańczę. Aby zaopatrzyć organizm w odpowiednie ilości beta karotenu, nie można zapominać o marchewce, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, szczawie, szczypiorku, papryce czerwonej i boćwinie.123RF/PICSEL
Badania prowadzone w ostatnich latach dowiodły, że istotną rolę w budowaniu odporności odgrywa witamin D3. Jej niedobór wiąże się z licznymi chorobami – nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. Do produktów zawierających witaminę D3 należą tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka). Jednak najlepsze jej źródło stanowi synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, z powodu stylu życia większości z nas – dłuższego przebywania w pomieszczeniach zamkniętych i stosowania kremów z filtrem – synteza nie dostarcza nam odpowiednich ilości tejże witaminy. W Polsce optymalne warunki do syntezy skórnej witaminy D3 występują od kwietnia do września, w godzinach od 10 do 15. Ponieważ dla znacznej części Polaków są to godziny pracy, wskazana może być suplementacja witaminy D3. Kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, w wyniku której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Kiszonki świetnie wpływają na odporność i kondycję jelit - zawierają o wiele więcej witaminy C niż produkt surowy, niepoddany kiszeniu.
Badania prowadzone w ostatnich latach dowiodły, że istotną rolę w budowaniu odporności odgrywa witamin D3. Jej niedobór wiąże się z licznymi chorobami – nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. Do produktów zawierających witaminę D3 należą tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka). Jednak najlepsze jej źródło stanowi synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, z powodu stylu życia większości z nas – dłuższego przebywania w pomieszczeniach zamkniętych i stosowania kremów z filtrem – synteza nie dostarcza nam odpowiednich ilości tejże witaminy. W Polsce optymalne warunki do syntezy skórnej witaminy D3 występują od kwietnia do września, w godzinach od 10 do 15. Ponieważ dla znacznej części Polaków są to godziny pracy, wskazana może być suplementacja witaminy D3. Kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, w wyniku której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Kiszonki świetnie wpływają na odporność i kondycję jelit - zawierają o wiele więcej witaminy C niż produkt surowy, niepoddany kiszeniu.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?