Prosty napój z żurawiną oczyszczający organizm
Czy zdajesz sobie sprawę, że jesteśmy stale otoczeni przez toksyny i substancje negatywnie wpływające na nasze zdrowie? Zwykłe powietrze jest przepełnione spalinami, które wnikają do naszego organizmu w trakcie oddychania. Duża dawka toksyn dostaje się do organizmu wraz z pożywieniem. Wszystkie odkładają się w naszych tkankach i powodują alergię i groźne choroby. Nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje regularnego oczyszczania z toksyn. Możesz wykorzystać do tego suplementy diety dostępne w aptekach, jednak są to kolejne środki chemiczne, które mogą odkładać się w organizmie i pełnić dokładnie odwrotną funkcję od oczekiwanej. Możesz również zastosować naturalne metody oczyszczania. Jedną z nich jest prosty napój żurawinowy. Przepis i wskazówki do jego przygotowania znajdziesz w dalszej części artykułu.
Napój, którego głównym składnikiem jest zwykła żurawina, imbir i cytryny, ma wyjątkowo skuteczną moc oczyszczania wątroby z toksyn, a tym samym poprawia funkcjonowanie całego organizmu.
Jakie składniki są potrzebne do jego przygotowania? Przygotuj 4 szklanki soku żurawinowego, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, ¼ łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 szklankę świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Jak przygotować napój? Sok żurawinowy wlej do małego rondelka, dodaj wszystkie przyprawy i umieść na małym ogniu. Gotuj całość przez około 15 minut, następnie pozostaw do ostygnięcia napoju do temperatury pokojowej.
Na koniec wystarczy dodać sok pomarańczowy i cytrynowy, dokładnie wymieszać, a całość umieścić w lodówce do schłodzenia.
Sekretem tego napoju jest sok żurawinowy który jest efektywnym przeciwutleniaczem, ale także przyprawy wspomagające pracę wątroby. Świeże soki pomarańczowy i cytrynowy są z kolei prawdziwą bombą witaminową , która pomoże w walce z nadwagą. Ten żurawinowy napój detoksykujący nasze ciało dostarczy organizmowi czterech kwasów organicznych, które pobudzają enzymy trawienne.
Napój wspiera także wszystkie funkcje wątroby. Prawidłowe jej funkcjonowanie jest kluczem do detoksykacji, a sama wątroba jest swoistym filtrem organizmu i nie może prawidłowo wykonywać swojego zadania, gdy jest przeciążona toksynami.
Napój żurawinowy może zwiększyć aktywność wątroby przez wiele minerałów i witamin. Należą do nich fosfor, żelazo, wapń, kwas foliowy, magnez, miedź, mangan, molibden, selen, potas, siarka, bor, chrom i wiele innych, a także witaminy z grupy B i witaminy A, C i E.