Przedszkolak czerpie energię ze zbóż
Zasady zdrowego żywienia powinny być stosowane nie tylko w domu, ale także w przedszkolu. W końcu małe dziecko spędza tam większość swojego dnia.
To już 8 edycja niezwykle popularnej wśród przedszkoli Akademii Zdrowego Przedszkolaka. Tym razem pod hasłem: "Zboża zjadamy, energię z nich mamy". Ta akcja, to kontynuacja działań związanych z piramidą żywienia przedszkolaka. Warsztaty pokazują maluchom, jak ważne są piętra piramidy, czyli produkty będące źródłem węglowodanów, białek i tłuszczów, czyli podstawowych składników dobrze zbilansowanej diety.
Zajęcia według scenariuszy opracowanych przez ekspertów Akademii Zdrowego Przedszkolaka, przeprowadzą nauczyciele przedszkolni. Podczas 4-tygodniowych warsztatów dzieci bawiąc się, nauczą jednocześnie nowych pojęć, takich jak: węglowodany złożone, błonnik, kwasy tłuszczowe. Będą też wiedziały dlaczego zamiast słodyczy warto jeść orzechy. Warsztaty uzupełniają zabawy edukacyjne, cykl bajek o "Zwierzątkach ze Zdrowego Zakątka", ilustracji i kolorowanek.
W czasie akcji edukowane są nie tylko dzieci, ale też rodzice. Dla tych ostatnich przygotowana została prezentacja, w której znajdują się m. in informacje o tym, jak rozpoznać dobry chleb, dlaczego warto hodować kiełki i jakie produkty wpływają na IQ ich dzieci.
Akademia Zdrowego Przedszkolaka to ogólnopolski cykl akcji prozdrowotnych o charakterze edukacyjnym, które prowadzone są na terenie przedszkoli prywatnych i publicznych. Uczestnictwo przedszkoli jest bezpłatne. Punktem wyjścia Akademii było zdrowe żywienie małych dzieci i jednocześnie odpowiedź na wciąż narastający problem otyłości, który dotyczy już najmłodszych.
Działania te koncentrują się wokół zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa i profilaktyki zdrowia wśród dzieci. Zespół ekspertów opracowuje materiały edukacyjne i warsztaty, które angażują do wspólnej pracy pracowników przedszkoli, rodziców i dzieci. Do tej pory z zaproszenia skorzystało prawie 2500 przedszkoli.
1. W codziennym jadłospisie dziecka, w równych odstępach czasu, zaplanuj, co najmniej 4-5 posiłków; w tym, minimum jeden ciepły.
2. Pamiętaj, aby w głównych posiłkach, takich jak: śniadanie, obiad i kolacja, znalazło się źródło pełnowartościowego białka, np. wędlina, mięso, ryba, jajko; węglowodanów (pieczywo, ryż, makaron), lub produkt mleczny (ser żółty, twaróg, jogurt naturalny, bądź kefir).
3. W posiłkach uzupełniających (drugie śniadanie, podwieczorek), uwzględnij przetwory mleczne, warzywa i owoce.
4. O ile nie ma przeciwwskazań zwiększ spożycie produktów zbożowych, takich jak: grube kasze, płatki i ciemne pieczywo (to doskonałe źródło błonnika pokarmowego).
5. Chowaj słodycze i wysokokaloryczne przekąski (chipsy, paluszki, ciasteczka). Na przekąski planuj zdrowe produkty, takie jak świeże owoce lub niesolone orzechy.
6. Ograniczone ilości słodyczy możesz podawać po posiłku. Pamiętaj jednak, żeby nie były one nagrodą za spożywanie posiłku lub inne pożądane zachowanie dziecka.
7. W diecie dziecka unikaj potraw smażonych w głębokim tłuszczu a wybieraj raczej potrawy grillowane, pieczone w folii lub smażone bez tłuszczu.
8. Do potraw gotowanych, duszonych używaj oleju rzepakowego lub oliwy, a do surówek i sałatek - oleju słonecznikowego lub sojowego.
9. Ogranicz sól - do potraw dodawaj zioła i delikatne przyprawy.
10. Unikaj słodkich soków, napojów gazowanych i żywności typu fast-food, takiej jak: frytki, hamburgery, pizza.
11. Uważaj na wymyślne i modne diety, które z reguły nie są prawidłowo zbilansowane i nie nadają się dla dzieci.
12. Jeśli twoje dziecko ma jakieś alergie pokarmowe starannie zaplanuj menu, aby eliminacja produktów alergizujących nie skutkowała jakimiś niedoborami. Najlepiej wyszukać odpowiednie zamienniki eliminowanych produktów.
13. Żywienie dziecka powinno być urozmaicone z wykorzystaniem różnych produktów, z każdego piętra piramidy żywienia.
14. Spędzaj aktywnie czas ze swoim dzieckiem.