Reklama

Reklama

Przekąski, czyli drobne grzeszki Polaków

Jak wynika z raportu "Od jedzenia humor się zmienia" Polacy regularnie spożywają trzy posiłki dziennie - śniadanie, obiad i kolację. Jednak o jedzeniu drugiego śniadania i podwieczorku zapomina, co trzeci Polak, pamiętają jednak o... przekąskach, najczęściej zjadanych przed telewizorem.

Dietetycy od lat starają się utrwalić jedną podstawową zasadę zdrowej diety - mniej, a częściej. Jednym z zaleceń w zdrowym modelu odżywiania się, jest spożywanie pięciu posiłków dziennie - trzech podstawowych i dwóch przekąsek w ciągu dnia.

Reklama

Jak wskazuje raport "Od jedzenia humor się zmienia" przygotowanym przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Kupiec, Polacy regularnie spożywają trzy podstawowe posiłki tj. śniadanie, co deklaruje aż ponad 93 proc. badanych, obiad - niemal 99 proc. ankietowanych oraz kolację - 84 proc. respondentów.

Zdaje się jednak, że wciąż nie doceniamy istoty przekąsek, traktując je raczej, jako coś na ząb w trakcie oglądania telewizji, a nie jako istotny element codziennej diety.

Niestety, według niemal połowy Polaków najlepszy czas na przekąskę to pora relaksu przed telewizorem, następnie czas spędzony przed komputerem, co deklaruje niemal 40 proc. ankietowanych oraz przy kawie jak twierdzi 34 proc. badanych. Równocześnie dwie trzecie Polaków deklaruje, że codziennie spożywa różnego rodzaju przekąski. Jednak najczęściej są to słodycze lub szybkie i niezdrowe posiłki, a co trzeci badany przyznaje, że podjada w tajemnicy przed innymi.

Jak wskazują specjaliści, drobne przekąski są bardzo istotnym elementem zbilansowanej diety - powstrzymują napady wilczego głodu. A to sprzyja mądrym wyborom żywieniowym. Kierowani rozsądkiem, a nie ochotą na "coś" sprowokowaną przeraźliwym głodem, możemy podjąć świadomą decyzję, korzystną dla naszego zdrowia i talii. Eksperci wskazują również na konieczność wybierania mądrych przegryzek, które z jednej strony nie będą kaloryczną bombą, a źródłem dobrej energii i wartości odżywczych.

Badania wskazują, że kobiety są nieco bardziej świadome tego, co zdrową przekąską może być - sięgając najchętniej po owoce i orzeszki między posiłkami. Niestety wciąż wśród najpopularniejszych sposobów na zabicie głodu Polacy wymieniają owoce, kanapki, batony, ciastka oraz produkty mleczne np. jogurt.

Kluczem do tego, by jeść pysznie i zdrowo jest zbilansowana dieta oraz przestrzeganie kilku prostych zasad.

- Sekret tkwi w doborze odpowiednich składników i urozmaicaniu posiłków, także tych najmniejszych. Należy spożywać duże ilości warzyw i owoców, a unikać wysoko przetworzonych oraz sztucznych produktów. Jeśli dzień zaczniemy od pożywnego śniadania, a w ciągu dnia będziemy jeść regularnie, nasza ochota na podjadanie nie będzie tak silna. Kiedy się jednak pojawi lub kiedy odwiedzą nas goście, przekąski starajmy się przygotowywać samodzielnie. Eliminujmy, albo chociaż ograniczajmy cukier np. na rzecz miodu, a sól zastępujmy aromatycznym przyprawami" - doradza Piotr Kucharski, kucharz, ekspert marki Kupiec. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje