Przez co tyjemy? Cukier czy tłuszcz?
Czego należy unikać, aby łatwo utrzymać szczupłą sylwetkę, a tym samym - zdrowie.
Co jest gorsze: cukier czy tłuszcz? - nurtuje nas od lat. Kwestię tę postanowiło rozstrzygnąć dwóch braci, bliźniaków jednojajowych, Chris i Alexander (Xand) van Tullekenowie. Są oni lekarzami i prowadzą w telewizji BBC program "Trust Me, I’m A Doctor" (Uwierz mi, jestem lekarzem). Obaj podjęli się eksperymentu, który miał dowieść, co bardziej szkodzi - tłuszcz czy cukier.
Eksperyment Chrisa i Alexandra van Tullenów
Bracia postanowili, że Xand radykalnie ograniczy spożycie węglowodanów (cukru), a Chris - tłuszczu. Ponieważ obaj mężczyźni są genetycznie identyczni, a przy tym prowadzą bardzo podobny tryb życia, reakcje ich organizmów na zmiany w diecie można było łatwo porównać. Eksperyment trwał równo miesiąc.
Poza rezygnacją z węglowodanów przez Alexandra oraz z tłuszczów przez Chrisa - bracia mogli jeść tyle, ile chcieli. Choć Alexander (ograniczał węglowodany, cukier) mógł jeść produkty zawierające dużo białka (mięso, ryby, jajka i ser), nie czuł się dobrze. Mimo że nigdy nie był głodny, stał się powolny, czuł się zmęczony i miał nieświeży oddech. Dokuczały mu też zaparcia.
Z kolei Chris (był na diecie ograniczającej tłuszcze), w którego jadłospisie znalazły się płatki, pieczywo, owoce, warzywa i słodzone napoje, też nie radził sobie dobrze. Był wiecznie głodny i ciągle musiał coś przegryzać. Po czterech tygodniach obaj stracili na wadze - Chris kilogram (0,5 z tłuszczu i 0,5 z mięśni). Stwierdzili jednak, że jedzenie przestało być przyjemnością.
Brak węglowodanów (cukrów) szczególnie źle wpłynął na Alexandra, zarówno fizycznie, jak i psychicznie. Przegrał z bratem zarówno w testach na bystrość umysłu, jak i na sprawność fizyczną. Co więcej, jego organizm uzyskiwał część energii, spalając białko zawarte w mięśniach - schudł 3,5 kg, ale aż 2 kg z mięśni. Obie diety okazały się więc niezbyt zdrowe.
Mimo że poziom cholesterolu obaj bracia mieli na tym samym poziomie co przed eksperymentem, zaskakujące były wyniki poziomu insuliny. Chris zaczął produkować jej więcej, ale Xand zaczął się uodparniać na jej działanie. Badania wskazywały (wynik 5,9 mmol/l), że zbliżył się do stanu przedcukrzycowego.
Zdaniem lekarzy i dietetyków, którzy komentowali wyniki eksperymentu, nie ma w nich nic dziwnego. Nie od dziś wiadomo, że jednostronna dieta niszczy zdrowie. Największym zagrożeniem dla szczupłej sylwetki i zdrowia nie są same tłuszcze czy same węglowodany proste, ale ich połączenie w wysokoprzetworzonej żywności, takiej jak ciastka, lody, masło orzechowe. Potwierdza to eksperyment prof. Paula Kenny’ego z Nowego Jorku - szczury karmione zwykłym pożywieniem, urozmaiconym i nieprzetworzonym, były szczupłe i zdrowe. Te, którym dawano jedzenie złożone głównie z tłuszczu i cukru (np. słodycze!) - tyły na potęgę.