Przeziębienie: 15 kuracji z całego świata
Co kraj, to obyczaj – każdy naród ma swą kulturę, tradycję i... przekazywane z pokolenia na pokolenie recepty na zdrowie. Wybraliśmy najlepsze z nich.

Gdy zaczyna drapać nas w gardle lub czujemy się niewyraźnie, chętnie sięgamy po naturalne metody leczenia, które znamy z rodzinnego domu. Podobnie mieszkańcy innych państw mają swoje, wypróbowane przez przodków, receptury.Dzięki nim radzą sobie z częstymi w zimowe dni dolegliwościami – kaszlem, katarem, gorączką. O niektórych kuracjach z pewnością słyszałaś, ale wiele z nich może cię zaskoczyć!
Islandia: Tran w każdej postaci
Islandczycy są jednym z najzdrowszych narodów świata! Kobiety żyją tam średnio 82,8 lat, mężczyźni 78,9. Jednym z sekretów ich dobrej kondycji jest tran – olej pozyskiwany z wątroby dorsza wyławianego z wód Atlantyku.
Najważniejszy składnik tranu to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Są to m.in. omega-3 i omega-6. Oprócz nich tran zawiera kwasy tłuszczowe nasycone oraz witaminy: A, E i D.
Tran ma wiele zalet, ale przede wszystkim wzmacnia odporność. Warto zatem stosować go profilaktycznie o każdej porze roku. Kapsułki, tran w płynie kupisz bez recepty. Przyjmuj je zgodnie z zaleceniami na ulotce.
Belgia: Gorąca czekolada
Belgia słynie z doskonałej czekolady. Właśnie ten narodowy specjał jest tam uważany jako antidotum na... przeziębienie. Belgowie uważają, że gorącą czekoladę z dodatkiem miodu warto wypić, gdy odczujemy pierwsze objawy infekcji.
Do przyrządzenia napoju najlepiej wybierzmy miód gryczany: ma wyrazisty smak i zawiera zwalczające kaszel składniki. W rondelku zagotuj ok. 150 ml mleka i 30 ml słodkiej śmietany.
Dodaj 8 kostek czekolady i mieszaj aż do rozpuszczenia. Na koniec dodaj łyżeczkę miodu gryczanego.
Nowa Zelandia: Manuka – więcej niż miód
Ten rodzaj miodu robi furorę już nie tylko w Nowej Zelandii. Jego lecznicze właściwości sprawiły, że staje się coraz bardziej popularny na całym świecie, również w Polsce. Nowa Zelandia to jedyne miejsce na świecie, w którym można spotkać krzew Manuka. Zbierany z jego kwiatów miód zawiera duże ilości methylogloxalu.
To substancja o udowodnionym działaniu przeciwbakteryjnym, która chroni np. przed rozwojem przeziębienia i jego powikłaniami. Regularne jedzenie miodu manuka stymuluje siły obronne organizmu i zwiększa liczbę tzw. dobrych bakterii w jelitach. To m.in. one wzmacniają naszą odporność.
Norwegia: Domowe leki z malin i borówek
Zima na dalekiej północy jest zawsze mroźna i śnieżna. Norwegowie mają jednak swoje sposoby, aby mimo niesprzyjającej aury cieszyć się dobrym zdrowiem. Owocowe przetwory z malin (np. norweskiej odmiany moroszka) i borówek są niczym leki na przeziębienie i towarzyszące mu objawy. Dlatego takie smakołyki bardzo często goszczą na skandynawskich stołach.
Przeciwgorączkowy napar z suszu: łyżkę suszonych borówek zalej szklanką wody, gotuj ok. 5 min, przecedź, przelej do słoiczka. Popijaj napój 4–5 razy dziennie w niewielkich ilościach.
Sok domowej roboty: kilogram owoców (mogą być mrożone) zmiksuj, dodaj 200 g cukru, wymieszaj. Odstaw na 24 godz., zlej sok. Gdy czujesz, że coś cię bierze, dodawaj go do herbaty (możesz też użyć konfitury).
Bułgaria: Rakija... z kroplą oleju
Mieszkańcy Bałkanów kurują się m.in. wytwarzaną z owoców wódką – rakiją. Z dodatkiem innych leczniczych składników szybko stawia na nogi!
Grzaniec: do suchego rondelka wsyp 3 łyżki cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści i zamieni się w karmel. Dolej 200 ml rakii, dodaj kilka goździków. Zostaw na ogniu do zagotowania. Popijaj małymi łyczkami.
Mikstura na przeziębienie: w rondelku zagotuj 40 ml miodu, trochę oleju słonecznikowego i rakii. Wymieszaj, przestudź. Po łyżce pij rano i wieczorem.
Na ból gardła: w szklance wody rozpuść po kropelce olejku drzewa sandałowego i cytryny. Płucz gardło dwa razy dziennie. Nie połykaj!
Na przemarznięcie: Bułgarzy twierdzą, że najlepszym sposobem na uniknięcie infekcji w chłodny dzień jest wymoczenie stóp w wodzie z solą morską.
Peru: Napar z oregano
W medycynie hinduskiej uważane jest za cudowne zioło, które ma wiele właściwości leczniczych.
Zawiera naturalny olejek fenolowy, który chroni nasz organizm przed bakteriami. Oregano jest środkiem wykrztuśnym: pomaga zwalczać kaszel i katar. Oprócz tego łagodzi bóle menstruacyjne i pomaga w trawieniu.
Herbatka peruwiańska: trzy łyżeczki suszonego lub świeżego oregano (najlepiej z upraw ekologicznych) zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 5 minut, posłódź, wypij.
Indie: Kurkuma
Nazywana jest złotem Indii. Poprawia smak i kolor potraw, ale ma też dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawarta w niej kurkumina i jej pochodne mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, dlatego przyprawa przyspiesza powrót do zdrowia i zapobiega powikłaniom po infekcjach.
Warto dodać, że medycyna hinduska, ze względu na przeciwzapalne właściwości przyprawy od lat wykorzystuje ją np. w leczeniu ran na skórze. Ostatnio naukowcy udowodnili, że zawarte w kurkumie substancje hamują rozwój Alzheimera.
Szczypta do potraw: wystarczy 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie. Możesz dodawać ją np. do kremowych zup, sosów, duszonego mięsa i... ciast.

Francja: Czarna rzepa
We Francji syrop z czarnej rzepy jest wykorzystywany jako lek na suchy kaszel i chrypkę. Korzeń tej rośliny – bulwa pokryta czarną skórką – zawiera fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, hamujące rozwój bakterii.
Przepis na syrop: przygotuj 4 bulwy czarnej rzepy. Umyj je, obierz i pokrój w plastry. Włóż do słoika, zasyp 3/4 szklanki brązowego cukru. Odstaw na 24 godziny, zlej syrop. Pij 3 razy dziennie po łyżce.
Rosja: Liść laurowy i gorczyca
Takie zioła zapobiegają namnażaniu się bakterii i grzybów chorobotwórczych. Rosjanie wykorzystują te rośliny w chorobach dróg oddechowych.
Inhalacje na zapalenie oskrzeli: zagotuj 1/2 l wody, dodaj 20 g liści laurowych. Parz ok. 20 min. Inhalacje stosuj 3 razy dziennie po ok. 15 min.
Okład z pasty gorczycowej: nasi wschodni sąsiedzi polecają go na kaszel. Aby przygotować okład, wymieszaj zmielone ziarna z mąką w stosunku 1:2.
Dodaj taką ilość ciepłej wody, żeby powstała pasta. Rozsmaruj ją na szmatce i złóż na pół. Posmaruj klatkę piersiową wazeliną. Przyłóż kompres na kilkanaście minut.
Kolumbia: Mango i spółka
Kolumbijczycy są prawdziwymi specjalistami od naturalnych metod leczenia. Oto ich wypróbowane sposoby na różne objawy infekcji.
Na suchy kaszel: gdy bardzo cię męczy, popijaj sok ze świeżego owocu mango.
Na zapchany nos: wypróbuj inhalację z olejkiem eukaliptusowym. Do miski z gorącą wodą dodaj kilka kropli olejku. Nakryj głowę ręcznikiem, wdychaj kilka minut. Możesz też skropić olejkiem poduszkę (2 krople).
Na chrypkę: stosuj miksturę z rozpuszczonego masła (5 łyżek), miodu (2 łyżki) i soku z cytryny.
Portugalia: Koktajl z jajek i... marchewka
Pochodzące z tej słonecznej krainy sposoby na powrót do formy są skuteczne, łatwe do przygotowania i... smaczne. Oto kilka przepisów na mikstury, które poprawią ci nastrój i samopoczucie.
Gorące mleko z brązowym, nierafinowanym cukrem trzcinowym, np. muscovado. W rondelku zagotuj szklankę mleka. Dodaj 2 łyżki cukru pogotuj, aż się rozpuści. Wypij powoli.
Syrop z marchwi: marchewkę zetrzyj na tarce i posyp 3 łyżkami brązowego cukru. Odstaw na 12 godzin, zlej. Pij 2 razy dziennie po łyżce.
Kogiel mogiel na kaszel: dwa żółtka dokładnie zmiksuj z 3 łyżeczkami naturalnego miodu. Mikstura będzie ciekawsza w smaku, jeśli dodasz do niej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
Chiny: Imbir i masaż
Medycyna chińska liczy sobie 3 tysiące lat i – obok medycyny tybetańskiej oraz indyjskiej – jest uważana za jedną z najbardziej skutecznych. Zaleca wiele przepisów zarówno na rozgrzewające mikstury, jak i dobroczynne masaże.
Japonia: Zupa z nori
Gdy Japończycy chcą zwalczyć przeziębienie, sięgają po lekki bulion z jadalnymi wodorostami – nori. Aby przygotować podobny, potrzebne ci będą: litr bulionu warzywnego, pół małego kalafiora, kilka kawałków sprasowanych nori (dostępne w supermarketach), pół łyżeczki chili, szklanka tofu, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz.
Wodorosty namocz w wodzie i drobno pokrój.
Kalafior podziel na różyczki i wrzuć do bulionu. Gotuj ok. 15 minut, aż zmięknie. Dodaj wodorosty, rozgnieciony czosnek, chilli, sól i pieprz. Na koniec gotowania wrzuć do zupy pokrojony w kostkę ser tofu.
Popijaj gorący bulion przez trzy dni lub do czasu, gdy poczujesz poprawę.
Finlandia: Relaks w saunie
Ten wynalazek zawdzięczamy właśnie Finom. Temperatura w saunie waha się między 75–110 stopni. Zmusza ona nasz organizm do produkcji przeciwciał we krwi, co skutecznie podnosi odporność.
Korzystając z sauny regularnie, lepiej i szybciej będziesz pokonywać wszelkie infekcje.
Polska: Nie tylko cebula
W Polsce również mamy sprawdzone sposoby na wiele zimowych dolegliwości. Gdy poczujesz się osłabiona, zastosuj je jak najszybciej.
Syrop z cebuli na kaszel: dwie cebule obierz, pokrój w plastry, ułóż w miseczce warstwami, przesypując 3 łyżkami cukru. Odstaw w ciepłe miejsce, a gdy puszczą sok pij po łyżce 2–4 razy dziennie.
Nalewka z czosnku na odporność: kilka główek czosnku rozgnieć, zalej litrem spirytusu. Słój zamknij.
Odstaw na 10 dni w ciemne miejscu, czasem potrząśnij. Zlej do butelki. Pij 20 kropli na łyżce mleka do posiłku.
Na gorączkę: prostym sposobem wywołania potów i obniżenia gorączki jest herbata lipowa z sokiem malinowym. Nasze babcie nastawiały go latem, zasypując świeże maliny cukrem, w dużym słoju. Dzisiaj możemy kupić gotowy sok.