Przeziębienie: 15 kuracji z całego świata
Co kraj, to obyczaj – każdy naród ma swą kulturę, tradycję i... przekazywane z pokolenia na pokolenie recepty na zdrowie. Wybraliśmy najlepsze z nich.
Gdy zaczyna drapać nas w gardle lub czujemy się niewyraźnie, chętnie sięgamy po naturalne metody leczenia, które znamy z rodzinnego domu. Podobnie mieszkańcy innych państw mają swoje, wypróbowane przez przodków, receptury.
Dzięki nim radzą sobie z częstymi w zimowe dni dolegliwościami – kaszlem, katarem, gorączką. O niektórych kuracjach z pewnością słyszałaś, ale wiele z nich może cię zaskoczyć!
Islandczycy są jednym z najzdrowszych narodów świata! Kobiety żyją tam średnio 82,8 lat, mężczyźni 78,9. Jednym z sekretów ich dobrej kondycji jest tran – olej pozyskiwany z wątroby dorsza wyławianego z wód Atlantyku.
Najważniejszy składnik tranu to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Są to m.in. omega-3 i omega-6. Oprócz nich tran zawiera kwasy tłuszczowe nasycone oraz witaminy: A, E i D.
Tran ma wiele zalet, ale przede wszystkim wzmacnia odporność. Warto zatem stosować go profilaktycznie o każdej porze roku. Kapsułki, tran w płynie kupisz bez recepty. Przyjmuj je zgodnie z zaleceniami na ulotce.
Belgia słynie z doskonałej czekolady. Właśnie ten narodowy specjał jest tam uważany jako antidotum na... przeziębienie. Belgowie uważają, że gorącą czekoladę z dodatkiem miodu warto wypić, gdy odczujemy pierwsze objawy infekcji.
Do przyrządzenia napoju najlepiej wybierzmy miód gryczany: ma wyrazisty smak i zawiera zwalczające kaszel składniki. W rondelku zagotuj ok. 150 ml mleka i 30 ml słodkiej śmietany.
Dodaj 8 kostek czekolady i mieszaj aż do rozpuszczenia. Na koniec dodaj łyżeczkę miodu gryczanego.
Ten rodzaj miodu robi furorę już nie tylko w Nowej Zelandii. Jego lecznicze właściwości sprawiły, że staje się coraz bardziej popularny na całym świecie, również w Polsce. Nowa Zelandia to jedyne miejsce na świecie, w którym można spotkać krzew Manuka. Zbierany z jego kwiatów miód zawiera duże ilości methylogloxalu.
To substancja o udowodnionym działaniu przeciwbakteryjnym, która chroni np. przed rozwojem przeziębienia i jego powikłaniami. Regularne jedzenie miodu manuka stymuluje siły obronne organizmu i zwiększa liczbę tzw. dobrych bakterii w jelitach. To m.in. one wzmacniają naszą odporność.
Zima na dalekiej północy jest zawsze mroźna i śnieżna. Norwegowie mają jednak swoje sposoby, aby mimo niesprzyjającej aury cieszyć się dobrym zdrowiem. Owocowe przetwory z malin (np. norweskiej odmiany moroszka) i borówek są niczym leki na przeziębienie i towarzyszące mu objawy. Dlatego takie smakołyki bardzo często goszczą na skandynawskich stołach.
Przeciwgorączkowy napar z suszu: łyżkę suszonych borówek zalej szklanką wody, gotuj ok. 5 min, przecedź, przelej do słoiczka. Popijaj napój 4–5 razy dziennie w niewielkich ilościach.
Sok domowej roboty: kilogram owoców (mogą być mrożone) zmiksuj, dodaj 200 g cukru, wymieszaj. Odstaw na 24 godz., zlej sok. Gdy czujesz, że coś cię bierze, dodawaj go do herbaty (możesz też użyć konfitury).
Mieszkańcy Bałkanów kurują się m.in. wytwarzaną z owoców wódką – rakiją. Z dodatkiem innych leczniczych składników szybko stawia na nogi!
Grzaniec: do suchego rondelka wsyp 3 łyżki cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści i zamieni się w karmel. Dolej 200 ml rakii, dodaj kilka goździków. Zostaw na ogniu do zagotowania. Popijaj małymi łyczkami.
Mikstura na przeziębienie: w rondelku zagotuj 40 ml miodu, trochę oleju słonecznikowego i rakii. Wymieszaj, przestudź. Po łyżce pij rano i wieczorem.
Na ból gardła: w szklance wody rozpuść po kropelce olejku drzewa sandałowego i cytryny. Płucz gardło dwa razy dziennie. Nie połykaj!
Na przemarznięcie: Bułgarzy twierdzą, że najlepszym sposobem na uniknięcie infekcji w chłodny dzień jest wymoczenie stóp w wodzie z solą morską.
W medycynie hinduskiej uważane jest za cudowne zioło, które ma wiele właściwości leczniczych.
Zawiera naturalny olejek fenolowy, który chroni nasz organizm przed bakteriami. Oregano jest środkiem wykrztuśnym: pomaga zwalczać kaszel i katar. Oprócz tego łagodzi bóle menstruacyjne i pomaga w trawieniu.
Herbatka peruwiańska: trzy łyżeczki suszonego lub świeżego oregano (najlepiej z upraw ekologicznych) zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 5 minut, posłódź, wypij.
Nazywana jest złotem Indii. Poprawia smak i kolor potraw, ale ma też dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawarta w niej kurkumina i jej pochodne mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, dlatego przyprawa przyspiesza powrót do zdrowia i zapobiega powikłaniom po infekcjach.
Warto dodać, że medycyna hinduska, ze względu na przeciwzapalne właściwości przyprawy od lat wykorzystuje ją np. w leczeniu ran na skórze. Ostatnio naukowcy udowodnili, że zawarte w kurkumie substancje hamują rozwój Alzheimera.
Szczypta do potraw: wystarczy 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie. Możesz dodawać ją np. do kremowych zup, sosów, duszonego mięsa i... ciast.
We Francji syrop z czarnej rzepy jest wykorzystywany jako lek na suchy kaszel i chrypkę. Korzeń tej rośliny – bulwa pokryta czarną skórką – zawiera fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, hamujące rozwój bakterii.
Przepis na syrop: przygotuj 4 bulwy czarnej rzepy. Umyj je, obierz i pokrój w plastry. Włóż do słoika, zasyp 3/4 szklanki brązowego cukru. Odstaw na 24 godziny, zlej syrop. Pij 3 razy dziennie po łyżce.
Takie zioła zapobiegają namnażaniu się bakterii i grzybów chorobotwórczych. Rosjanie wykorzystują te rośliny w chorobach dróg oddechowych.
Inhalacje na zapalenie oskrzeli: zagotuj 1/2 l wody, dodaj 20 g liści laurowych. Parz ok. 20 min. Inhalacje stosuj 3 razy dziennie po ok. 15 min.
Okład z pasty gorczycowej: nasi wschodni sąsiedzi polecają go na kaszel. Aby przygotować okład, wymieszaj zmielone ziarna z mąką w stosunku 1:2.
Dodaj taką ilość ciepłej wody, żeby powstała pasta. Rozsmaruj ją na szmatce i złóż na pół. Posmaruj klatkę piersiową wazeliną. Przyłóż kompres na kilkanaście minut.
Kolumbijczycy są prawdziwymi specjalistami od naturalnych metod leczenia. Oto ich wypróbowane sposoby na różne objawy infekcji.
Na suchy kaszel: gdy bardzo cię męczy, popijaj sok ze świeżego owocu mango.
Na zapchany nos: wypróbuj inhalację z olejkiem eukaliptusowym. Do miski z gorącą wodą dodaj kilka kropli olejku. Nakryj głowę ręcznikiem, wdychaj kilka minut. Możesz też skropić olejkiem poduszkę (2 krople).
Na chrypkę: stosuj miksturę z rozpuszczonego masła (5 łyżek), miodu (2 łyżki) i soku z cytryny.
Pochodzące z tej słonecznej krainy sposoby na powrót do formy są skuteczne, łatwe do przygotowania i... smaczne. Oto kilka przepisów na mikstury, które poprawią ci nastrój i samopoczucie.
Gorące mleko z brązowym, nierafinowanym cukrem trzcinowym, np. muscovado. W rondelku zagotuj szklankę mleka. Dodaj 2 łyżki cukru pogotuj, aż się rozpuści. Wypij powoli.
Syrop z marchwi: marchewkę zetrzyj na tarce i posyp 3 łyżkami brązowego cukru. Odstaw na 12 godzin, zlej. Pij 2 razy dziennie po łyżce.
Kogiel mogiel na kaszel: dwa żółtka dokładnie zmiksuj z 3 łyżeczkami naturalnego miodu. Mikstura będzie ciekawsza w smaku, jeśli dodasz do niej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
Medycyna chińska liczy sobie 3 tysiące lat i – obok medycyny tybetańskiej oraz indyjskiej – jest uważana za jedną z najbardziej skutecznych. Zaleca wiele przepisów zarówno na rozgrzewające mikstury, jak i dobroczynne masaże.
Gdy Japończycy chcą zwalczyć przeziębienie, sięgają po lekki bulion z jadalnymi wodorostami – nori. Aby przygotować podobny, potrzebne ci będą: litr bulionu warzywnego, pół małego kalafiora, kilka kawałków sprasowanych nori (dostępne w supermarketach), pół łyżeczki chili, szklanka tofu, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz.
Wodorosty namocz w wodzie i drobno pokrój.
Kalafior podziel na różyczki i wrzuć do bulionu. Gotuj ok. 15 minut, aż zmięknie. Dodaj wodorosty, rozgnieciony czosnek, chilli, sól i pieprz. Na koniec gotowania wrzuć do zupy pokrojony w kostkę ser tofu.
Popijaj gorący bulion przez trzy dni lub do czasu, gdy poczujesz poprawę.
Ten wynalazek zawdzięczamy właśnie Finom. Temperatura w saunie waha się między 75–110 stopni. Zmusza ona nasz organizm do produkcji przeciwciał we krwi, co skutecznie podnosi odporność.
Korzystając z sauny regularnie, lepiej i szybciej będziesz pokonywać wszelkie infekcje.
W Polsce również mamy sprawdzone sposoby na wiele zimowych dolegliwości. Gdy poczujesz się osłabiona, zastosuj je jak najszybciej.
Syrop z cebuli na kaszel: dwie cebule obierz, pokrój w plastry, ułóż w miseczce warstwami, przesypując 3 łyżkami cukru. Odstaw w ciepłe miejsce, a gdy puszczą sok pij po łyżce 2–4 razy dziennie.
Nalewka z czosnku na odporność: kilka główek czosnku rozgnieć, zalej litrem spirytusu. Słój zamknij.
Odstaw na 10 dni w ciemne miejscu, czasem potrząśnij. Zlej do butelki. Pij 20 kropli na łyżce mleka do posiłku.
Na gorączkę: prostym sposobem wywołania potów i obniżenia gorączki jest herbata lipowa z sokiem malinowym. Nasze babcie nastawiały go latem, zasypując świeże maliny cukrem, w dużym słoju. Dzisiaj możemy kupić gotowy sok.