Przeziębienie: 15 kuracji z całego świata

Co kraj, to obyczaj – każdy naród ma swą kulturę, tradycję i... przekazywane z pokolenia na pokolenie recepty na zdrowie. Wybraliśmy najlepsze z nich.

Gdy zaczyna drapać nas w gardle lub czujemy się niewyraźnie, chętnie sięgamy po naturalne metody leczenia, które znamy z rodzinnego domu. Podobnie mieszkańcy innych państw mają swoje, wypróbowane przez przodków, receptury.

Dzięki nim radzą sobie z częstymi w zimowe dni dolegliwościami – kaszlem, katarem, gorączką. O niektórych kuracjach z pewnością słyszałaś, ale wiele z nich może cię zaskoczyć!

Islandia: Tran w każdej postaci


Reklama

Islandczycy są jednym z najzdrowszych narodów świata! Kobiety żyją tam średnio 82,8 lat, mężczyźni 78,9. Jednym z sekretów ich dobrej kondycji jest tran – olej pozyskiwany z wątroby dorsza wyławianego z wód Atlantyku.

Najważniejszy składnik tranu to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Są to m.in. omega-3 i omega-6. Oprócz nich tran zawiera kwasy tłuszczowe nasycone oraz witaminy: A, E i D.

Tran ma wiele zalet, ale przede wszystkim wzmacnia odporność. Warto zatem stosować go profilaktycznie o każdej porze roku. Kapsułki, tran w płynie kupisz bez recepty. Przyjmuj je zgodnie z zaleceniami na ulotce. 

Belgia: Gorąca czekolada

Belgia słynie z doskonałej czekolady. Właśnie ten narodowy specjał jest tam uważany jako antidotum na... przeziębienie. Belgowie uważają, że gorącą czekoladę z dodatkiem miodu warto wypić, gdy odczujemy pierwsze objawy infekcji.

Do przyrządzenia napoju najlepiej wybierzmy miód gryczany: ma wyrazisty smak i zawiera zwalczające kaszel składniki. W rondelku zagotuj ok. 150 ml mleka i 30 ml słodkiej śmietany.

Dodaj 8 kostek czekolady i mieszaj aż do rozpuszczenia. Na koniec dodaj łyżeczkę miodu gryczanego.

Nowa Zelandia: Manuka – więcej niż miód

Ten rodzaj miodu robi furorę już nie tylko w Nowej Zelandii. Jego lecznicze właściwości sprawiły, że staje się coraz bardziej popularny na całym świecie, również w Polsce. Nowa Zelandia to jedyne miejsce na świecie, w którym można spotkać krzew Manuka. Zbierany z jego kwiatów miód zawiera duże ilości methylogloxalu.

To substancja o udowodnionym działaniu przeciwbakteryjnym, która chroni np. przed rozwojem przeziębienia i jego powikłaniami. Regularne jedzenie miodu manuka stymuluje siły obronne organizmu i zwiększa liczbę tzw. dobrych bakterii w jelitach. To m.in. one wzmacniają naszą odporność.

Norwegia: Domowe leki z malin i borówek

Zima na dalekiej północy jest zawsze mroźna i śnieżna. Norwegowie mają jednak swoje sposoby, aby mimo niesprzyjającej aury cieszyć się dobrym zdrowiem. Owocowe przetwory z malin (np. norweskiej odmiany moroszka) i borówek są niczym leki na przeziębienie i towarzyszące mu objawy. Dlatego takie smakołyki bardzo często goszczą na skandynawskich stołach.

Przeciwgorączkowy napar z suszu: łyżkę suszonych borówek zalej szklanką wody, gotuj ok. 5 min, przecedź, przelej do słoiczka. Popijaj napój 4–5 razy dziennie w niewielkich ilościach.

Sok domowej roboty: kilogram owoców (mogą być mrożone) zmiksuj, dodaj 200 g cukru, wymieszaj. Odstaw na 24 godz., zlej sok. Gdy czujesz, że coś cię bierze, dodawaj go do herbaty (możesz też użyć konfitury).

Bułgaria: Rakija... z kroplą oleju

Mieszkańcy Bałkanów kurują się m.in. wytwarzaną z owoców wódką – rakiją. Z dodatkiem innych leczniczych składników szybko stawia na nogi!

Grzaniec: do suchego rondelka wsyp 3 łyżki cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści i zamieni się w karmel. Dolej 200 ml rakii, dodaj kilka goździków. Zostaw na ogniu do zagotowania. Popijaj małymi łyczkami.

Mikstura na przeziębienie: w rondelku zagotuj 40 ml miodu, trochę oleju słonecznikowego i rakii. Wymieszaj, przestudź. Po łyżce pij rano i wieczorem.

Na ból gardła: w szklance wody rozpuść po kropelce olejku drzewa sandałowego i cytryny. Płucz gardło dwa razy dziennie. Nie połykaj!

Na przemarznięcie: Bułgarzy twierdzą, że najlepszym sposobem na uniknięcie infekcji w chłodny dzień jest wymoczenie stóp w wodzie z solą morską.

Peru: Napar z oregano

W medycynie hinduskiej uważane jest za cudowne zioło, które ma wiele właściwości leczniczych.

Zawiera naturalny olejek fenolowy, który chroni nasz organizm przed bakteriami. Oregano jest środkiem wykrztuśnym: pomaga zwalczać kaszel i katar. Oprócz tego łagodzi bóle menstruacyjne i pomaga w trawieniu.

Herbatka peruwiańska: trzy łyżeczki suszonego lub świeżego oregano (najlepiej z upraw ekologicznych) zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 5 minut, posłódź, wypij.

Indie: Kurkuma

Nazywana jest złotem Indii. Poprawia smak i kolor potraw, ale ma też dobroczynny wpływ na zdrowie. Zawarta w niej kurkumina i jej pochodne mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, dlatego przyprawa przyspiesza powrót do zdrowia i zapobiega powikłaniom po infekcjach.

Warto dodać, że medycyna hinduska, ze względu na przeciwzapalne właściwości przyprawy od lat wykorzystuje ją np. w leczeniu ran na skórze. Ostatnio naukowcy udowodnili, że zawarte w kurkumie substancje hamują rozwój Alzheimera.

Szczypta do potraw: wystarczy 1/4 łyżeczki kurkumy dziennie. Możesz dodawać ją np. do kremowych zup, sosów, duszonego mięsa i... ciast.

Dowiedz się więcej na temat: przeziębienie | syrop | tran | Belgia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje