Reklama

Przyprawy trzymające cukier w ryzach

To świetna informacja dla osób chcących obniżyć poziom cukru. Są nie tylko aromatyczne ale i bardzo zdrowe!

Ziołami, które obniżają poziom cukru, są: rozmaryn, oregano, bazylia, kminek, estragon, majeranek, kolendra i tymianek.

Zwykle jeśli używamy suszonych ziół, dodajemy ich mniej niż świeżych. Gdy mają obniżyć cukier - jest odwrotnie, bo suszone mają mniej olejków eterycznych. Zioła w doniczkach od razu po przyniesieniu ze sklepu przesadź do większej doniczki (ziemia może być taka do kwiatów) - będą lepiej rosły. 

Kupując suszone, sprawdzaj datę produkcji (a nie przydatności do spożycia) - leczniczo działają do roku. Używaj po łyżeczce suszonych (i ile chcesz świeżych) do każdego z 3 głównych posiłków przez pół roku (następnie zrób 3 miesiące przerwy). 

Reklama

Uwaga! Tymianku używaj po łyżeczce dziennie w cyklu miesiąc stosowania, miesiąc przerwy. Zawiera on tymol, którego nadmiar jest szkodliwy.

100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy