Recepta na dobrą dietę
Modnych diet nie brakuje! Ale jak wybrać tę, która pozwoli schudnąć i równocześnie zadba o nasze zdrowie?
Nasz organizm potrzebuje ponad 60 składników, by prawidłowo funkcjonował. Musimy dostarczyć mu ich z pożywieniem. Nie ma jednak takiego produktu, który zawierałby je wszystkie. Dlatego nasz jadłospis powinien być w każdym przypadku urozmaicony i składać się z różnych pokarmów. Dieta odchudzająca musi być dobrze zbilansowana. Oznacza to, że nie może zabraknąć w niej żadnego z niezbędnych składników!
Węglowodany złożone - Stanowią główne źródło energii dla organizmu, są paliwem dla mięśni oraz mózgu. Pomagają unormować poziom cukru. Znajdziesz je w pełnoziarnistym pieczywie, grubych kaszach, makaronie razowym, ciemnym ryżu i ziemniakach.
Białko - Jest podstawowym składnikiem budulcowym wszystkich komórek i tkanek, potrzebne jest też do ich regeneracji. Znajdziesz je w rybach i mięsie, mleku i jego przetworach (ser, jogurt, kefir), warzywach strączkowych.
Tłuszcze nienasycone - Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i pomagają unormować ciśnienie, dzięki czemu chronią serce przed schorzeniami. Znajdziesz je w olejach roślinnych (rzepakowy, lniany), rybach morskich (łosoś, tuńczyk, sardynki).
Witaminy i minerały - Są potrzebne m.in. układowi odpornościowemu, kościom i stawom, narządowi wzroku, tarczycy oraz skórze. Znajdziesz je w warzywach i owocach, ziarnach zbóż, kiełkach i nasionach roślin, mięsie, mleku.
Większość węglowodanów powinna być jedzona w pierwszej połowie dnia (na śniadanie i obiad).
Pokarmy białkowe powinny stanowić główny posiłek (obiad).
Bogate w witaminy i minerały warzywa należy jeść do każdego posiłku.
UWAGA! Choroby przewlekłe (np. cukrzyca, choroba wrzodowa) wykluczają stosowanie diet odchudzających.
Dieta Dukana - Inne nazwy to: proteinowa lub białkowa.
Bazuje na pokarmach białkowych. Kuracja jest podzielona na kilka faz: uderzeniową - je się tylko produkty białkowe; naprzemienną - produkty białkowe spożywa się na zmianę z warzywami; utrwalania - dozwolony jest np. ryż. Do końca życia trzeba raz w tygodniu stosować ścisły post proteinowy.
Lekarz ostrzega: Dietę mogą stosować wyłącznie zdrowe, młode osoby. Produkty białkowe obciążają wątrobę i nerki (szkodzą ich wydolności). U pań po 45 r.ż. dieta wysokobiałkowa może obniżać gęstość kości. Długie spożywanie produktów białkowych sprzyja zaparciom.
Dieta Kwaśniewskiego - Polega na jedzeniu tłustych potraw i ograniczeniu węglowodanów.
Twórcy diety zalecają spożywanie m.in.: mięsa wieprzowego i podrobów mięsnych, wszystkich rodzajów wędlin, chrząstek, tłustych rosołów, tłustego drobiu (gęś, kaczka); smalcu, słoniny, co najmniej 4 jaj na dobę, wszystkich rodzajów sera.
Lekarz ostrzega: Spożywanie tłuszczów zwierzęcych szkodzi układowi krążenia. Może rozwinąć się miażdżyca tętnic i choroba niedokrwienna serca. Zmienia się pH krwi - zaburza to równowagę w całym organizmie. Ograniczenie węglowodanów powoduje ospałość i brak energii.
Dieta kopenhaska - Jej podstawą są warzywa i chude mięso. Zakazane są wszelkie węglowodany.
Obowiązuje ściśle określony jadłospis: śniadanie: np. kubek kawy z kostką cukru i jedną grzanką;
obiad: np. befsztyk wołowy smażony bez tłuszczu i kilka liści sałaty z oliwą; kolacja: np. plaster chudej szynki i 2-3 szklanki jogurtu naturalnego.
Lekarz ostrzega: To bardzo drastyczna dieta, która dostarcza organizmowi tylko 1/4 potrzebnych mu kalorii. Pojawia się uczucie osłabienia. Organizm jest podatny na schorzenia, np. infekcje. Dieta może zaburzyć przemianę materii (zaparcia i biegunki).
Konsultacja medyczna Sylwia Szołtyk, lekarz internista NZOZ w Warszawie