Reklama

Refluks: Jaką dietę stosować?

Refluks to choroba przełyku, której towarzyszą bardzo uciążliwe dolegliwości – zgaga, niestrawność, mdłości, a także cofanie treści żołądkowej do przełyku. Główną przyczyną refluksu jest nieprawidłowa praca dolnego zwieracza przełyku. Obecnie nie ma na rynku specjalistycznego leku na tę przykrą przypadłość. Pomóc mogą naturalne środki, w tym napary ziołowe, a także zmiana stylu życia, przede wszystkim diety. Podpowiadamy co jeść, a jakich produktów unikać, gdy zmagamy się z refluksem.

Czym jest refluks?

Refluks to choroba przełyku, która objawia się zespołem dolegliwości układu pokarmowego – zgagą, mdłościami oraz zarzucaniem treści pokarmowej do przełyku. Bezpośrednią przyczyną refluksu jest nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku. Gdy położony między przełykiem a żołądkiem dolny zwieracz kurczy się nieprawidłowo lub jest niewydolny, kwaśne składniki soku żołądkowego powodują powrót treści do przełyku. Ta przypadłość nazywana jest refluksem żołądkowo-przełykowym. Osoba cierpiąca na refluks często odczuwa mdłości, a także wymiotuje.

Reklama

Leczenie refluksu

W leczeniu refluksu ważna jest głównie zmiana stylu życia, a w tym odpowiednio dobrana dieta. Zaleca się również zażywanie naturalnych leków łagodzących objawy choroby. Jednak kluczowe pozostaje odżywianie.

Podstawowe zasady odżywiania się przy refluksie

Oto zasady, o których należy pamiętać, jeśli zmagamy się z chorobą refluksową:

• Jedz głównie produkty lekkostrawne.

• Jedz mniej, ale częściej, najlepiej pięć posiłków w ciągu dnia.

• Jedz powoli, dokładnie przeżuwaj każdy kęs.

• Jedz mało produktów kwaśnych, tłustych i bardzo słodkich.

• Pij dużo wody.

• Pij naturalne napary usprawniające pracę przełyku.

• Jedz potrawy przygotowane na parze.

Czego unikać?

• tłustych produktów, a w szczególności smażonych i grillowanych potraw, które są trudne do strawienia przez co wzmagają dolegliwości związane refluksem;

• wysokosłodzonych napojów, szczególnie tych gazowanych, a także mocnej kawy i herbaty – podrażniają żołądek;

• ostrych przypraw oraz soli – podrażniają one ścianki przełyku i wzmagają wracanie treści żołądkowej;

• fast foodów – są ciężkie i trudne do strawienia;

• owoców cytrusowych – powodują zgagę i podrażniają przełyk;

• orzechów, słodyczy, gum do żucia;

• tłustego nabiału (serów żółtych i pleśniowych, tłustego mleka, etc.);

• octu;

• sosów i zupek w proszku;

• alkoholu.

Co warto jeść?

• chude mięso (najlepiej gotowane w wodzie lub na parze);

• dużo lekkich warzyw (marchwi, buraków, ziemniaków, kalafiora, zielonych warzyw liściastych);

• lekkie słodycze (ciasto biszkoptowe, babka, galaretka);

• regularne picie naparów z ziół;

• duże ilości niegazowanej wody mineralnej.

O czym jeszcze pamiętać przy chorobie refluksowej?

Jeśli zmagasz się z refluksem, koniecznie zrezygnuj z palenia papierosów i częstego picia alkoholu. Obydwie używki działają negatywnie na przełyk i cały układ pokarmowy. Objawy refluksu mogą nasilać się również po nadmiernym wysiłku fizycznym. Należy go unikać, a w zmian za to praktykować umiarkowaną aktywność fizyczną, której udowodniono pozytywny wpływ na pracę całego układu pokarmowego.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy