Refluks: Jaką dietę stosować?
Refluks to choroba przełyku, której towarzyszą bardzo uciążliwe dolegliwości – zgaga, niestrawność, mdłości, a także cofanie treści żołądkowej do przełyku. Główną przyczyną refluksu jest nieprawidłowa praca dolnego zwieracza przełyku. Obecnie nie ma na rynku specjalistycznego leku na tę przykrą przypadłość. Pomóc mogą naturalne środki, w tym napary ziołowe, a także zmiana stylu życia, przede wszystkim diety. Podpowiadamy co jeść, a jakich produktów unikać, gdy zmagamy się z refluksem.
Refluks to choroba przełyku, która objawia się zespołem dolegliwości układu pokarmowego – zgagą, mdłościami oraz zarzucaniem treści pokarmowej do przełyku. Bezpośrednią przyczyną refluksu jest nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku. Gdy położony między przełykiem a żołądkiem dolny zwieracz kurczy się nieprawidłowo lub jest niewydolny, kwaśne składniki soku żołądkowego powodują powrót treści do przełyku. Ta przypadłość nazywana jest refluksem żołądkowo-przełykowym. Osoba cierpiąca na refluks często odczuwa mdłości, a także wymiotuje.
Leczenie refluksu
W leczeniu refluksu ważna jest głównie zmiana stylu życia, a w tym odpowiednio dobrana dieta. Zaleca się również zażywanie naturalnych leków łagodzących objawy choroby. Jednak kluczowe pozostaje odżywianie.
Oto zasady, o których należy pamiętać, jeśli zmagamy się z chorobą refluksową:
• Jedz głównie produkty lekkostrawne.
• Jedz mniej, ale częściej, najlepiej pięć posiłków w ciągu dnia.
• Jedz powoli, dokładnie przeżuwaj każdy kęs.
• Jedz mało produktów kwaśnych, tłustych i bardzo słodkich.
• Pij dużo wody.
• Pij naturalne napary usprawniające pracę przełyku.
• Jedz potrawy przygotowane na parze.
Czego unikać?
• tłustych produktów, a w szczególności smażonych i grillowanych potraw, które są trudne do strawienia przez co wzmagają dolegliwości związane refluksem;
• wysokosłodzonych napojów, szczególnie tych gazowanych, a także mocnej kawy i herbaty – podrażniają żołądek;
• ostrych przypraw oraz soli – podrażniają one ścianki przełyku i wzmagają wracanie treści żołądkowej;
• fast foodów – są ciężkie i trudne do strawienia;
• owoców cytrusowych – powodują zgagę i podrażniają przełyk;
• orzechów, słodyczy, gum do żucia;
• tłustego nabiału (serów żółtych i pleśniowych, tłustego mleka, etc.);
• octu;
• sosów i zupek w proszku;
• alkoholu.
• chude mięso (najlepiej gotowane w wodzie lub na parze);
• dużo lekkich warzyw (marchwi, buraków, ziemniaków, kalafiora, zielonych warzyw liściastych);
• lekkie słodycze (ciasto biszkoptowe, babka, galaretka);
• regularne picie naparów z ziół;
• duże ilości niegazowanej wody mineralnej.
O czym jeszcze pamiętać przy chorobie refluksowej?
Jeśli zmagasz się z refluksem, koniecznie zrezygnuj z palenia papierosów i częstego picia alkoholu. Obydwie używki działają negatywnie na przełyk i cały układ pokarmowy. Objawy refluksu mogą nasilać się również po nadmiernym wysiłku fizycznym. Należy go unikać, a w zmian za to praktykować umiarkowaną aktywność fizyczną, której udowodniono pozytywny wpływ na pracę całego układu pokarmowego.