Róbcie kiszonki
Oto najlepszy czas na robienie domowych przetwórów, które wzmocnią nasz organizm, gdy przyjdzie jesień i zima.
Kiśmy ogórki, kapustę, pomidory, a nawet cytryny! W słoikach zostaną zamknięte dobre probiotyki, witaminy i mikroelementy.
Dobra flora bakteryjna to warunek konieczny dla zdrowia całego ciała. Jedzenie kiszonek pomaga utrzymać jelita w dobrej formie.
Mało mówi się o tym, że w jelitach produkowane są witaminy z grupy B i witamina K.
Tak przygotowane rośliny zachowują swoje naturalne wartości odżywcze.
Kiszonego ogórka można podać dziecku, które skończyło 10. miesięcy, oczywiście bez skórki i w postaci przetartej.
Dla osób przeliczających kaloryczność posiłków istotnym będzie fakt, że kiszone warzywa i owoce mają obniżoną kaloryczność w stosunku do surowych.
Kiszonki stymulują organizm do produkcji tych witamin, same będąc również ich źródłem.
***Zobacz także***