Reklama

Rodzaje i właściwości rzodkiewki

Dlaczego warto jeść rzodkiewki? To niezwykle zdrowe warzywa, które powinniśmy włączyć do naszej codziennej diety.

1. Mila – rzodkiewki o podłużnym kształcie, czerwone z białym końcem. Mają miąższ o łagodnym smaku, w sam raz do sałatek.

2. Afrodyta – rzodkiewki tego gatunku są białe. Mają bardzo delikatny i łagodny smak – idealne dla dzieci.

3. Rondo – to jędrne, chrupiące duże rzodkiewki o kulistym kształcie i czerwono-białej skórce. Świetne np. do chłodnika.

Czy wiesz, że..

● Rzodkiewka to cenne źródło witamin (m.in.: C, A, z grupy B) oraz składników mineralnych (potas, wapń, magnez, miedź, fosfor).

Reklama

● Jedna rzodkiewka to zaledwie 2 kcal. - poprawia trawienie

● Ostry, szczypiący smak rzodkiewka zawdzięcza olejkowi gorczycowemu, który pobudza trawienie i zapobiega niestrawności.

Przeczytaj! Ogródek na balkonie: rzodkiewki

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: rodzaje
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy