Rodzaje i właściwości rzodkiewki
Dlaczego warto jeść rzodkiewki? To niezwykle zdrowe warzywa, które powinniśmy włączyć do naszej codziennej diety.
1. Mila – rzodkiewki o podłużnym kształcie, czerwone z białym końcem. Mają miąższ o łagodnym smaku, w sam raz do sałatek.
2. Afrodyta – rzodkiewki tego gatunku są białe. Mają bardzo delikatny i łagodny smak – idealne dla dzieci.
3. Rondo – to jędrne, chrupiące duże rzodkiewki o kulistym kształcie i czerwono-białej skórce. Świetne np. do chłodnika.
Czy wiesz, że..
● Rzodkiewka to cenne źródło witamin (m.in.: C, A, z grupy B) oraz składników mineralnych (potas, wapń, magnez, miedź, fosfor).
● Jedna rzodkiewka to zaledwie 2 kcal. - poprawia trawienie
● Ostry, szczypiący smak rzodkiewka zawdzięcza olejkowi gorczycowemu, który pobudza trawienie i zapobiega niestrawności.