Reklama

Roślinna pomoc dla wątroby

Jest jak filtr, który chroni nas przed toksynami. Ale by dobrze spełniała to zadanie, warto ją co jakiś czas oczyścić i wzmocnić. Są na to sposoby.

Wątroba odpowiada nie tylko za dobre trawienie tłuszczów. Jest najważniejszym organem odtruwającym nasz organizm. Jej przeciążenie często objawia się ogólnym spadkiem formy, ciągłym zmęczeniem, a nawet... przygnębieniem. Pierwszym krokiem, by ulżyć wątrobie, jest przejście na niskotłuszczową dietę, unikanie leków przeciwbólowych i używek. Następnym - wsparcie się ziołami. Najczęściej polecane to ostropest plamisty, mniszek lekarski i dziurawiec. Ale nie tylko one działają oczyszczająco i regenerująco na wątrobę. Oto mniej znane, a proste metody, które zadbają o jej dobrą formę.

Reklama

Rośliny, które pomogą zwalczyć dolegliwości

Karczoch. Jego liście i korzenie zawierają leczniczą cynarynę. Pobudza ona wydzielanie żółci i przyspiesza opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Można stosować odwary z karczocha oraz ekstrakty w postaci płynu lub tabletek.

Nagietek. Od wieków zielarze zalecają przetwory z płatków nagietka do leczenia schorzeń wątroby, pęcherzyka żółciowego i innych problemów z układem pokarmowym. Wewnętrznie najskuteczniej działa nie napar, a wyciągi alkoholowe z kwiatów.

Liście krzewu boldo. Zawierają leczniczą boldynę, która działa żółciotwórczo, rozkurczowo oraz ochronnie na wątrobę. Dostępne są w formie suszu (w sklepach zielarskich), jako składnik herbaty yerba mate, a także bardzo znanych gotowych preparatów na bazie boldyny, (np. Boldaloin, Herbapol, ok. 7 zł; Boldovera, Aflofarm, ok 9 zł). Uwaga: Wyciąg z liści boldo może działać lekko przeczyszczająco, dlatego bywa polecany na zaparcia.

Kocanka piaskowa (zwana nieśmiertelnikiem). Ta pospolita w Polsce, kwitnąca aż do października roślinka pobudza wątrobę do działania i ułatwia wchłanianie składników pokarmowych.

Burak. Zawiera betainę, która m.in. wspomaga trawienie, reguluje przemianę tłuszczów i zapobiega stłuszczeniu wątroby.

Kurkuma. Najcenniejszym składnikiem tej słynnej indyjskiej przyprawy jest kurkumina, która ułatwia trawienie tłuszczów. Wspomaga pracę zarówno wątroby, jak i trzustki.

Czarna rzodkiew. Jej świeży sok pobudza wydzielanie żółci, dlatego poleca się go nawet w stanach zapalnych wątroby (wyciąg z rzodkwi to główny składnik popularnego Raphacholinu).

Proste i skuteczne receptury

  • Po łyżce korzenia karczocha i mniszka lekarskiego zalewamy 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody, gotujemy na małym ogniu ok. 3 min. Przecedzamy i popijamy po pół szklanki dziennie, przed posiłkami przez miesiąc.
  • 50 g świeżych płatków nagietka zalewamy butelką wina gronowego. Odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Następnie przecedzamy i dodajemy 30 ml soku z dziurawca (w aptece, ok. 7 zł/100 ml). Pijemy po niewielkim kieliszku (50 ml), dwa razy dziennie, przed obiadem i kolacją.
  • Łyżeczkę suszonych liści boldo zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 15 min. Przecedzamy, pijemy raz, dwa razy dziennie przed jedzeniem.
  • Łyżkę kwiatów kocanki zalewamy w garnuszku szklanką ciepłej wody. Gotujemy na małym ogniu 5 min, odcedzamy. Pijemy przed posiłkami, po 1/2 szklanki.
  • Płaską łyżeczkę kurkumy zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy 15 min z dodatkiem szczypty czarnego pieprzu (wzmaga działanie kurkuminy). Gdy napój nie będzie już gorący, dodajemy łyżeczkę miodu. Pijemy po pół szklanki, dwa razy dziennie po posiłku.
  • Obieramy duży burak, jedną marchew i zielony ogórek. Warzywa myjemy, osuszamy, przepuszczamy przez sokowirówkę. Świeżo wyciśnięty sok pijemy codziennie rano na czczo, przez 2 tygodnie.
  • 2-3 bulwy czarnej rzodkwi obieramy, kroimy i przeciskamy przez sokowirówkę. Sok pijemy trzy razy dziennie po 1 łyżce, przed posiłkami. Tę dawkę zwiększamy codziennie o 1 łyżkę, dochodząc do picia 3 łyżek trzy razy dziennie. Następnie zmniejszamy dawkę o 1 łyżkę dziennie - aż dojdziemy do wyjściowej. Kuracja trwa 2 tygodnie.

Warto wiedzieć: zbawiennie na wątrobę działa również surówka z czarnej rzodkwi. Na porcję wystarczy zetrzeć jedną bulwę, doprawić ją szczyptą soli, cukru i 3 łyżkami chudego jogurtu naturalnego.

Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy