Reklama

Rybi olej zmniejsza ryzyko nadwagi

Świeży olej rybi przyjmowany przez kobiety w ciąży, u których występuje nadwaga, może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy u potomstwa - wynika z badań przeprowadzonych na szczurach, o których informuje pismo "Scientific Reports".

- Wyniki poprzednich badań wskazywały, że podawanie dorosłym szczurom kwasów omega 3 w postaci świeżego oleju rybiego poprawia działanie insuliny i dzięki temu chroni przed cukrzycą i powiązanymi z nią schorzeniami. Chcieliśmy sprawdzić, czy kwasy te mogą działać ochronnie także podczas ciąży, zwłaszcza z korzyścią dla dzieci - mówi autor badań dr Ben Albert z Uniwersytetu Auckland w Nowej Zelandii.

Naukowcy porównywali potomstwo samic karmionych pożywieniem o wysokiej zawartości tłuszczu, z których połowa otrzymywała świeży olej rybi. Okazało się, że zawarte w oleju kwasy omega 3 przełożyły się na większą wrażliwość na insulinę oraz mniejsze ryzyko cukrzycy u dorosłego potomstwa.

Reklama

Dzieci kobiet z nadwagą są blisko dwukrotnie bardziej narażone na rozwój cukrzycy w późniejszym życiu. Naukowcy nie zalecają jednak ciężarnym kobietom regularnego przyjmowania suplementów zawierających olej rybi, lecz po prostu radzą jeść tłuste ryby. Przede wszystkim dlatego, że kwasy omega 3 łatwo ulegają rozpadowi pod wpływem światła, temperatury u tlenu. Wcześniejsze badania wykazały, że kwasy zawarte w suplementach mogą mieć zbyt wysoki poziom oksydacji.

PAP Nauka

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: tran
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy