Rzeżucha chroni przed powikłaniami cukrzycy
Pieprzyca siewna, czyli rzeżucha, zawiera synigrynę – substancję, która obniża poziom glukozy we krwi. Poza tym obfituje w chrom, dzięki czemu działa bezpośrednio na wydzielanie insuliny przez trzustkę, co wspomaga leczenie cukrzycy.
Jedz świeżo ściętą, 2-3 łyżeczki codziennie, ale nie więcej, bo rzeżucha jest moczopędna i może wywołać zapalenie pęcherza. Zjadana między posiłkami, np. na krakersach lub jako dodatek do wody, pobudza apetyt. Można ją gotować w zupie - wówczas wzrasta ilość witaminy K. Rzeżucha jest dobrym dodatkiem do twarożku, omletu.
Zdrowsza jest rzeżucha hodowana w domu, bo ta gotowa ze sklepu może być hodowana z nawozami. Wysiej nasionka na zwilżonej wacie. Podlewaj codziennie, po 8-10 dniach można ją ścinać jak szczypiorek, wówczas wyrosną nowe listki.