Reklama

Rzodkiewka - jesienny superfood?

Jednym z najzdrowszych jesiennych przysmaków jest rzodkiewka. To niepozorne, zwykle spożywane na surowo, gotowane lub marynowane warzywo zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych.

Rzodkiewka to roślina okopowa o soczystym, ostrym lub słodkim smaku. Choć nazwa odnosi się do całej rośliny, jadalny jest jej korzeń, który przybiera na ogół postać kulki o purpurowej barwie.

Rzodkiewka jest bogata w różne składniki odżywcze, w tym potas, wapń, sód oraz witaminy - C, B6, A i K. Zawiera również niacynę, ryboflawinę, kwas foliowy, żelazo i cynk.

Korzystnie wpływa na wątrobę i żołądek, działając niczym swoisty detoksykator. Oczyszcza bowiem krew eliminując toksyny. Wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne.

Reklama

Rzodkiewki z uwagi na dużą zawartość błonnika ułatwiają trawienie, niwelując zaparcia. Są one przy tym bardzo sycące, co oznacza, że zaspokoją głód bez konieczności liczenia kalorii - tym bardziej, że zawierają dużo wody. Dzięki temu polecane są osobom, które pragną pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Przy wyborze rzodkiewki należy kierować się jej wyglądem. Pamiętajmy, że większe rzodkiewki są mniej kruche. Chrupkość warzywa zwiększymy wówczas, gdy przez kilka godzin będziemy moczyć ją w zimnej wodzie. Rzodkiewki przechowujmy w lodówce nie dłużej niż 4 dni. Smacznego! (PAP Life)

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy