Reklama

Reklama

Sekret XII-wiecznej mniszki - na niestrawność i dobrą pamięć

Bertram jest drugą po galgancie wychwalaną przyprawą w kuchni św. Hildegardy z Bingen. XII-wieczna reformatorka polecała ją na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, jako środek ułatwiający trawienie i przyswajanie składników odżywczych, a również w niestrawności.

Bertram występuje w krajach śródziemnomorskich, swoim wyglądem przypomina rumianek, ale różni się od niego ostrym smakiem. Na świecie istnieje bardzo dużo odmian tej rośliny, lecz tylko bertram (łac. anacyslus pyretrum) posiada właściwości zdrowotne i tej odmiany należy szukać.

Reklama

Św. Hildegarda uważała, że dzięki regularnemu spożywaniu bertramu możemy wspomóc nasz system nerwowy, wzmocnić pogodę ducha i poprawić nastrój. "Spożywany przez zdrowego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł" - pisała w "Phisyca".

Według świętej człowiek zdrowy powinien jeść bertram, ponieważ działa regenerująco na cały organizm, zapobiega niedoborom składników odżywczych oraz powoduje przyswajanie potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania składników takich jak białka, tłuszcze, witaminy, węglowodany.

Bertram pomaga w zwalczaniu anemii, zapobiega niedoborom żelaza i witamin. Wzmacnia organizm, oczyszcza jelita z resztek niestrawionego i zalegającego pokarmu. Osobie, która podupadła na zdrowiu przywraca siły i zdrowie. Wzmacnia rozum i zdolności umysłowe, poprawia pamięć oraz umiejętność koncentracji. Pomaga też zwalczać przeziębienia, wzmacnia układ odpornościowy, usuwa zaflegmienie, wspomaga wydzielanie śliny.

Korzeń bertramu ma lekko ostry smak i korzenny aromat. Można go dodawać niemal do wszystkich potraw. Dorasta do długości od 5 do 10 cm i jest gruby na około 12 mm. Zwęża się ku końcowi. Sproszkowany można spożywać samodzielnie w ilości 1-2 g dwa razy dziennie, popijając wodą. Warto posypywać nim dowolne potrawy i eksperymentować. Korzeń cięty dodaje się do potraw gotowanych, takich jak zupy, dania oparte o nasiona roślin strączkowych, kasze i ryż, warzywa, a także do sosów. Można też zalać łyżkę ciętego korzenia wrzątkiem i zaparzyć tak jak herbatę.

Św. Hildegarda z Bingen - średniowieczna wizjonerka, mistyczka, uzdrowicielka, reformatorka religijna, benedyktynka (od 1136 przeorysza), uznawana przez Kościół katolicki za świętą. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje