Serek tofu: Co zawiera i jak wpływa na zdrowie?
Sojowy twaróg wynaleziono w Chinach już dwa tysiące lat temu. Do dziś zachwyca wielu ludzi na całym świecie, którzy cenią jego niepowtarzalny smak i liczne właściwości odżywcze. Tofu to bogate źródło istotnych dla zdrowia minerałów i witamin. Jego spożywanie poprawia kondycję kości i zębów, obniża poziom cholesterolu i wspiera pracę układu nerwowego. Tofu można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów, z jego udziałem przygotujemy różnorodne potrawy i sałatki. Dobrze komponuje się z warzywami i jest niezastąpionym elementem diety wegetariańskiej. Sprawdź, co zawiera tofu i jak wykorzystywać ten twaróg w kuchni.
Tofu to sprasowany twaróg, który powstaje w procesie przetwarzania mleka sojowego. Odkryto go już w starożytnych Chinach, a współcześnie wciąż jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej. W Japonii, Tajlandii czy Korei stanowi podstawę dań wegetariańskich. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, w tym aminokwasów niewytwarzanych przez nasz organizm. Zawiera także zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz spore ilości cennych minerałów: wapń, fosfor, potas, żelazo i magnez, a także witaminy z grupy B oraz witaminę A i K. Istotnym składnikiem tofu są również fitoestrogeny – substancje bioaktywne działające nieco jak żeńskie hormony płciowe. Twaróg charakteryzuje się neutralnym smakiem i tendencją do pochłaniania smaku i aromatu innych produktów spożywczych, przez co może być uniwersalnym składnikiem wielu potraw.
Spożywanie tofu bardzo korzystnie wpływa na układ krążenia. Znajdujące się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie. Chronią w ten sposób przed miażdżycą i innymi chorobami serca. Stymulują również układ odpornościowy i pomagają cieszyć się dobrym wzrokiem. Duża zawartość wapnia, fosforu i żelaza korzystnie wpływa na układ kostny, reguluje pracę układu nerwowego i chroni przed anemią oraz zaburzeniami krzepliwości krwi. Witaminy z grupy B stymulują z kolei pracę mózgu, wspierają pamięć i koncentrację, niwelują objawy stresu i bezsenności. Spożywanie tofu pozytywnie wpływa również na wątrobę – zmniejsza ilość gromadzącego się w niej tłuszczu.
Ciekawym składnikiem tofu są fitoestrogeny. Ich działanie przypomina nieco funkcje żeńskich hormonów płciowych – obniżają one poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Odkryto też, że chronią przed rozwojem nowotworów hormonozależnych – raka piersi i prostaty. Zmniejszają również ryzyko osteoporozy i łagodzą objawy menopauzy – niwelują wahania nastroju, uderzenia gorąca czy nadpotliwość.
Tofu pochłania smak i aromat innych produktów, więc świetnie komponuje się z wieloma potrawami, zarówno pikantnymi, jak i słodkimi. Surowy, pokrojony w kostkę lub paski twaróg można dodawać do sałatek warzywnych, surówek, kanapek, zapiekanek, a także deserów. Tofu wzbogaci smak zupy, będzie również świetną bazą farszu do pierogów lub naleśników, a także wszelkiego rodzaju sosów. Serek nadaje się ponadto do panierowania i smażenia czy grillowania, idealnie komponuje się z warzywami.
Komu tofu może szkodzić?
Spożywanie dużych ilości tofu może prowadzić do reakcji alergicznych, nasilenia się objawów niedoczynności tarczycy u osób, które zmagają się z tym schorzeniem, a także problemów trawiennych. Na sojowy twaróg powinni także uważać mężczyźni – fitoestrogeny mogą powodować zaburzenia hormonalne.