Sezam: Właściwości lecznicze i zastosowania
Sezam największą popularnością cieszy się w kuchni azjatyckiej, ale i w Polsce jest doskonale znany. Jego ziarna mogą stanowić ciekawy dodatek do apetycznych potraw. Sporządzana na ich bazie pasta może śmiało zastąpić masło, a przyprawa - sól. Z nich też pozyskiwany jest - uznawany za najstarszy na świecie - olej. Sięgać po nie warto, bo kryją w sobie całe bogactwo składników odżywczych, witamin i niezbędnych dla zdrowia substancji. W ziarnach sezamu znajdziemy m.in. cenne przeciwutleniacze czy fitosterole, które zapobiegają rozwojowi groźnych chorób. W jakich dolegliwościach może nam pomóc sezam? Jak wpływa na urodę? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.
Sezam jest jedną z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Najbardziej ceniony jest w sztuce kulinarnej, a ogromną sławę zyskał przede wszystkim dzięki apetycznej chałwie i sezamkom. Ale nie tylko. Pozyskiwany z jego ziaren olej jest uznawany za jeden z najzdrowszych na świecie. Maleńkie ziarenka stanowią wyborną przekąskę. Aby wydobyć ich nadzwyczajny smak, wystarczy je delikatnie podprażyć. Można je też jeść na surowo, albo stosować jako dodatek do pieczywa, ciast i przekąsek.
Co zawierają ziarna sezamu?
Wyróżnia się kilka odmian ziaren sezamu: białe, czarne, brązowe i czerwone. Wszystkie mają takie same właściwości i zawierają cenne dla zdrowia składniki. Znajdziemy w nich między innymi witaminy A, E oraz te grupy B; minerały takie jak: wapń, fosfor, magnez, żelazo, sód, cynk czy potas, błonnik oraz przeciwutleniacze (sezamol i sezamilynę) oraz fitosterole. Sporządzona na bazie zmielonych ziaren pasta – tahini – może być doskonałym zamiennikiem masła. Nie zawiera cholesterolu, za to posiada cenne kwasy tłuszczowe omega-6.
Sezam posiada moc dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Zawarte w nim przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które są główną przyczyną powstawania nowotworów; pomagają pozbyć się z organizmu toksyn i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Obecne w ziarenkach sezamu fitosterole redukują poziom złego cholesterolu oraz zapobiegają miażdżycy, a błonnik szczelnie wypełnia ścianki układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza przemianę materii. Szczególnie zalecane są między innymi dla osób borykających się z nadwagą.
Skarbnica wapnia
W sezamie znajdziemy też solidne dawki cennego wapnia, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów oraz wspomaga prawidłową prace serca, wpływa na poprawną krzepliwość krwi i reguluje poziom ciśnienia tętniczego. Sezam zalecany jest w codziennej diecie dzieci oraz osób starszych, ponieważ wtedy najczęściej pojawiają się niedobory wapnia. Badania naukowców wykazały, że 100 g nasion zapewnia nam wymaganą dzienną dawkę tego cennego pierwiastka.
Z ziaren sezamu pozyskuje się uważany za jeden z najzdrowszych na świecie olej. Wprawdzie nie nadaje się on do smażenia, ale za to stanowi smaczny dodatek do sałatek. Poza walorami smakowymi posiada liczne właściwości lecznicze. Medycyna ludowa ceni go za właściwości wykrztuśne i wykorzystuje w terapii mokrego kaszlu. Olej sezamowy pomaga pozbyć się także nawracających zaparć. Wystarczy stosować w tym celu miksturę, która powstaje z połączenia miodu i odrobiny sezamowego oleju. Badania potwierdzają ponadto, że sezam - zwłaszcza w połączeniu z imbirem - wykazuje zdolności przeciwbólowe.
Olej sezamowy w kosmetyce
Sezam ceniony jest w kosmetyce i stanowi popularny składnik preparatów przeznaczonych do pielęgnacji cery, zwłaszcza suchej. Zawarte w maleńkich ziarenkach sezamu antyoksydanty działają jak eliksir młodości; pomagają oczyścić skórę z toksyn, doskonale ją nawilżają i uelastyczniają oraz minimalizują zawartość zmarszczek.