Reklama

Sezamki - chrupmy dla zdrowia

Wybór wartościowej przekąski jest dziś nie lada wyzwaniem. Sezamki zdecydowanie są warte uwagi. Jakie mają wartości odżywcze i dlaczego opłaca się prześledzić ich szczegółowy skład?

Sezamki zyskały przez lata rzeszę fanów, zarówno małych, jak i dużych smakoszy. Ich główny składnik - sezam - ma charakterystyczny orzechowy smak, jest jednocześnie słodki i niepozbawiony nuty goryczki. Jest też wyjątkowo cenny odżywczo. Jakie wartości mają w sobie nasionka sezamu i jak wpływają na nasze zdrowie?

Fitosterole i przeciwutleniacze

Sezam jest jednym z najbogatszych źródeł fitosteroli, czyli steroli roślinnych, które obniżają poziom złego cholesterolu. Zapobiegają tym samym rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Dodatkowo fitosterole działają profilaktycznie względem chorób nowotworowych, zapobiegają na przykład rakowi prostaty. Sezam to też skarbnica przeciwutleniaczy, które neutralizując wolne rodniki zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych i opóźniają procesy starzenia komórek.

Reklama

Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Ich korzystny wpływ na organizm trudno przecenić: stymulują pracę mózgu, obniżają poziom cholesterolu we krwi i zapobiegają miażdżycy, chronią przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, zapobiegają zakrzepom krwi w naczyniach, a także poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.

Wapń  

Ziarna sezamu są jednym z najcenniejszych źródeł wapnia, zawierają go więcej niż osławione mleko. Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym kości i zębów, zapobiega osteoporozie. Jest też niezbędny do prawidłowej pracy serca i całego układu naczyniowego. Bierze udział w krzepnięciu krwi i sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego krwi.  

Błonnik pokarmowy  

Ta substancja balastowa jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu: reguluje metabolizm, wspomaga trawienie oraz oczyszczanie układu pokarmowego. O jego podaż powinny szczególnie dbać osoby ze spowolnionym metabolizmem, zaparciami i będące w trakcie redukcji masy ciała.  

Lecytyna  

Ziarna sezamu obfitują w lecytynę, która poprawia pracę naszego układu nerwowego, wspiera zdolności poznawcze takie jak uczenie, zapamiętywanie i koncentracja. Pomaga także łagodzić objawy stresu.  


Kwas foliowy  

Witamina, o której do znudzenia przypomina się kobietom ciężarnym i planującym ciąże, a tymczasem ma ona ogromne znaczenie w diecie każdego człowieka. Nie tylko reguluje wzrost i podział komórek, ale warunkuje też ich prawidłowe funkcjonowanie. Kwas foliowy w duecie z witaminą B12 bierze udział w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, ma więc działanie krwiotwórcze.  

Ziarna sezamu są prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B, zawierają witaminę A i E, a także szereg składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, żelazo, fosfor i cynk.  

Czytamy etykiety

Trudno zanegować, że powstałe z sezamu batoniki są niezwykle cenne dla zdrowia. Zwróćmy jednak uwagę na dodatki do nich. Zdrowe i wartościowe sezamki powinny być przygotowane na prawdziwym miodzie. Nie kupujmy zbędnie dosładzanych dużą ilością cukru, ewentualnie jego tańszym dodatkiem - syropem glukozowo-fruktozowym.  

Ewa Koza, mamsmak.com  


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy