Siedem prostych zasad żywieniowych

Siedem prostych zasad żywienia pomoże ci zachować zdrowie
Siedem prostych zasad żywienia pomoże ci zachować zdrowie 123RF/PICSEL

1. Produkty zbożowe i kasze nie powinny być oczyszczone, czyli pozbawione błonnika oraz zarodka, w którym są cenne składniki odżywcze

Prosty chleb na zakwasieInteria KulinariaInteria Kulinaria

2. Każdy posiłek należy wzbogacać o warzywa. Pomarańczowe, żółte, a zwłaszcza zielone

3. W codziennej diecie powinny znaleźć się suche rośliny strączkowe różnego rodzaju: fasola, soczewica, groch, ciecierzyca i inne

4. Zalecam dwie lub trzy porcje produktów nabiałowych dziennie, pod warunkiem że nie cierpimy na nietolerancję laktozy albo alergię na białka mleka

5. Ryby nie goszczą często na naszych stołach, a to błąd

Tłuszcz to niezbędny składnik każdego posiłku
Tłuszcz to niezbędny składnik każdego posiłku 123RF/PICSEL

6. Ważnym elementem diety jest tłuszcz

Gotowanie warzyw na parze

Warzywa gotowane na parze
Warzywa gotowane na parze123RF/PICSEL

Duszenie na wodzie i oleju

7. Trzeba pić dużo płynów: wody mineralnej, herbat ziołowych, kompotów.

Dziwne potrawyINTERIA.PL
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?