Reklama

Siedem pysznych eliksirów młodości

Często słyszymy o antyoksydantach, i ich cudownych właściwościach... Ale gdzie ich szukać i jak tak naprawdę działają na organizm?

Antyoksydanty to... przyjaciółki każdej z nas, bo spowalniają starzenie się skóry! Te naturalne substancje zmniejszają też ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów (bo neutralizują szkodliwe czynniki środowiska)!

Antyoksydanty są na wyciągnięcie ręki, bo występują w warzywach oraz owocach, zwłaszcza w żółtych, pomarańczowych, czerwonych i purpurowych. Oto nasze najzdrowsze typy!

Kolorowe hity ze straganu

1. Maliny

Dostarczają dużo witaminy C, kluczowego antyoksydantu: stymuluje wytwarzanie kolagenu, białka, które wygładza skórę. Uszczelniają naczynia krwionośne (zmniejszą pajączki).

Reklama

Wskazówki: 25 dag malin zapewni dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! 10 dag malin zawiera 53 kcal.

2. Papryka

Ma dużo beta-karotenu (to też przeciwutleniacz), który zapewnia zdrowy kolor cery.

Wskazówki: pół papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. C. 10 dag zawiera 40 kcal. Bez skórki jest lżej strawna (skórka schodzi po opieczeniu).

3. Botwina

Zawiera potas, wapń, żelazo i witaminy: A, B1, B2, C. Taki zestaw składników łagodzi stany napięcia nerwowego.

Wskazówki: bez gotowania nie straci witamin (np. w chłodniku). 10 dag botwiny zawiera 23 kcal.

4. Zielona herbata

Bioaktywne związki działają ochronnie na neurony, zmniejszając ryzyko wystąpienia Alzheimera.

Wskazówki: zalewaj herbatę wodą o temp. 80 st. C (nie wrzątkiem!). Można parzyć wiele razy.

5. Kapusta włoska

Dostarcza witaminę E, która chroni skórę przed przebarwieniami.

Wskazówki: dobra dla cukrzyków (utrzymuje poziom glukozy); 10 dag zawiera tylko 27 kcal.

6. Pomidory

Zawierają likopen, który wygładza zmarszczki, ale też zmniejsza ryzyko udaru mózgu i raka szyjki macicy.

Wskazówki: uduszone z oliwą dostarczą najwięcej likopenu.

7. Brokuły

Zawierają m.in. cynk i luteinę, które zapobiegają powstawaniu trądziku różowatego.

Wskazówki: gotuj je 3-5 min bez przykrycia: nie stracą koloru i witamin. 10 dag to 34 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy