Siedem pysznych eliksirów młodości
Często słyszymy o antyoksydantach, i ich cudownych właściwościach... Ale gdzie ich szukać i jak tak naprawdę działają na organizm?
Antyoksydanty to... przyjaciółki każdej z nas, bo spowalniają starzenie się skóry! Te naturalne substancje zmniejszają też ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów (bo neutralizują szkodliwe czynniki środowiska)!
Antyoksydanty są na wyciągnięcie ręki, bo występują w warzywach oraz owocach, zwłaszcza w żółtych, pomarańczowych, czerwonych i purpurowych. Oto nasze najzdrowsze typy!
1. Maliny
Dostarczają dużo witaminy C, kluczowego antyoksydantu: stymuluje wytwarzanie kolagenu, białka, które wygładza skórę. Uszczelniają naczynia krwionośne (zmniejszą pajączki).
Wskazówki: 25 dag malin zapewni dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! 10 dag malin zawiera 53 kcal.
2. Papryka
Ma dużo beta-karotenu (to też przeciwutleniacz), który zapewnia zdrowy kolor cery.
Wskazówki: pół papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wit. C. 10 dag zawiera 40 kcal. Bez skórki jest lżej strawna (skórka schodzi po opieczeniu).
3. Botwina
Zawiera potas, wapń, żelazo i witaminy: A, B1, B2, C. Taki zestaw składników łagodzi stany napięcia nerwowego.
Wskazówki: bez gotowania nie straci witamin (np. w chłodniku). 10 dag botwiny zawiera 23 kcal.
4. Zielona herbata
Bioaktywne związki działają ochronnie na neurony, zmniejszając ryzyko wystąpienia Alzheimera.
Wskazówki: zalewaj herbatę wodą o temp. 80 st. C (nie wrzątkiem!). Można parzyć wiele razy.
5. Kapusta włoska
Dostarcza witaminę E, która chroni skórę przed przebarwieniami.
Wskazówki: dobra dla cukrzyków (utrzymuje poziom glukozy); 10 dag zawiera tylko 27 kcal.
6. Pomidory
Zawierają likopen, który wygładza zmarszczki, ale też zmniejsza ryzyko udaru mózgu i raka szyjki macicy.
Wskazówki: uduszone z oliwą dostarczą najwięcej likopenu.
7. Brokuły
Zawierają m.in. cynk i luteinę, które zapobiegają powstawaniu trądziku różowatego.
Wskazówki: gotuj je 3-5 min bez przykrycia: nie stracą koloru i witamin. 10 dag to 34 kcal.