Sięgnij po arbuza
Doskonałym wyborem na upalne dni są owoce i warzywa o wysokiej zawartości wody. Należy do nich bezapelacyjnie arbuz. Aż 92 procent jego składu stanowi właśnie woda.
Pozostałe - zaledwie 8 procent owocu - może nie poszczyci się długą listą witamin, czy składników mineralnych, a jednak ma dla nas swoją wartość.
Arbuz dostarczy nam przeciwutleniaczy takich jak: likopen, beta-karoten, luteina czy zeaksantyna. Ich działanie opóźnia proces starzenia komórek i hamuje rozwój chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.
Z uwagi na działanie moczopędne arbuz zalecany jest osobom borykającym się w dolegliwościami nerek, jak i nawracającymi infekcjami układu moczowo-płciowego.
Arbuz zawiera kilka substancji, których obecność pozwala normalizować ciśnienie krwi, a tym samym dba o kondycję serca. Wymienić tu trzeba: witaminę A i C, likopen, potas i magnes, które w sposób pośredni lub bezpośredni pomogą utrzymać układ sercowo-naczyniowy w jak najlepszej formie.
Nie powinien być spożywany przez diabetyków, bo mimo niskiej kaloryczności ma wysoki indeks glikemiczny, równy 75. Pamiętać powinny o tym również osoby stosujące diety odchudzające.