Siemię lniane – 10 przesłanek dla zdrowia
Maleńkie ziarenka, z których chętnie korzystały nasze babki, dziś funkcjonują na liście superfoods. Warto znać ich właściwości.
Całe czy mielone?
Niewielkie, płaskie, brązowe lub złote nasiona mogą być spożywane w całości, a także zmielone. W formie rozdrobnionej są dla ludzkiego organizmu łatwiej przyswajalne. Aby miało to sens, ziarna muszą być mielone tuż przed spożyciem. Niestety zawarty w nich rodzaj tłuszczu szybko się utlenia, w konsekwencji czego, siemię traci znaczną część wartości odżywczych. Jeśli chcemy optymalnie skorzystać z leczniczych właściwości siemienia, możemy je zmielić w młynku do kawy, albo spożywać w całości.
Ziarna dobrze zalać odrobiną wody i pozostawić na kilka godzin, albo całą noc. Napęcznieją i wytworzą swoisty kisiel. Całość możemy dodać do porannej owsianki, jogurtu czy ulubionego koktajlu. Często stosowane są jako dodatek do pieczywa, sałatek, a nawet deserów. Są neutralne w smaku, więc możemy je stosować zarówno w słodkich, jak i wytrawnych połączeniach.
Dlaczego warto włączyć je do jadłospisu?
1. Siemię obfituje w błonnik pokarmowy, zawiera zarówno jego frakcję rozpuszczalną i nierozpuszczalną. Pierwszy rodzaj błonnika ma właściwości żelujące, wypełnia żołądek i potęguje uczucie sytości - jest zalecany w trakcie diety odchudzającej. Pomaga wypracować nawyk zjadania mniejszych porcji i wrócić do pożądanej figury.
2. Błonnik rozpuszczalny sprzyja ponadto obniżeniu poziomu glukozy we krwi.
3. Błonnik nierozpuszczalny wiąże wodę i stymuluje ruchy perystaltyczne jelit. Jest pomocny przy spowolnionym metabolizmie, reguluje rytm wypróżnień i niweluje zaparcia.
4. Dzięki zdolności wytwarzania śluzu ziarna siemienia lnianego mają działanie kojące i zabliźniające dla naszych śluzówek. Tę właściwość warto wykorzystać w przypadku podrażnień gardła, a także w stanach zapalnych ścian żołądka i jelit.
5. Siemię obecne w jadłospisie sprzyja namnażaniu naturalnej flory bakteryjnej jelit, która warunkuje prawidłowość procesów metabolicznych i wspiera odporność.
6. Jest wskazane dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, pomaga w jego normalizacji.
7. Naukowcy podkreślają jego działanie antynowotworowe, szczególnie względem raka piersi, jajników, prostaty i jelita grubego.
8. Siemię poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
9. Jest rekomendowane dla kobiet w okresie menopauzy, pomaga niwelować jej nieprzyjemne objawy.
10. Hamuje stany zapalne w organizmie.
Ewa Koza, mamsmak.com