Reklama

Skazani na warzywa

Dzieci, które nie lubią warzyw i owoców 13 razy częściej niż inne cierpią z powodu zaparć - wynika z ustaleń dr Moon Fai Chana z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze.

Uczony przeprowadził badania z udziałem blisko czterystu maluchów w wieku od 8 do 10 lat, uczęszczających do pewnej szkoły w Hong Kongu. Pytał dzieci o to, co jedzą, ile piją oraz jak często chodzą do toalety. Okazało się, że maluchy, które nie lubią jeść warzyw i owoców, zazwyczaj cierpiały na zaparcia. Ryzyko wystąpienia tej dolegliwości zwiększało także spożywanie mniej niż 400 mililitrów płynu dziennie.

By zapobiec tej przykrej, bardzo niebezpiecznej dla zdrowia przypadłości, dr Moon Fai Chan radzi, by dzieci jadły codziennie pięć porcji świeżych warzyw i owoców. Zawarty w tego typu pożywieniu błonnik pomoże rozwiązać problem z zaparciami.Jeśli zaś nasze pociechy nie lubią takich produktów, można pomyśleć o wprowadzeniu do ich diety innych bogatych w błonnik produktów: suszonych owoców czy popcornu. Ważne jest też by dzieci piły, co najmniej litr, półtora płynu dziennie.

Reklama
© EurekNews.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy